OIE

Termalna baterija TWEST za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Objavljeno

23.09.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.09.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju TWEST koja omogućava zajedničko rešenje za varijabilnu proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i rad termolektrana bez CO2 emisija.

Tehnologija TWEST, koja omogućava transformaciju elektrana na ugalj u skladišta zelene energije i proizvođača električne energije bez CO2, ispitivana je i validirana tokom više meseci rada u test centru firme E2S Power u Surčinu. Termalna baterija je, inače, rešenje koje ne zahteva litijum, od koga se danas najviše prave baterije za skladištenje energije.

E2S Power trenutno razvija tri pilot projekta koja bi trebalo da budu započeta 2022: u crnogorskoj elektrani Pljevlja, oko koje se trenutno vodi velika polemika da li je treba rekonstruisati ili ne, sa firmom EP Power Europe za sistem sa proizvodnjom od 50 MWh i sa neimenovanim američkim partnerom. U toku su, kako je firma saopštila, i razgovori o komercijalnim projektima u Evropi, SAD i Kanadi.

Vlasnici E2S Power su švajcarska kompanija SS&A Power Group i nemačka WIKA.

termalna baterija twest e2s surcin
Termalna baterija u test centru u Surčinu (slika: E2S Power)

Primena ove tehnologije bi značila da se u postojećim termoelektranama instalira TWEST baterija, koja se sastoji od grejača, MGA blokova od grafita i aluminijuma za skladištenje energije i cevovoda u kome se generiše vodena para. Baterija radi tako što skladišti energiju iz vetrparkova ili solarnih elektrana u vidu toplote, a onda je, kada je to potrebno, pretvara u vodenu paru za pokretanje parne turbine i generatora i proizvodnju električne energije. Sistem koristi parnau turbinu i generator koje termoelektrana već ima.

„Naše rešenje povezuje grejače, blokove za skladištenje energije i proizvodnju pare u jedan sistem. Električna energija se pretvara u toplotnu energiju i opet u električnu. Posebno je važno što bi se na taj način iskoristila infrastruktura u termoelektranama, kojima preti zatvaranje, i sačuvala radna mesta“, izjavio je Fabrizio de Candia, direktor operacija u E2S Power.

Baterija koristi princip putujućeg talasa i australijsko rešenje Miscibility Gap Alloys (MGA)

termalna baterija twest e2s sasa savic
Saša Savić, izvršni direktor E2S Power (slika: E2S Power)

Baterija je zasnovana na principu putujućeg talasa kako bi se obezbedila konstantna temperatura vodene pare i na materijalima za skladištenje pod nazivom Miscibility Gap Alloys (MGA) koji imaju veću gustinu energije od ostalih materijala za termalno skaldištenje energije.

Princip putujućeg talasa koji koristi dva seta blokova za skladištenje energije. Tokom procesa punjenja, prvi set blokova se zagreva na veoma visoku temperaturu od 700 stepeni Celzijusa, a drugi na temperaturu koju zahteva parna turbina, objasnio je Saša Savić, izvršni direktor E2S Power.

Princip putujućeg talasa koristi dva seta blokova za skladištenje energije

U procesu pražnjenja baterija vodena para se inicijalno stvara u prvom setu blokova na temperaturi blizu 700 stepeni Celzijusa, a zatim se drugim setu blokova hladi do ulazne temperature parne turbine. Tokom procesa punjenja i pražnjenja baterije toplota se premešta u obliku putujućih talasa iz veoma toplih u umereno tople blokove.

„Materijali za skladištenje energije zasnovani su na rešenju Miscibility Gap Alloys (MGA) koje je razvio australijski partner MGA Thermal. Ovi blokovi se sastoje od grafita i aluminijuma“, kaže Savić i dodaje da ti materijali imaju dug vek trajanja, ima ih dovoljno i mogu se reciklirati.

Komentara: (1)
Ivan / 24.09.2021.

Svaka čast momci!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU