OIE

Termalna baterija TWEST za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Objavljeno

23.09.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.09.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju TWEST koja omogućava zajedničko rešenje za varijabilnu proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i rad termolektrana bez CO2 emisija.

Tehnologija TWEST, koja omogućava transformaciju elektrana na ugalj u skladišta zelene energije i proizvođača električne energije bez CO2, ispitivana je i validirana tokom više meseci rada u test centru firme E2S Power u Surčinu. Termalna baterija je, inače, rešenje koje ne zahteva litijum, od koga se danas najviše prave baterije za skladištenje energije.

E2S Power trenutno razvija tri pilot projekta koja bi trebalo da budu započeta 2022: u crnogorskoj elektrani Pljevlja, oko koje se trenutno vodi velika polemika da li je treba rekonstruisati ili ne, sa firmom EP Power Europe za sistem sa proizvodnjom od 50 MWh i sa neimenovanim američkim partnerom. U toku su, kako je firma saopštila, i razgovori o komercijalnim projektima u Evropi, SAD i Kanadi.

Vlasnici E2S Power su švajcarska kompanija SS&A Power Group i nemačka WIKA.

termalna baterija twest e2s surcin
Termalna baterija u test centru u Surčinu (slika: E2S Power)

Primena ove tehnologije bi značila da se u postojećim termoelektranama instalira TWEST baterija, koja se sastoji od grejača, MGA blokova od grafita i aluminijuma za skladištenje energije i cevovoda u kome se generiše vodena para. Baterija radi tako što skladišti energiju iz vetrparkova ili solarnih elektrana u vidu toplote, a onda je, kada je to potrebno, pretvara u vodenu paru za pokretanje parne turbine i generatora i proizvodnju električne energije. Sistem koristi parnau turbinu i generator koje termoelektrana već ima.

„Naše rešenje povezuje grejače, blokove za skladištenje energije i proizvodnju pare u jedan sistem. Električna energija se pretvara u toplotnu energiju i opet u električnu. Posebno je važno što bi se na taj način iskoristila infrastruktura u termoelektranama, kojima preti zatvaranje, i sačuvala radna mesta“, izjavio je Fabrizio de Candia, direktor operacija u E2S Power.

Baterija koristi princip putujućeg talasa i australijsko rešenje Miscibility Gap Alloys (MGA)

termalna baterija twest e2s sasa savic
Saša Savić, izvršni direktor E2S Power (slika: E2S Power)

Baterija je zasnovana na principu putujućeg talasa kako bi se obezbedila konstantna temperatura vodene pare i na materijalima za skladištenje pod nazivom Miscibility Gap Alloys (MGA) koji imaju veću gustinu energije od ostalih materijala za termalno skaldištenje energije.

Princip putujućeg talasa koji koristi dva seta blokova za skladištenje energije. Tokom procesa punjenja, prvi set blokova se zagreva na veoma visoku temperaturu od 700 stepeni Celzijusa, a drugi na temperaturu koju zahteva parna turbina, objasnio je Saša Savić, izvršni direktor E2S Power.

Princip putujućeg talasa koristi dva seta blokova za skladištenje energije

U procesu pražnjenja baterija vodena para se inicijalno stvara u prvom setu blokova na temperaturi blizu 700 stepeni Celzijusa, a zatim se drugim setu blokova hladi do ulazne temperature parne turbine. Tokom procesa punjenja i pražnjenja baterije toplota se premešta u obliku putujućih talasa iz veoma toplih u umereno tople blokove.

„Materijali za skladištenje energije zasnovani su na rešenju Miscibility Gap Alloys (MGA) koje je razvio australijski partner MGA Thermal. Ovi blokovi se sastoje od grafita i aluminijuma“, kaže Savić i dodaje da ti materijali imaju dug vek trajanja, ima ih dovoljno i mogu se reciklirati.

Komentara: (1)
Ivan / 24.09.2021.

Svaka čast momci!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

23. septembar 2021. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

ugalj gasenje termoelektrane napustanje uglja

Ko se u Jugoistočnoj Evropi obavezao da napusti ugalj, a ko i dalje ćuti

23. septembar 2021. - Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine dve zemlje koje nisu prihvatile nikakvu vrstu obaveze...

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

23. septembar 2021. - Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode struju za sopstvenu potrošnju

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

23. septembar 2021. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu