Energetska kriza

Nemačka spremna da ponovo aktivira termoelektrane za slučaj da Rusija prekine isporuke gasa

Nemacka pauzira gasenje elektrana na ugalj Rusija prekine isporuke gasa

Foto: Albert Hyseni on Unsplash

Objavljeno

30.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropske zemlje otkazuju zatvaranje svojih elektrana na ugalj i pojačavaju rad kopova da bi sprečile kolaps energetskog sistema ukoliko Rusija odluči da prestane da im isporučuje gas. Nemačka će svoje kapacitete u tom sektoru zadržati u rezervi kad im isteknu dozvole.

Nemačka priprema pravni okvir za ponovnu aktivaciju elektrana na fosilna goriva čije je zatvaranje zakazala za tekuću i sledeću godinu, prenose mediji koji su dobili uvid u planove. Hitna mera ima za cilj da prenebregne moguće nestašice u gasnim elektranama ukoliko Rusija prekine dovoz ovog energenta.

Neimenovani izvori su otkrili da će vlada u Berlinu bez obzira na to ostati posvećena postepenom smanjenju upotrebe uglja, koji zvanično treba da bude odbačen 2030. godine. Nemačka istovremeno ubrzava projekte izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) i gasne infrastrukture i pritiska potrošače da smanje potrošnju energije.

Na stendbaju će biti i termoelektrane na naftu

Operateri termoelektrana na ugalj bi u novom sistemu bili obavezni da skladište velike količine pomenutog fosilnog goriva. Za držanje postrojenja na stendbaju do kraja marta 2024. bi dobili naknadu. Treba pomenuti i da su neki vlasnici elektrana na ugalj ranije dobili državna sredstva u okviru programa za ubrzavanje prestanka upotrebe tog energenta.

Italija će na do dve godine produžiti rad četiri sistema na ugalj

U rezervi su već termoelektrane na ugalj ukupnog kapaciteta 4,3 gigavata kao i 1,6 gigavata snage u postrojenjima u kojima se za dobijanje struje koristi nafta. Po novinskim izveštajima, na listi je 26 sistema zbirnog kapaciteta 8,5 gigavata, ali se o pet njih još uvek raspravlja. Pet je na lignit, 15 radi na kvalitetniji ugalj, a šest na naftu.

Italija je nedavno objavila da će na do dve godine produžiti rad četiri svoje elektrane na ugalj. Vlada je ranije odredila 2025. za rok za napuštanje uglja. U vezi s tim, Grupa sedam (G7), čija je Italija članica, upravo je saopštila da će do 2035. uspeti da eliminiše skoro sve emisije gasova s efektom staklene bašte u sektoru energetike i stremiti potpunoj dekarbonizaciji.

Zemlje Jugoistočne Evrope takođe jačaju svoje kapacitete u sektoru uglja

Rumunija vraća na mrežu termoelektrane na ugalj koje su prestale s radom da bi smanjila zavisnost od uvoza gasa i nafte iz Rusije. Grčka je odlučila da ove godine poveća proizvodnju uglja za 50 odsto i da će svoju poslednju termoelektranu Ptolemaida 5, u izgradnji, trošiti do 2028. godine. Donedavno je bilo spekulacija da će taj projekat biti obustavljeni ili barem prebačen na gas par godina nakon što počne s radom.

Evropska komisija procenjuje da će potrošnja uglja biti pet odsto veća u narednih pet do deset godina nego što je projektovano pre napada Rusije na Ukrajinu. U izveštaju organizacije TransitionZero stoji da je direktni prelazak sa uglja na obnovljive izvore postao isplativiji nego da gas bude prelazno rešenje.

U sklopu paketa sankcija, Evropska unija je najavila da će od avgusta uvoz uglja iz Rusije biti zabranjen, a to bi povećalo potražnju za fosilnim gorivima i dalje guralo cene naviše.

Jugoistočna Evropa se suočava s većim pretnjama po energetsku bezbednost nego ostatak kontinenta, upozorio je Institut za energetiku jugoistočne Evropu (IENE). I ostale zemlje regiona koje koriste ugalj ulažu napore da vrate taj sektor privrede na noge.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

30. maj 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

30. maj 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

30. maj 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

30. maj 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković