OIE

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Foto: fabersam from Pixabay

Objavljeno

18.01.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

18.01.2022.

Država

Podeli

Firma Energy network iz Beograda planira da izgradi solarnu elektranu snage 50 megavata u blizini Zaječara.

Grad Zaječar stavio je na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane u KO Mali Izvor. Naručilac projekta je kompanija Energy network iz Beograda, a plan je izradila beogradska Projektura, prenela je Ekapija.

Solarna elektrana, kako je navedeno u Planu, biće izgrađena na oko 76 hektara, istočno od naseljenog mesta Mali Izvor, a postojeća namena područja planiranog za gradnju je većinom poljoprivredno zemljište. Elektrana će imati snagu od oko 50 MW.

U okviru ove solarne elektrane je planirano više grupacija solarnih panela – solarnih polja, koja su međusobno povezana internim saobraćajnicama i pratećom infrastrukturom u funkciji elektrane.

U planu je i gradnja dalekovoda 110 kV kako bi solarna elektrana bila stavljenau funkciju.

Inače, nedaleko od Zaječara, u Boru, planirana je izgradnja sličnog postrojenja snage 56 MW.

Komentara: (2)
micko / 19.01.2022.

Koje je kategorije to poljoprivredno zemljište? Treba voditi računa da se arči kvalitetno zemljište za energetske potrebe.

Smiljana Marinkovic / 10.11.2022.

Imam interesovanje za instaliranje solarnih panela na krovu kuce radi proizvodnje struje za sopstvene potrebe. Kolika je subvencija opstine ili drzave, ne znam ko to dotira, kako bi podmirili svoje potrebe i resili vise svojih i drzavnih problema. Nase potebe su za elektranom od 6kw.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

18. januar 2022. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

18. januar 2022. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

18. januar 2022. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

18. januar 2022. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju