OIE

Ažurirano: EBRD i IFC finansiraju vetropark Čibuk 1 of 158,4 megavata

Slika: Masdar

Objavljeno

17.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vetroelektrane Balkana d.o.o. su obezbedile kreditnu liniju od 215 miliona evra za svoju vetroelektranu Čibuk 1, koja će najvećim delom biti izgrađena na teritoriji opštine Kovin manje od pedeset kilometara severoistočno od centra Beograda.

Postrojenje sa 57 Dženeral elektrikovih (General Electric Co.) turbina u blizini sela Mramorak i Dolovo finansiraće Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke.

Firmu poznatu i kao Wind Energy Balkan Group (WEBG d.o.o.) kontroliše Masdar, čije je registrovano ime Abu Dhabi Future Energy Co. PJSC. Ugovor potpisan 16. oktobra za vetrofarmu na preko 36 kvadratnih kilometara omogućiće početak proizvodnje električne energije do kraja sledeće godine, kažu investitori.

U Vetroelektranama kažu da je investicija strateško partnerstvo s Kontinental vindom (Continental Wind Serbia d.o.o.) kojeg je osnovao Continental Wind Partners LLC. Cibuk Wind Holding d.o.o., vlasnik još 40 odsto, pod kontrolom je CWP-a, čije je sedište u Sjedinjenim Državama. Američka kompanija je posao pokrenula 2007. radi ovog poduhvata, a kasnije je postigla sporazum da ga vremenom potpuno prepusti partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Konstruktori turbina predvideli su stubove od 110 metara i elise od šezdeset. Sa svojih 158,4 megavata, to bi trebalo da bude najveća elektrana na vetar na Zapadnom Balkanu, a Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva Srbiji, izjavio je na potpisivanju sporazuma da je reč o najvećoj pojedinačnoj privatnoj investiciji u zemlji. Procenjeni godišnji kapacitet he 457 gigavat-sati.

Srbija ima obavezu da do 2020. godine podigne proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na 27 odsto ukupne potrošnje. Antić tvrdi da je dostignut prag od 100 megavata kapaciteta.

IFC je saopštio da se njegov paket od 107,7 miliona evra sastoji od direktne pozajmice 52,7 miliona evra s pravom prednosti, 36,7 miliona koje je obezbedio njegov Managed Co-Lending Portfolio Program, i 18,3 miliona evra sindikovanog kredita. EBRD je odobrio sindikovani zajam od 107,7 pod strukturom A/B, dodala je članica Grupe Svetske banke i otkrila da računa na završetak izgradnje postrojenja do početka 2019. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

03 августа 2022 - Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 firme Professio Energia su među prvima dobrovoljno izašle iz mehanizma podsticaja kroz fidin tarife