OIE

CWP će investirati 400 miliona evra u Vetrozelenu i Solarinu

CWP ce investirati 400 miliona evra u Vetrozelenu i Solarinu

Foto: HansLinde from Pixabay

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija CWP priprema gradnju vetroparka Vetrozelena, snage 300 megavata (MW), koji će biti među najvećima u Srbiji. CWP je nedavno najavio i gradnju solarne elektrane Solarina, koja će imati snagu od 150 MW ili pet puta više od trenutno ukupnog kapaciteta solarnih postrojenja u zemlji.

Vetrozelena će biti drugi projekat kompanije CWP za korišćenje energije vetra u Srbiji jer je već razvila vetropark Čibuk snage 158 MW.

Projekat Vetrozelena biće duplo veći, i sa do 50 vetrogeneratora, kažu u kompaniji CWP. Proizvodnja zelene električne energije smanjiće emisije CO2 za 920.000 tona svake godine, što će podržati ciljeve energetske tranzicije Srbije.

Očekivana proizvodnja Vetrozelene je 1.000 GWh, što je dovoljno za 200.000 domaćinstava

Proračunata očekivana godišnja bruto proizvodnja cele vetroelektrane iznosi oko 1.000 GWh, što je dovoljno za snabdevanje više od 200.000 domaćinstava zelenom električnom energijom.

CWP je nedavno najavio i gradnju solarnog parka Solarina snage 150 MW. Obzirom da je trenutni instalisani kapacitet solarnih elektrana u Srbiji 30 MW, Solarina je petostruko veća od ukupnih postojećih kapaciteta u Srbiji danas.

Turković: očigledno je da će obnovljivi izvori energije igrati presudnu ulogu u daljem razvoju Srbije i regiona

Kako bi se maksimalno iskoristila snaga Sunca, u izgradnji elektrane će se koristiti paneli koji imaju mogućnost praćenja putanje sunca (eng. single axis trackers) i dvostrano orijentisani solarni paneli, navode u CWP.

Maja Turković, potpredsednica za Evropu kompanije CWP Global, kaže da su Vetrozelena i Solarina dva ključna projekta koja CWP razvija u Srbiji.

Ulaganja u ova dva projekta, prema njenim rečima, će dostići skoro 400 miliona evra, u šta spadaju i investicije u lokalne zajednice, kao i u zaštitu životne sredine i odgovorno poslovanje na svim poljima.

„Danas je više nego ikada pre očigledno da će obnovljivi izvori energije igrati presudnu ulogu u daljem razvoju Srbije i regiona, a naš cilj je da što više doprinesemo uspešnoj energetskoj tranziciji. „, dodala je Turković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

24. mart 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

24. mart 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7

U planu izgradnja drugog bloka TE Pljevlja koja će raditi na mešavinu uglja i biomase

EPCG oživljava inicijativu za drugi blok u TE Pljevlja

24. mart 2022. - Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin smatra da treba izgraditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja i koristiti i ugalj i biomasu

Slovenija zakon lokacijama solarne parkove vetroelektrane

Slovenija spremila zakon o lokacijama za solarne parkove, vetroelektrane

24. mart 2022. - Slovenija je predstavila nacrt zakona kojim želi da reguliše prostorno planiranje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore