OIE

Isplativije je odmah preći sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno rešenje – istraživanje

Isplativije je odmah preci sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno resenje istrazivanje

Foto: iStock

Objavljeno

17.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prelazak sa uglja direktno na solar i vetar i skladištenje energije u baterijama bi proizvođačima struje u Evropskoj uniji (EU) omogućilo u proseku da na ceni emisija CO2 uštede 90 američkih dolara po toni, dok bi ih prelazak na gas kao tranziciono gorivo koštao 288 dolara po toni CO2, pokazuje istraživanje neprofitne organizacije TransitionZero, koja se bavi analizama u vezi sa klimatskim promenama. Na svetskom nivou, prelazak sa uglja na zelenu energiju bi u proseku uštedeo proizvođačima 62 dolara po toni CO2, dok bi oni koji se odluče za prelazak na gas imali trošak od 235 dolara po toni.

Analitičari iz organizacije TransitionZero stoga preporučuju direktan prelazak na obnovljive izvore i skladištenje energije u baterijama. Prirodni gas, koji je široko prihvaćen kao tranziciono gorivo, nije više isplativa opcija zbog faktora kao što su nestabilnost cena, nestašice i ruska invazija u Ukrajini, navodi se u izveštaju.

Gas više nije isplativo tranziciono gorivo budući da je cena prelaska na obnovljive izvore pala za čak 99% u odnosu na 2010. godinu

Istraživanje je takođe pokazalo da je cena prelaska na obnovljive izvore po osnovu emisionih jedinica pala za čak 99% u odnosu na 2010. godinu

Cena prelaska sa uglja na obnovljive izvore po osnovu emisionih jedinica u Kini je za ovu godinu procenjena na 11 dolara po toni CO2, u poređenju sa 40 dolara po toni CO2 za prelazak na gas, navodi se u izveštaju. U Indiji bi prelazak na zelene izvore energije koštao proizvođače struje 38 dolara po toni CO2, a prelazak na gas 64 dolara po toni CO2.

Cena zamene uglja obnovljivom energijom se zanačajno razlikuje od regiona do regiona, pa je tako u Sjedinjenim Državama još uvek jeftinije preći na gas

Međutim, postoje značajne razlike u različitim delovima sveta kada je u pitanju isplativost prelaska sa uglja na obnovljive izvore energije. U Velikoj Britaniji, na primer, to bi donelo veliku uštedu proizvođačima struje, od čak 98 dolara po toni CO2, u poređenju sa troškom od 216 dolara po toni za prelazak na gas, dok je u Sjedinjenim Državama još uvek jeftinije preći na gas, 15 dolara po toni CO2 u poređenju sa 50 dolara za obnovljive izvore.

“Trošak zamene uglja solarom, vetrom i skladištenjem energije u baterijama se značajno razlikuje u različitim regionima. U Evropi, na primer, cena prelaska je negativna zahvaljujući rastu cene emisionih jedinica zbog reformi sistema za trgovinu emisijama ETS, decenijama državne podrške obnovljivim izvorima energije i ruskoj invaziji u Ukrajini,” kaže Jacqueline Tao, analitičarka u orgnizaciji TransitionZero.

Potrebne su reforme politika kako bi se iskoristila prilika

Matt Gray, suosnivač i analitičar u TransitionZero, kaže da uprkos regionalnim razlikama analiza pokazuje da postoji trend smanjenja cene prelaska sa uglja na čiste izvore energije i da će se taj trend najverovatnije nastaviti nezavisno od rata u Ukrajini. Prema njegovim rečima, to daje priliku vladama da zaštite potrošače električne energije od nestabilnih cena fosilnih goriva, ali pod uslovom da se sprovede niz reformi, poput ubrzavanja procedura za dobijanje dozvola.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

22 јуна 2022 - RWE i Commerzbank ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat

Na Staroj planini prve zadruzne solarne elektrane u Srbiji doniraj

Na Staroj planini biće izgrađene prve zadružne solarne elektrane u Srbiji – uključi se i doniraj

21 јуна 2022 - Energetska zadruga Elektropionir je pokrenula kraudfanding kampanju za krovne solarne elektrane u Dojkincima i Temskoj na Staroj planini.

Otvorena registracija za učešće na Nedelji održive energetike – EUSEW 2022.

Otvorena registracija za EUSEW 2022 u Briselu i onlajn

17 јуна 2022 - Otvorene su prijave za učešće u Nedelji održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW 2022, koja...