Električna energija

Završena era nuklearne energije u Nemačkoj

Završena era nuklearne energije u Nemačkoj

Foto: EnBW

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka napušta nuklearnu energiju – ove nedelje skida preostale tri nuklearke s mreže. Vlada je ranije odlučila da više ne produžava rad reaktora. Prvobitno je trebalo da ih isključi na kraju prošle godine. Ipak, dve trećine građana je protiv gašenja poslednjih nuklearnih elektrana.

Petnaestog aprila se u Nemačkoj završava era nuklearne energije, koja je počela pre više od 60 godina. Evropska energetska kriza je uzrokovala tromesečni produžetak rada nuklearki radi održavanja bezbednosti snabdevanja.

Zagovornici te tehnologije tvrde da je napuštanje nuklearne enegije prerano i da će rezultirati većim izazovima za energetsku bezbednost, kao i u nastojanjima da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Životni vek poslednjih reaktora je trebalo da se okonča na kraju 2022, a vlada je odlučila da ih konačno isključi 15. aprila.

Isar 2 i Neckarwestheim 2 se nalaze u južnom delu zemlje, a nuklearna elektrana Emsland na severu.

Podeljena mišljenja oko zatvaranja elektrana

Napuštanje nuklearne energije je postalo centralna politička tema tokom energetske krize izazvane ratom u Ukrajini. Deo opozicije predvođen konzervativnom Hrišćansko-demokratskom unijom se zalagao za još jedno produženje. Bilo je i žustre debate između Stranke slobodnih demokata (FDP) i Saveza 90/Zelenih (Bündnis 90/Die Grünen), manjinskih partnera u koalicionoj vladi kancelara Olafa Šolca.

Samo 26 procenata građana u potpunosti podržava potpuno odbacivanje nuklearne energije

Međutim, u anketi instituta IouGov se oko dve trećine ispitanika izjasnilo protiv predstojećeg zatvaranja preostale tri nuklearne elektrane. Oko trećina učesnika je navela da treba da nastave da rade još neko vreme, dok je druga trećina bila za neograničeno produženje. Samo 26 procenata je u potpunosti podržalo potpuno napuštanje nuklearne energije.

Predstoji demontaža rekatora i zbrinjavanje otpada

Država je još 2000. odlučila da u fazama pogasi reaktore, a sada će trebati još nekoliko desetina godina da se proces okonča. Predstoji demontaža tridesetak postrojenja i usvajanje dugoročnih rešenja za skladištenje radioaktivnog otpada. U vladi su ocenili da će ti zadaci biti velik izazov.

Predstoji proces demontaže tridesetak nuklearnih postrojenja

Tempo napuštanja ove tehnologije ubrzan je 2011. nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu. Aktivisti su počeli da se bune protiv nuklearne energije još sedamdesetih godina prošlog veka. Iz tog pokreta je nastala i partija Zelenih, koja je sada u vladajućoj koaliciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. april 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. april 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. april 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. april 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra