Energetska kriza

Nemačka opet aktivira elektrane na ugalj da spreči nestašice struje tokom zime

Neurath-elektrane-na-ugalj-RWE

Elektrana na ugalj Neurath (foto: RWE)

Objavljeno

06.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka vlada je odobrila ponovno pokretanje nekoliko elektrana na ugalj kako bi se sprečila nestašica električne energije ove zime usled smanjenog uvoza ruskog prirodnog gasa, javile su novinske agencije. Ova postrojenja će biti u pogonu do marta.

Nestašica prirodnog gasa zbog rata u Ukrajini primorala je Nemačku da i prošle zime ponovo aktivira neke od svojih termoelektrana na ugalj. Zemlja je na ovaj način proizvela oko 1,9 GWh električne energije, a zatim je elektrane tokom leta prebacila na rezervu.

Prošle godine doneta je i odluka da se ukloni vetropark u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija kako bi se proširio obližnji površinski kop lignita u vlasništvu energetskog giganta RWE.

Odluka evropskih zemalja da energetsku bezbednost postave kao primarni cilj i pribegnu proizvodnji električne energije na ugalj kritikovana je kao poraz energetske tranzicije i klimatske akcije.

Prema najnovijoj odluci vlade u Berlinu, nekoliko blokova na rezervi u tri termoelektrane na ugalj kojima upravljaju energetske kompanije RWE i LEAG biće u pogonu do marta 2024. godine. U pitanju su elektrane Niederaussem i Neurath u vlasništvu RWE-a i elektrana Jaenschwalde kompanije LEAG, navodi se u izveštajima.

Berlin ostaje posvećen napuštanju uglja do 2030. godine

Vlada u Berlinu je takođe saopštila da će do leta 2024. dati predloge rešenja za povećane emisije CO2 do kojih će dovesti rad reaktiviranih elektrana na ugalj tokom zime. Takođe je naglašeno da Nemačka ostaje posvećena potpunom napuštanju proizvodnje električne energije iz uglja najkasnije do 2030. godine.

Ranije ove godine, proizvodnja električne energije dodatno je smanjena pošto je Nemačka završila postepeno gašenje nuklearnih elektrana, zatvorivši svoja poslednja tri takva postrojenja. Njihovo gašenje je označilo kraj ere korišćenja nuklearne energije u Nemačkoj, koja je počela pre više od 60 godina.

Puštanje u rad elektrana na ugalj ugrožava dekarbonizaciju

I druge evropske zemlje, poput Velike Britanije i Francuske, pribegle su proizvodnji električne energije na ugalj u pokušaju da obezbede dovoljno energije tokom krize izazvane ratom Rusije i Ukrajine.

Ova kriza ugrožava napore širom sveta, uključujući i u regionu Balkana, da se postepeno napusti ugalj i dekarbonizuje proizvodnja energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

6. oktobar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

6. oktobar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

6. oktobar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

6. oktobar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet