OIE

CWP će investirati 400 miliona evra u Vetrozelenu i Solarinu

CWP ce investirati 400 miliona evra u Vetrozelenu i Solarinu

Foto: HansLinde from Pixabay

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija CWP priprema gradnju vetroparka Vetrozelena, snage 300 megavata (MW), koji će biti među najvećima u Srbiji. CWP je nedavno najavio i gradnju solarne elektrane Solarina, koja će imati snagu od 150 MW ili pet puta više od trenutno ukupnog kapaciteta solarnih postrojenja u zemlji.

Vetrozelena će biti drugi projekat kompanije CWP za korišćenje energije vetra u Srbiji jer je već razvila vetropark Čibuk snage 158 MW.

Projekat Vetrozelena biće duplo veći, i sa do 50 vetrogeneratora, kažu u kompaniji CWP. Proizvodnja zelene električne energije smanjiće emisije CO2 za 920.000 tona svake godine, što će podržati ciljeve energetske tranzicije Srbije.

Očekivana proizvodnja Vetrozelene je 1.000 GWh, što je dovoljno za 200.000 domaćinstava

Proračunata očekivana godišnja bruto proizvodnja cele vetroelektrane iznosi oko 1.000 GWh, što je dovoljno za snabdevanje više od 200.000 domaćinstava zelenom električnom energijom.

CWP je nedavno najavio i gradnju solarnog parka Solarina snage 150 MW. Obzirom da je trenutni instalisani kapacitet solarnih elektrana u Srbiji 30 MW, Solarina je petostruko veća od ukupnih postojećih kapaciteta u Srbiji danas.

Turković: očigledno je da će obnovljivi izvori energije igrati presudnu ulogu u daljem razvoju Srbije i regiona

Kako bi se maksimalno iskoristila snaga Sunca, u izgradnji elektrane će se koristiti paneli koji imaju mogućnost praćenja putanje sunca (eng. single axis trackers) i dvostrano orijentisani solarni paneli, navode u CWP.

Maja Turković, potpredsednica za Evropu kompanije CWP Global, kaže da su Vetrozelena i Solarina dva ključna projekta koja CWP razvija u Srbiji.

Ulaganja u ova dva projekta, prema njenim rečima, će dostići skoro 400 miliona evra, u šta spadaju i investicije u lokalne zajednice, kao i u zaštitu životne sredine i odgovorno poslovanje na svim poljima.

„Danas je više nego ikada pre očigledno da će obnovljivi izvori energije igrati presudnu ulogu u daljem razvoju Srbije i regiona, a naš cilj je da što više doprinesemo uspešnoj energetskoj tranziciji. „, dodala je Turković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste