OIE

Ažurirano: EBRD i IFC finansiraju vetropark Čibuk 1 of 158,4 megavata

Slika: Masdar

Objavljeno

17.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vetroelektrane Balkana d.o.o. su obezbedile kreditnu liniju od 215 miliona evra za svoju vetroelektranu Čibuk 1, koja će najvećim delom biti izgrađena na teritoriji opštine Kovin manje od pedeset kilometara severoistočno od centra Beograda.

Postrojenje sa 57 Dženeral elektrikovih (General Electric Co.) turbina u blizini sela Mramorak i Dolovo finansiraće Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke.

Firmu poznatu i kao Wind Energy Balkan Group (WEBG d.o.o.) kontroliše Masdar, čije je registrovano ime Abu Dhabi Future Energy Co. PJSC. Ugovor potpisan 16. oktobra za vetrofarmu na preko 36 kvadratnih kilometara omogućiće početak proizvodnje električne energije do kraja sledeće godine, kažu investitori.

U Vetroelektranama kažu da je investicija strateško partnerstvo s Kontinental vindom (Continental Wind Serbia d.o.o.) kojeg je osnovao Continental Wind Partners LLC. Cibuk Wind Holding d.o.o., vlasnik još 40 odsto, pod kontrolom je CWP-a, čije je sedište u Sjedinjenim Državama. Američka kompanija je posao pokrenula 2007. radi ovog poduhvata, a kasnije je postigla sporazum da ga vremenom potpuno prepusti partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Konstruktori turbina predvideli su stubove od 110 metara i elise od šezdeset. Sa svojih 158,4 megavata, to bi trebalo da bude najveća elektrana na vetar na Zapadnom Balkanu, a Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva Srbiji, izjavio je na potpisivanju sporazuma da je reč o najvećoj pojedinačnoj privatnoj investiciji u zemlji. Procenjeni godišnji kapacitet he 457 gigavat-sati.

Srbija ima obavezu da do 2020. godine podigne proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na 27 odsto ukupne potrošnje. Antić tvrdi da je dostignut prag od 100 megavata kapaciteta.

IFC je saopštio da se njegov paket od 107,7 miliona evra sastoji od direktne pozajmice 52,7 miliona evra s pravom prednosti, 36,7 miliona koje je obezbedio njegov Managed Co-Lending Portfolio Program, i 18,3 miliona evra sindikovanog kredita. EBRD je odobrio sindikovani zajam od 107,7 pod strukturom A/B, dodala je članica Grupe Svetske banke i otkrila da računa na završetak izgradnje postrojenja do početka 2019. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. oktobar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

17. oktobar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

17. oktobar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

17. oktobar 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva