OIE

CWP će u elektranu Solarina ugraditi panele koji prate putanju Sunca

CWP Global gradi Solarinu snage 150 MW kod Zajecara

Foto: sarangib from Pixabay

Objavljeno

18.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija CWP namerava da izgradi solarnu elektranu snage 150 megavata (MW) nedaleko od Zaječara, što je pet puta više od celokupnog instalisanog kapaciteta solarnih postrojenja u Srbiji. Ovo će biti drugo fotonaponsko postrojenje kompanije u Srbiji, s obzirom da razvija i projekat snage 50 MW kod Sjenice.

Gradske vlasti Zaječara stavile su na javni uvid Plan detaljne regulacije za solarnu elektranu Solarina i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu tog Plana. Zainteresovani će ove dokumente moći da pogledaju u prostorijama Grada Zaječara i na sajtu Grada do 14. marta, što je, takođe, i rok do kojeg mogu da pošalju svoje komentare.

U kompaniji CWP za Balkan Green Energy News kažu da ceo projekat obuhvata i izgradnju kompletno nove trafostranice i dalekovoda naponskog nivoa 110 kV.

Biće instalirani solarni paneli koji imaju mogućnost praćenja putanje Sunca

Očekivana proizvodnja električne energije je 265 GWh godišnje, što je dovoljno za snabdevanje zelenom energijom 48.000 srpskih domaćinstava, i čime će se izbeći 286.200 tona emisija CO2 godišnje, kažu u kompaniji.

Kako bi se maksimalno iskoristila snaga sunca, u izgradnji elektrane će se koristiti paneli koji imaju mogućnost praćenja putanje Sunca (eng. single axis trackers) i dvostrano orijentisani solarni paneli. Ovo napredno tehničko rešenje, kako navode, doprineće dugoročnoj efikasnosti i isplativosti projekta.

CWP: naš prioritet su odnosi sa lokalnim zajednicama i zaštita životne sredine

Solarna elektrana Solarina je jedan od ključnih projekata koje razvija kompanija CWP, čija je misija, kako ističu, da pomogne Srbiji i regionu u tranziciji ka čistoj energiji i doprinese zaštiti životne sredine.

„Odnosi sa lokalnim zajednicama i zaštita životne sredine su prioriteti za CWP. Plan detaljne regulacije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu su pažljivo izrađeni upravo kako bi se projekat i izgradnja elektrane razvili bez ikakvog negativnog uticaja na okolinu“, naglašavaju u kompaniji CWP.

Elektrana će se sastojati od tri celine

Solarina bi trebalo da se sastoji iz tri celine, koje će imati ukupnu površinu od 409 hektara. Lokacija elektrane je nedaleko od sela Salaš, Mala Jasikova i Dubočane.

Ukupna snaga solarne elektrane je oko 150 MW, a pojedinačna snaga solarnih panela će biti definisana prilikom tehničke razrade projekta u skladu sa fazama i dinamikom realizacije, kao i tehničkim karakteristikama pojedinih tipova solarnih panela koji će biti ugrađeni, navodi se u planu.

Inače, ovo je druga solarna elektrana koja bi trebalo da se izgradi u blizini Zaječara. Samo mesec dana ranije na javni uvid je stavljena ista dokumentacija i za solarnu elektranu snage 50 MW, koju planira da gradi firma Energy network iz Beograda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. februar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. februar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. februar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

18. februar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije