Energetska kriza

Nemački Uniper pali termoelektranu snage 875 MW sledeće nedelje

heyden-4-uniper-termoelektrana-ugalj.

Foto: Uniper

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana na ugalj kompanije Uniper, snage 875 MW, ponovo će proizvoditi električnu energiju za tržište od 29. avgusta, najverovatnije do kraja aprila sledeće godine, kako bi pomogla da se Nemačka izbori sa gasnom krizom i obezbedi dovoljno struje za predstojeću zimu.

Elektrana Heyden 4 prestala je da proizvodi struju za tržište na kraju 2020. godine i trebalo je da bude ugašena za stalno od 8. jula 2021. godine, ali je u junu proglašena sistemski značajnom elektranom i prebačena na rezervu, objašnjava se u saopštenju kompanije Uniper.

Kompanija je takođe naglasila da bi elektrana Heyden 4 mogla ostati na tržištu i dodatnih godinu dana ukoliko se produže rokovi predviđeni nemčkim zakonom usvojenim u cilju obezbeđivanja energetske sigurnosti.

Kriza sa ruskim gasom tera Evropu da ponovo pokreće ugašene termoelektrane

Opasnost od nestašica gasa i smanjene isporuke ovog energenta iz Rusije zbog ukrajinske krize naterali su Evropsku uniju da odloži svoje planove za prestanak korišćenja uglja. Ugašene elektrane na ugalj se ponovo pokreću, dok se planirana zatvaranja termoelektrana otkazuju a površinski kopovi uglja ponovo otvaraju.

Kriza preti da ugrozi dekarbonizaciju Balkana

U Austriji je elektroprivredi Verbund, koja je pod državnom kontrolom, naloženo da restartuje elektranu na ugalj Mellach. To postrojenje je Austrija prebacila u rezervu pre dve godine i proglasila završetak ere uglja u zemlji. Takođe, Velika Britanija odlaže zatvaranje većine svojih kapaciteta na ugalj, koje je bilo planirano za ovu godinu.

Ovakav razvoj događaja u Evropi preti da ugrozi napore da se napusti ugalj i sprovede dekarbonizacija energetike u regionu Balkana, ali i širom sveta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

23. avgust 2022. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

23. avgust 2022. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

23. avgust 2022. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

23. avgust 2022. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme