Energetska kriza

Nemački Uniper pali termoelektranu snage 875 MW sledeće nedelje

heyden-4-uniper-termoelektrana-ugalj.

Foto: Uniper

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana na ugalj kompanije Uniper, snage 875 MW, ponovo će proizvoditi električnu energiju za tržište od 29. avgusta, najverovatnije do kraja aprila sledeće godine, kako bi pomogla da se Nemačka izbori sa gasnom krizom i obezbedi dovoljno struje za predstojeću zimu.

Elektrana Heyden 4 prestala je da proizvodi struju za tržište na kraju 2020. godine i trebalo je da bude ugašena za stalno od 8. jula 2021. godine, ali je u junu proglašena sistemski značajnom elektranom i prebačena na rezervu, objašnjava se u saopštenju kompanije Uniper.

Kompanija je takođe naglasila da bi elektrana Heyden 4 mogla ostati na tržištu i dodatnih godinu dana ukoliko se produže rokovi predviđeni nemčkim zakonom usvojenim u cilju obezbeđivanja energetske sigurnosti.

Kriza sa ruskim gasom tera Evropu da ponovo pokreće ugašene termoelektrane

Opasnost od nestašica gasa i smanjene isporuke ovog energenta iz Rusije zbog ukrajinske krize naterali su Evropsku uniju da odloži svoje planove za prestanak korišćenja uglja. Ugašene elektrane na ugalj se ponovo pokreću, dok se planirana zatvaranja termoelektrana otkazuju a površinski kopovi uglja ponovo otvaraju.

Kriza preti da ugrozi dekarbonizaciju Balkana

U Austriji je elektroprivredi Verbund, koja je pod državnom kontrolom, naloženo da restartuje elektranu na ugalj Mellach, ali je parlament blokirao taj potez. Država je ovo postrojenje prebacila u rezervu pre dve godine i proglasila završetak ere uglja u zemlji. Takođe, Velika Britanija odlaže zatvaranje većine svojih kapaciteta na ugalj, koje je bilo planirano za ovu godinu.

Ovakav razvoj događaja u Evropi preti da ugrozi napore da se napusti ugalj i sprovede dekarbonizacija energetike u regionu Balkana, ali i širom sveta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. avgust 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

23. avgust 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. avgust 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. avgust 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji