OIE

Ažurirano: EBRD i IFC finansiraju vetropark Čibuk 1 of 158,4 megavata

Slika: Masdar

Objavljeno

17.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vetroelektrane Balkana d.o.o. su obezbedile kreditnu liniju od 215 miliona evra za svoju vetroelektranu Čibuk 1, koja će najvećim delom biti izgrađena na teritoriji opštine Kovin manje od pedeset kilometara severoistočno od centra Beograda.

Postrojenje sa 57 Dženeral elektrikovih (General Electric Co.) turbina u blizini sela Mramorak i Dolovo finansiraće Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke.

Firmu poznatu i kao Wind Energy Balkan Group (WEBG d.o.o.) kontroliše Masdar, čije je registrovano ime Abu Dhabi Future Energy Co. PJSC. Ugovor potpisan 16. oktobra za vetrofarmu na preko 36 kvadratnih kilometara omogućiće početak proizvodnje električne energije do kraja sledeće godine, kažu investitori.

U Vetroelektranama kažu da je investicija strateško partnerstvo s Kontinental vindom (Continental Wind Serbia d.o.o.) kojeg je osnovao Continental Wind Partners LLC. Cibuk Wind Holding d.o.o., vlasnik još 40 odsto, pod kontrolom je CWP-a, čije je sedište u Sjedinjenim Državama. Američka kompanija je posao pokrenula 2007. radi ovog poduhvata, a kasnije je postigla sporazum da ga vremenom potpuno prepusti partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Konstruktori turbina predvideli su stubove od 110 metara i elise od šezdeset. Sa svojih 158,4 megavata, to bi trebalo da bude najveća elektrana na vetar na Zapadnom Balkanu, a Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva Srbiji, izjavio je na potpisivanju sporazuma da je reč o najvećoj pojedinačnoj privatnoj investiciji u zemlji. Procenjeni godišnji kapacitet he 457 gigavat-sati.

Srbija ima obavezu da do 2020. godine podigne proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na 27 odsto ukupne potrošnje. Antić tvrdi da je dostignut prag od 100 megavata kapaciteta.

IFC je saopštio da se njegov paket od 107,7 miliona evra sastoji od direktne pozajmice 52,7 miliona evra s pravom prednosti, 36,7 miliona koje je obezbedio njegov Managed Co-Lending Portfolio Program, i 18,3 miliona evra sindikovanog kredita. EBRD je odobrio sindikovani zajam od 107,7 pod strukturom A/B, dodala je članica Grupe Svetske banke i otkrila da računa na završetak izgradnje postrojenja do početka 2019. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...