OIE

CWP će investirati 400 miliona evra u Vetrozelenu i Solarinu

CWP ce investirati 400 miliona evra u Vetrozelenu i Solarinu

Foto: HansLinde from Pixabay

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kompanija CWP priprema gradnju vetroparka Vetrozelena, snage 300 megavata (MW), koji će biti među najvećima u Srbiji. CWP je nedavno najavio i gradnju solarne elektrane Solarina, koja će imati snagu od 150 MW ili pet puta više od trenutno ukupnog kapaciteta solarnih postrojenja u zemlji.

Vetrozelena će biti drugi projekat kompanije CWP za korišćenje energije vetra u Srbiji jer je već razvila vetropark Čibuk snage 158 MW.

Projekat Vetrozelena biće duplo veći, i sa do 50 vetrogeneratora, kažu u kompaniji CWP. Proizvodnja zelene električne energije smanjiće emisije CO2 za 920.000 tona svake godine, što će podržati ciljeve energetske tranzicije Srbije.

Očekivana proizvodnja Vetrozelene je 1.000 GWh, što je dovoljno za 200.000 domaćinstava

Proračunata očekivana godišnja bruto proizvodnja cele vetroelektrane iznosi oko 1.000 GWh, što je dovoljno za snabdevanje više od 200.000 domaćinstava zelenom električnom energijom.

CWP je nedavno najavio i gradnju solarnog parka Solarina snage 150 MW. Obzirom da je trenutni instalisani kapacitet solarnih elektrana u Srbiji 30 MW, Solarina je petostruko veća od ukupnih postojećih kapaciteta u Srbiji danas.

Turković: očigledno je da će obnovljivi izvori energije igrati presudnu ulogu u daljem razvoju Srbije i regiona

Kako bi se maksimalno iskoristila snaga Sunca, u izgradnji elektrane će se koristiti paneli koji imaju mogućnost praćenja putanje sunca (eng. single axis trackers) i dvostrano orijentisani solarni paneli, navode u CWP.

Maja Turković, potpredsednica za Evropu kompanije CWP Global, kaže da su Vetrozelena i Solarina dva ključna projekta koja CWP razvija u Srbiji.

Ulaganja u ova dva projekta, prema njenim rečima, će dostići skoro 400 miliona evra, u šta spadaju i investicije u lokalne zajednice, kao i u zaštitu životne sredine i odgovorno poslovanje na svim poljima.

„Danas je više nego ikada pre očigledno da će obnovljivi izvori energije igrati presudnu ulogu u daljem razvoju Srbije i regiona, a naš cilj je da što više doprinesemo uspešnoj energetskoj tranziciji. „, dodala je Turković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

24. mart 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

24. mart 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

24. mart 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

24. mart 2022. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske