OIE

CWP će investirati 400 miliona evra u Vetrozelenu i Solarinu

CWP ce investirati 400 miliona evra u Vetrozelenu i Solarinu

Foto: HansLinde from Pixabay

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija CWP priprema gradnju vetroparka Vetrozelena, snage 300 megavata (MW), koji će biti među najvećima u Srbiji. CWP je nedavno najavio i gradnju solarne elektrane Solarina, koja će imati snagu od 150 MW ili pet puta više od trenutno ukupnog kapaciteta solarnih postrojenja u zemlji.

Vetrozelena će biti drugi projekat kompanije CWP za korišćenje energije vetra u Srbiji jer je već razvila vetropark Čibuk snage 158 MW.

Projekat Vetrozelena biće duplo veći, i sa do 50 vetrogeneratora, kažu u kompaniji CWP. Proizvodnja zelene električne energije smanjiće emisije CO2 za 920.000 tona svake godine, što će podržati ciljeve energetske tranzicije Srbije.

Očekivana proizvodnja Vetrozelene je 1.000 GWh, što je dovoljno za 200.000 domaćinstava

Proračunata očekivana godišnja bruto proizvodnja cele vetroelektrane iznosi oko 1.000 GWh, što je dovoljno za snabdevanje više od 200.000 domaćinstava zelenom električnom energijom.

CWP je nedavno najavio i gradnju solarnog parka Solarina snage 150 MW. Obzirom da je trenutni instalisani kapacitet solarnih elektrana u Srbiji 30 MW, Solarina je petostruko veća od ukupnih postojećih kapaciteta u Srbiji danas.

Turković: očigledno je da će obnovljivi izvori energije igrati presudnu ulogu u daljem razvoju Srbije i regiona

Kako bi se maksimalno iskoristila snaga Sunca, u izgradnji elektrane će se koristiti paneli koji imaju mogućnost praćenja putanje sunca (eng. single axis trackers) i dvostrano orijentisani solarni paneli, navode u CWP.

Maja Turković, potpredsednica za Evropu kompanije CWP Global, kaže da su Vetrozelena i Solarina dva ključna projekta koja CWP razvija u Srbiji.

Ulaganja u ova dva projekta, prema njenim rečima, će dostići skoro 400 miliona evra, u šta spadaju i investicije u lokalne zajednice, kao i u zaštitu životne sredine i odgovorno poslovanje na svim poljima.

„Danas je više nego ikada pre očigledno da će obnovljivi izvori energije igrati presudnu ulogu u daljem razvoju Srbije i regiona, a naš cilj je da što više doprinesemo uspešnoj energetskoj tranziciji. „, dodala je Turković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. mart 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. mart 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. mart 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

24. mart 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.