Energetska kriza

Nemački Uniper pali termoelektranu snage 875 MW sledeće nedelje

heyden-4-uniper-termoelektrana-ugalj.

Foto: Uniper

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana na ugalj kompanije Uniper, snage 875 MW, ponovo će proizvoditi električnu energiju za tržište od 29. avgusta, najverovatnije do kraja aprila sledeće godine, kako bi pomogla da se Nemačka izbori sa gasnom krizom i obezbedi dovoljno struje za predstojeću zimu.

Elektrana Heyden 4 prestala je da proizvodi struju za tržište na kraju 2020. godine i trebalo je da bude ugašena za stalno od 8. jula 2021. godine, ali je u junu proglašena sistemski značajnom elektranom i prebačena na rezervu, objašnjava se u saopštenju kompanije Uniper.

Kompanija je takođe naglasila da bi elektrana Heyden 4 mogla ostati na tržištu i dodatnih godinu dana ukoliko se produže rokovi predviđeni nemčkim zakonom usvojenim u cilju obezbeđivanja energetske sigurnosti.

Kriza sa ruskim gasom tera Evropu da ponovo pokreće ugašene termoelektrane

Opasnost od nestašica gasa i smanjene isporuke ovog energenta iz Rusije zbog ukrajinske krize naterali su Evropsku uniju da odloži svoje planove za prestanak korišćenja uglja. Ugašene elektrane na ugalj se ponovo pokreću, dok se planirana zatvaranja termoelektrana otkazuju a površinski kopovi uglja ponovo otvaraju.

Kriza preti da ugrozi dekarbonizaciju Balkana

U Austriji je elektroprivredi Verbund, koja je pod državnom kontrolom, naloženo da restartuje elektranu na ugalj Mellach. To postrojenje je Austrija prebacila u rezervu pre dve godine i proglasila završetak ere uglja u zemlji. Takođe, Velika Britanija odlaže zatvaranje većine svojih kapaciteta na ugalj, koje je bilo planirano za ovu godinu.

Ovakav razvoj događaja u Evropi preti da ugrozi napore da se napusti ugalj i sprovede dekarbonizacija energetike u regionu Balkana, ali i širom sveta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

23. avgust 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

23. avgust 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

23. avgust 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

23. avgust 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi