OIE

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Foto: fabersam from Pixabay

Objavljeno

18.01.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

18.01.2022.

Država

Podeli

Firma Energy network iz Beograda planira da izgradi solarnu elektranu snage 50 megavata u blizini Zaječara.

Grad Zaječar stavio je na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane u KO Mali Izvor. Naručilac projekta je kompanija Energy network iz Beograda, a plan je izradila beogradska Projektura, prenela je Ekapija.

Solarna elektrana, kako je navedeno u Planu, biće izgrađena na oko 76 hektara, istočno od naseljenog mesta Mali Izvor, a postojeća namena područja planiranog za gradnju je većinom poljoprivredno zemljište. Elektrana će imati snagu od oko 50 MW.

U okviru ove solarne elektrane je planirano više grupacija solarnih panela – solarnih polja, koja su međusobno povezana internim saobraćajnicama i pratećom infrastrukturom u funkciji elektrane.

U planu je i gradnja dalekovoda 110 kV kako bi solarna elektrana bila stavljenau funkciju.

Inače, nedaleko od Zaječara, u Boru, planirana je izgradnja sličnog postrojenja snage 56 MW.

Komentara: (2)
micko / 19.01.2022.

Koje je kategorije to poljoprivredno zemljište? Treba voditi računa da se arči kvalitetno zemljište za energetske potrebe.

Smiljana Marinkovic / 10.11.2022.

Imam interesovanje za instaliranje solarnih panela na krovu kuce radi proizvodnje struje za sopstvene potrebe. Kolika je subvencija opstine ili drzave, ne znam ko to dotira, kako bi podmirili svoje potrebe i resili vise svojih i drzavnih problema. Nase potebe su za elektranom od 6kw.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

18. januar 2022. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

18. januar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

18. januar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

18. januar 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7