OIE

Bor dobija solarnu elektranu na deponiji rudarskog otpada

solarna elektrana bor Sasa Savic Mile Bugarin Zoran Butulija

Foto: SS&A Power Group

Objavljeno

04.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat gradnje solarnog parka, snage 56 megavata (MW) u blizini Bora, koju će instalirati Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, kompanija Netinvest iz Beograda i švajcarska kompanija S2P Electric, je zanimljiv jer će elektrana biti postavljena na zemljištu koje je degradirano odlaganjem rudarskog otpada iz borskih rudnika.

Ugovor o zajedničkom Projektu razvoja i izgradnje solarne elektrane od 56 MW u Boru potpisali su Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, kompanija Netinvest iz Beograda i švajcarska kompanija S2P Electric, koja je u vlasništvu SS&A Power Group. Ugovor su potpisali Saša Savić (SS&A Power Group), Mile Bugarin (IRM Bor), i Zoran Butulija (Netinvest).

Investiciju će realizovati Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, Netinvest iz Beograda i švajcarska kompanija S2P Electric

Solarna elektrana će biti izgrađena po najvišim ekološkim standardima, na prostoru ugrožene ekološke zone rudarskog otpada koja će biti pretvorena u solarni ekološki park, saopštila je kompanija SS&A Power Group.

Investicija vredna 40 miliona evra, kako se navodi, obezbediće radna mesta za domaće stručnjake koji će raditi na projektu zajedno sa kolegama iz inostranstva. Početak radova na izgradnji planiran je za 2022.

Elektrana će biti izgrađena na zemljištu koje je degradirano jer se na njemu odlagala jalovina sa rudarskih kopova u Boru

Solarna elektrana će biti izgrađena na zemljištu koje je degradirano, nema upotrebnu vrednost i do sada je stajalo neiskorišćeno, navela je kompanija SS&A Power Group. Reč je o lokaciji koja je poznata kao „Visoki planiri“ – odlagalište jalovine sa rudarskih kopova u Boru. To je, kako se ističe, veštački stvoreno neplodno zemljište koje je idealna lokacija za postavljanje solarnih panela, zahvaljujući položaju i izloženosti suncu.

Švajcarska kompanija SS&A Power Group nedavno je sa nemačkom kompanijom WIKA u svom test centru u Srbiji predstavila inovativnu termalnu bateriju TWEST koja omogućava zajedničko rešenje za varijabilnu proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i rad termolektrana bez CO2 emisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. oktobar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. oktobar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. oktobar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. oktobar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.