x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Ažurirano: EBRD i IFC finansiraju vetropark Čibuk 1 of 158,4 megavata

17.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Masdar
Ažurirano: EBRD i IFC finansiraju vetropark Čibuk 1 of 158,4 megavata

Vetroelektrane Balkana d.o.o. su obezbedile kreditnu liniju od 215 miliona evra za svoju vetroelektranu Čibuk 1, koja će najvećim delom biti izgrađena na teritoriji opštine Kovin manje od pedeset kilometara severoistočno od centra Beograda.

Postrojenje sa 57 Dženeral elektrikovih (General Electric Co.) turbina u blizini sela Mramorak i Dolovo finansiraće Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke.

Firmu poznatu i kao Wind Energy Balkan Group (WEBG d.o.o.) kontroliše Masdar, čije je registrovano ime Abu Dhabi Future Energy Co. PJSC. Ugovor potpisan 16. oktobra za vetrofarmu na preko 36 kvadratnih kilometara omogućiće početak proizvodnje električne energije do kraja sledeće godine, kažu investitori.

U Vetroelektranama kažu da je investicija strateško partnerstvo s Kontinental vindom (Continental Wind Serbia d.o.o.) kojeg je osnovao Continental Wind Partners LLC. Cibuk Wind Holding d.o.o., vlasnik još 40 odsto, pod kontrolom je CWP-a, čije je sedište u Sjedinjenim Državama. Američka kompanija je posao pokrenula 2007. radi ovog poduhvata, a kasnije je postigla sporazum da ga vremenom potpuno prepusti partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Konstruktori turbina predvideli su stubove od 110 metara i elise od šezdeset. Sa svojih 158,4 megavata, to bi trebalo da bude najveća elektrana na vetar na Zapadnom Balkanu, a Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva Srbiji, izjavio je na potpisivanju sporazuma da je reč o najvećoj pojedinačnoj privatnoj investiciji u zemlji. Procenjeni godišnji kapacitet he 457 gigavat-sati.

Srbija ima obavezu da do 2020. godine podigne proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na 27 odsto ukupne potrošnje. Antić tvrdi da je dostignut prag od 100 megavata kapaciteta.

IFC je saopštio da se njegov paket od 107,7 miliona evra sastoji od direktne pozajmice 52,7 miliona evra s pravom prednosti, 36,7 miliona koje je obezbedio njegov Managed Co-Lending Portfolio Program, i 18,3 miliona evra sindikovanog kredita. EBRD je odobrio sindikovani zajam od 107,7 pod strukturom A/B, dodala je članica Grupe Svetske banke i otkrila da računa na završetak izgradnje postrojenja do početka 2019. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.