OIE

CWP će investirati 400 miliona evra u Vetrozelenu i Solarinu

CWP ce investirati 400 miliona evra u Vetrozelenu i Solarinu

Foto: HansLinde from Pixabay

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija CWP priprema gradnju vetroparka Vetrozelena, snage 300 megavata (MW), koji će biti među najvećima u Srbiji. CWP je nedavno najavio i gradnju solarne elektrane Solarina, koja će imati snagu od 150 MW ili pet puta više od trenutno ukupnog kapaciteta solarnih postrojenja u zemlji.

Vetrozelena će biti drugi projekat kompanije CWP za korišćenje energije vetra u Srbiji jer je već razvila vetropark Čibuk snage 158 MW.

Projekat Vetrozelena biće duplo veći, i sa do 50 vetrogeneratora, kažu u kompaniji CWP. Proizvodnja zelene električne energije smanjiće emisije CO2 za 920.000 tona svake godine, što će podržati ciljeve energetske tranzicije Srbije.

Očekivana proizvodnja Vetrozelene je 1.000 GWh, što je dovoljno za 200.000 domaćinstava

Proračunata očekivana godišnja bruto proizvodnja cele vetroelektrane iznosi oko 1.000 GWh, što je dovoljno za snabdevanje više od 200.000 domaćinstava zelenom električnom energijom.

CWP je nedavno najavio i gradnju solarnog parka Solarina snage 150 MW. Obzirom da je trenutni instalisani kapacitet solarnih elektrana u Srbiji 30 MW, Solarina je petostruko veća od ukupnih postojećih kapaciteta u Srbiji danas.

Turković: očigledno je da će obnovljivi izvori energije igrati presudnu ulogu u daljem razvoju Srbije i regiona

Kako bi se maksimalno iskoristila snaga Sunca, u izgradnji elektrane će se koristiti paneli koji imaju mogućnost praćenja putanje sunca (eng. single axis trackers) i dvostrano orijentisani solarni paneli, navode u CWP.

Maja Turković, potpredsednica za Evropu kompanije CWP Global, kaže da su Vetrozelena i Solarina dva ključna projekta koja CWP razvija u Srbiji.

Ulaganja u ova dva projekta, prema njenim rečima, će dostići skoro 400 miliona evra, u šta spadaju i investicije u lokalne zajednice, kao i u zaštitu životne sredine i odgovorno poslovanje na svim poljima.

„Danas je više nego ikada pre očigledno da će obnovljivi izvori energije igrati presudnu ulogu u daljem razvoju Srbije i regiona, a naš cilj je da što više doprinesemo uspešnoj energetskoj tranziciji. „, dodala je Turković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

24. mart 2022. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

24. mart 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

24. mart 2022. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

24. mart 2022. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group