Električna energija

Ministri energetike u EU se konačno dogovorili oko reforme tržišta električne energije

Ministri energetike EU konacno dogovorili reforme trzista elektricne energije

Foto: Savet EU

Objavljeno

19.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Savet Evropske unije je utanačio svoju poziciju o reformi ustrojstva tržišta električne energije i tako konačno omogućio početak pregovora sa Evropskim parlamentom. Ministri i ministarke energetike su došli do kompromisa, pa će i za nuklearne elektrane postojati mehanizam subvencionisanja.

EU je ostvarila velik korak napred u reformi pravila tržišta električne energije. Ova inicijativa je pokrenuta kada su posledice napada Rusije na Ukrajinu pogoršale energetsku krizu. Cene fosilnog gasa su prošle godine naglo skočile i prelile se na tržište električne energije, što je nanelo štetu domaćinstvima i celokupnoj privredi.

Objavljeno je da je glavna sporna tačka prevaziđena. Nuklearne elektrane će imati prava na subvencije kroz ugovore o razlici u ceni (CfD). Za to se izborio pronuklearni blok na čelu sa Francuskom, samo što će taj mehanizam biti namenjen isključivo za „suštinsku rekonstrukciju“ postojećih reaktora i buduće investicije u energetici, saznao je Politico od neimenovanih izvora upućenih u pregovore.

S druge strane stola je sa svojim saveznicama bila Nemačka, koja je ove godine ugasila svoje poslednje nuklearke i dugo se borila protiv ovih subvencija. Kompromis sa vladom u Berlinu je pronađen tako što će u tom sektoru propisi biti stroži. Naime, svako ugrožavanje konkurencije biće strogo praćeno i sprečeno, saopšteno je posle sastanka ministarki i ministara zaduženih za energetiku, okupljenih u Savetu EU.

Reforme treba da podstaknu PPA tržište

Postignuti dogovor o takozvanom opštem pristupu odnosno pregovaračkoj poziciji omogućio je početak zvaničnih pregovora sa Evropskim parlamentom, koji je svoj stav izglasao u julu.

„Savet je postigao dogovor da se krene dalje sa predlogom za tržište električne energije. To će doprineti povećanju istrajnosti evropskog tržišta električne energije po pitanju bilo kakvih budućih cenovnih šokova uzrokovanih tenzijama na tržištima gasa, ali i za pripremanje za dekarbonizovanu budućnost. Ova reforma će doneti izvesnost i predvidljivost za elektroenergetski sektor, pa da možemo da prelomimo i započnemo neophodne investicije u infrastrukturu za čistu energetiku“, izjavila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

 Ribera: Ubrzaćemo i uvođenje obnovljive energije, jeftinijeg i čistijeg izvora energije za naše građane

Cilj pomenute reforme je da se dugoročna tržišta električne energije stabilizuju tako što će se ojačati tržište ugovora o otkupu struje (PPA) i drugih dugoročnih aranžmana, zatim uvođenjem dvosmernih CfD-ova i poboljšavanjem likvidnosti terminskog tržišta, saopštio je savet.

„Potrošači širom EU će imati koristi od mnogo stabilnijih cena energenata, manje zavisnosti od cena fosilnih goriva i bolje zaštite od budućih kriza. Ubrzaćemo i uvođenje obnovljive energije, jeftinijeg i čistijeg izvora energije za naše građane“, rekla je Teresa Ribera, koja vrši dužnost treće potpredsednice vlade Španije i ministarke za ekološku tranziciju i demografski izazov. Njena zemlja predsedava Savetom EU do kraja godine.

Preuređenje tržišta električne energije uključuje odlaganje propisa o CfD-ovima

Dvosmerni CfD-ovi su dugoročni ugovori kojima javne institucije potpomažu investiranje. Kada je tržišna cena niska, one nadoknađuju razliku do ugovorene cene, a proizvođač je dužan da vrati razliku kada je cena iznad dogovorenog limita, čime se sprečava sticanje ekstraprofita. Ovaj format, koji je zapravo već postao standardan, primenjivaće se za investicije u izgradnju vetroelektrana, solarnih parkova, geotermalnih i nuklearnih kao i hidroelektrana bez akumulacija, saopštio je Savet EU.

Propisi za dvosmerne CfD-ove će stupiti na snagu tek tri godine posle usvajanja, a za hibridne elektrane na moru povezane sa dve ili više zona odlaganje će trajati pet godina, da tekući projekti ne bi došli u pravno neizvesnu situaciju, kako je objašnjeno.

Otvaranje tržišta fleksibilnosti za nefosilne izvore

Sporazum otvara veći prostor za zelene tehnologije koje koriste nefosilne izvore za fleksibilnost, neophodnu na tržištu kojim će dominirati varijabilni obnovljivi izvori, navela je Simson. Izjavila je i da se izmenom metodologije za tarifiranje olakšava ulaganje u širenje mreže.

Simson je istakla cilj da se povećaju zaštita potrošača i mogućnosti za energetske zajednice. Mehanizam subvencionisanja nuklearnih elektrana opisala je kao direktnu cenovnu podršku produženju životnog veka tih postrojenja i napomenula da će se Evropska komisija pobrinuti da takvi instrumenti budu prikladno osmišljeni.

Panevropska rešenja za snabdevanje osetljivih domaćinstava električnom energijom

Savet je utanačio odredbe o zaštiti potrošača. Dogovoreno je da se ona ojača uvođenjem slobodnog izbora snabdevača i mogućnosti izabiranja varijabilnih ili fiksnih cena i ugovora na ograničeni period.

Energetski siromašni i ranjivi građani će biti zaštićeni preko rezervnog snabdevača

Da bi se korisnici usluga zaštitili od naglih promena cena na veleprodajnom tržištu, predloženo je pooštravanje uslova za strategije snabdevača za ograničavanje rizika. Savet je odlučio da ranjive potrošače zaštiti sistemom garantovanog iliti rezervnog snabdevanja.

Usvojen je i predlog da svi kupci imaju pravo da učestvuju u mehanizmima razmene energije (korišćenja, razmenjivanja i skladištenja energije koju sami proizvode) i da će se sva potrošačka prava proširiti i na krajnje korisnike koji učestvuju u aranžmanima za razmenu energije.

Po aktuelnim propisima, države članice mogu da za energetski siromašna i ranjiva domaćinstva uvedu regulisane cene, kao i za domaćinstva i mikropreduzeća, bez obzira na to da li je izbila kriza u pogledu cena električne energije. Reformom će za mala i srednja preduzeća biti uvedena opcija privremenog uvođenja regulisanih cena, čak i nižih od troškova, u vreme krize.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

19. oktobar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

19. oktobar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

19. oktobar 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

19. oktobar 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta