Energetska kriza

Nemačka opet aktivira elektrane na ugalj da spreči nestašice struje tokom zime

Neurath-elektrane-na-ugalj-RWE

Elektrana na ugalj Neurath (foto: RWE)

Objavljeno

06.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka vlada je odobrila ponovno pokretanje nekoliko elektrana na ugalj kako bi se sprečila nestašica električne energije ove zime usled smanjenog uvoza ruskog prirodnog gasa, javile su novinske agencije. Ova postrojenja će biti u pogonu do marta.

Nestašica prirodnog gasa zbog rata u Ukrajini primorala je Nemačku da i prošle zime ponovo aktivira neke od svojih termoelektrana na ugalj. Zemlja je na ovaj način proizvela oko 1,9 GWh električne energije, a zatim je elektrane tokom leta prebacila na rezervu.

Prošle godine doneta je i odluka da se ukloni vetropark u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija kako bi se proširio obližnji površinski kop lignita u vlasništvu energetskog giganta RWE.

Odluka evropskih zemalja da energetsku bezbednost postave kao primarni cilj i pribegnu proizvodnji električne energije na ugalj kritikovana je kao poraz energetske tranzicije i klimatske akcije.

Prema najnovijoj odluci vlade u Berlinu, nekoliko blokova na rezervi u tri termoelektrane na ugalj kojima upravljaju energetske kompanije RWE i LEAG biće u pogonu do marta 2024. godine. U pitanju su elektrane Niederaussem i Neurath u vlasništvu RWE-a i elektrana Jaenschwalde kompanije LEAG, navodi se u izveštajima.

Berlin ostaje posvećen napuštanju uglja do 2030. godine

Vlada u Berlinu je takođe saopštila da će do leta 2024. dati predloge rešenja za povećane emisije CO2 do kojih će dovesti rad reaktiviranih elektrana na ugalj tokom zime. Takođe je naglašeno da Nemačka ostaje posvećena potpunom napuštanju proizvodnje električne energije iz uglja najkasnije do 2030. godine.

Ranije ove godine, proizvodnja električne energije dodatno je smanjena pošto je Nemačka završila postepeno gašenje nuklearnih elektrana, zatvorivši svoja poslednja tri takva postrojenja. Njihovo gašenje je označilo kraj ere korišćenja nuklearne energije u Nemačkoj, koja je počela pre više od 60 godina.

Puštanje u rad elektrana na ugalj ugrožava dekarbonizaciju

I druge evropske zemlje, poput Velike Britanije i Francuske, pribegle su proizvodnji električne energije na ugalj u pokušaju da obezbede dovoljno energije tokom krize izazvane ratom Rusije i Ukrajine.

Ova kriza ugrožava napore širom sveta, uključujući i u regionu Balkana, da se postepeno napusti ugalj i dekarbonizuje proizvodnja energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji