Električna energija

Završena era nuklearne energije u Nemačkoj

Završena era nuklearne energije u Nemačkoj

Foto: EnBW

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka napušta nuklearnu energiju – ove nedelje skida preostale tri nuklearke s mreže. Vlada je ranije odlučila da više ne produžava rad reaktora. Prvobitno je trebalo da ih isključi na kraju prošle godine. Ipak, dve trećine građana je protiv gašenja poslednjih nuklearnih elektrana.

Petnaestog aprila se u Nemačkoj završava era nuklearne energije, koja je počela pre više od 60 godina. Evropska energetska kriza je uzrokovala tromesečni produžetak rada nuklearki radi održavanja bezbednosti snabdevanja.

Zagovornici te tehnologije tvrde da je napuštanje nuklearne enegije prerano i da će rezultirati većim izazovima za energetsku bezbednost, kao i u nastojanjima da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Životni vek poslednjih reaktora je trebalo da se okonča na kraju 2022, a vlada je odlučila da ih konačno isključi 15. aprila.

Isar 2 i Neckarwestheim 2 se nalaze u južnom delu zemlje, a nuklearna elektrana Emsland na severu.

Podeljena mišljenja oko zatvaranja elektrana

Napuštanje nuklearne energije je postalo centralna politička tema tokom energetske krize izazvane ratom u Ukrajini. Deo opozicije predvođen konzervativnom Hrišćansko-demokratskom unijom se zalagao za još jedno produženje. Bilo je i žustre debate između Stranke slobodnih demokata (FDP) i Saveza 90/Zelenih (Bündnis 90/Die Grünen), manjinskih partnera u koalicionoj vladi kancelara Olafa Šolca.

Samo 26 procenata građana u potpunosti podržava potpuno odbacivanje nuklearne energije

Međutim, u anketi instituta IouGov se oko dve trećine ispitanika izjasnilo protiv predstojećeg zatvaranja preostale tri nuklearne elektrane. Oko trećina učesnika je navela da treba da nastave da rade još neko vreme, dok je druga trećina bila za neograničeno produženje. Samo 26 procenata je u potpunosti podržalo potpuno napuštanje nuklearne energije.

Predstoji demontaža rekatora i zbrinjavanje otpada

Država je još 2000. odlučila da u fazama pogasi reaktore, a sada će trebati još nekoliko desetina godina da se proces okonča. Predstoji demontaža tridesetak postrojenja i usvajanje dugoročnih rešenja za skladištenje radioaktivnog otpada. U vladi su ocenili da će ti zadaci biti velik izazov.

Predstoji proces demontaže tridesetak nuklearnih postrojenja

Tempo napuštanja ove tehnologije ubrzan je 2011. nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu. Aktivisti su počeli da se bune protiv nuklearne energije još sedamdesetih godina prošlog veka. Iz tog pokreta je nastala i partija Zelenih, koja je sada u vladajućoj koaliciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. april 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. april 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. april 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. april 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji