OIE

CWP Europe širi portfolio kupovinom solarnog projekta od 134 MW u Rumuniji

CWP-Europe-solarna-elektrana-Rumunija-Studina-Romania

Foto: atimedia from Pixabay

Objavljeno

13.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Međunarodna kompanija za obnovljive izvore energije CWP Europe kupila je projekat solarne elektrane Studina u Rumuniji i time povećala za još 134 MW svoj portfolio projekata solarnih elektrana, vetroparkova i baterija za skladištenje energije u Jugoistočnoj Evropi. Izgradnja bi trebalo da počne već ove godine, a očekuje se da buduća solarna elektrana bude u pogonu do kraja 2024.

Solarna elektrana Studina će proizvoditi dovoljno zelenih kilovata za snabdevanje oko 115.000 domaćinstava, dok će smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte iznositi više od 95.000 tona godišnje, saopštio je CWP Europe.

Buduća solarna elektrana će snabdevati 115.000 domova i pomoći Rumuniji da dostigne ciljeve iz NEKP

Ovaj projekat će doprineti većoj proizvodnji čiste i pouzdane električne energije u Rumuniji i pomoći joj da ostvari ciljeve zacrtane u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NEKP), navodi se u saopštenju.

George Agafitei: Rumunija planira da smanji emisije za 55% do 2030.

Cilj Rumunije je da do 2030. godine smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55%, kao i da smanji svoju zavisnost od uvoza energije sa 20,85% na 17,8%, rekao je George Agafitei, državni savetnik u Vladi Rumunije. Ova zemlja planira i da čistim izvorima zameni 4,59 GW kapaciteta koji proizvode energiju iz uglja do 2032. godine, kazao je Agafitei, koji će govoriti i na Beogradskom Energetskom Forumu 2023 koji se održava 8. i 9. maja.

CWP je razvio najveći evropski vetropark na kopnu, koji se takođe nalazi u Rumuniji

Sa preko 6 GW velikih vetroparkova, solarnih elektrana i kapaciteta za skladištenje energije u razvoju, CWP je vodeći međunarodni investitor u obnovljive izvore energije u regionu, navodi se u saopštenju.

Kompanija je osnovana 2006. godine, a projekti koje je do sada razvila uključuju i najveću evropsku vetroelektranu na kopnu, Fantanele Cogealac u Rumuniji, koja ima kapacitet od 600 MW. U ovaj vetropark, koji ima 240 vetroturbina, uložena 1,1 milijarda evra. CWP je takođe razvila i najveći vetropark u Srbiji.

Kompanija razvija projekte obnovljivih izvora širom Jugoistočne Evrope

Pored Rumunije i Srbije, kompanija ima projekte u razvoju u Bugarskoj, Albaniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Ukrajini i Bosni i Hercegovini, podseća se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

13. mart 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

13. mart 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

13. mart 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

13. mart 2023. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji