OIE

Zbog proširenja rudnika uglja uklanja se vetropark u Nemačkoj

Zbog proširenja rudnika uglja uklanja se vetropark u Nemačkoj

Foto: RWE

Objavljeno

24.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vetropark u blizini rudnika uglja Garzweiler u Nemačkoj biće demontiran kako bi se proširio kop rudnika i nastavila ekspolatacija lignita. Već je uklonjena prva od ukupno osam turbina koje su na ovoj lokaciji postavljene 2001. godine. Ipak, nemačka savezna država Severna Rajna Vestfalija najavljuje napuštanje uglja do 2030, isto kao i kompanija RWE koja upravlja rudnikom.

Vetroturbine u blizini velikog površinskog kopa rudnika uglja Garzwiler kojim upravlja nemački energetski gigant RWE u saveznoj državi Severna Rajna Vestfalija biće uklonjene zbog nastavka ekspolatacije lignita.

Turbine su puštene u rad 2001. godine, pa su im istekle subvencije prema nemačkom zakonu o obnovljivim izvorima energije. Operateri vetroparka koji će biti demontiran su kompanije Energiekontor i WPD, koja je takođe aktivna i na području Balkana.

Demontaža osam turbina je započela ali nije navadeno do kada će ova demontaža trajati. Za sada je uklonjena jedna vetroturbina sa područja koje postaje ekspolotaciono polje za proizvodnju električne energije na ugalj.

Područje gde se nalaze vetrotubine postaje ekspolotaciono polje za proizvodnju električne energije na ugalj

Prema navodima kompanije RWE godišnja proizvodnja lignita u rudniku Garzweiler iznosi 25 milona tona, dok je trajanje zaliha rezervi lignita procenjeno do 2045. godine. Lignit se koristi za proizvodnju energije uglavnom u obližnjoj termoelektrani Neurat.

Ekspolatacija je prvobitno bila ograničena na napodručje od 66 kvadratnih kilometara u području Garzweiler 1, a iskopavanja su proširena 2006. u sektoru Garzweiler 2 na površini od 48 kvadratnih kilometara.

Raseljavanje zbog proširenja rudnika

Stanovništvo iz nekoliko opština u oblasti zapadno od grada Kelna moralo je biti preseljeno kako bi se eksploatisao lignit u kopu Grazweiler. Pored prostora na kojem se nalazi vetropark, plan proširenja obuhvata i oblast u kojoj se nalazi mesto Lutzerath koje će biti u potpunosti iseljeno i razrušeno.

Lutzerath koji je postao simbolično bojno polje za klimatske aktiviste u Nemačkoj biće srušen kako bi se nastavila ekspolatacija, najavila je vlada savezne države Severna Rajna Vestfalija.

Odluka da se sruši ovo mesto je doneta je u skladu sa novim planom o ekspolataciji uglja, prema kojem se će se privremeno povećati upotreba lignita, odnosno proširiti i ubrzati eksploatacija, da bi se obezbedila proizvodnja električne energije tokom energetske krize, navodi Clean Energy Wire.

Ipak, nemačka savezna država je najavila da će prestati sa korišćenjem fosilnog goriva do 2030. godine, isto kao i operater rudnika RWE.

Sud u Munsteru ove godine presudio u korist proširenja rudnika, dok klimatski aktivisti protestuju protiv planova o proširenju ekspolatacije i nazivaju ovakvu odluku ciničnom i licemernom.

Sud je utvrdio da nema alternativnih površinskih kopova koji bi zadovoljili neophodnu potražnju za lignitom. Iz RWE-a su naveli da je sigurnost snabdevanja trenutni prioritet, dok “zaštita klime ostaje jedan od ključnih izazova našeg vremena”, a kompanija nastoji da podržava i jedno i drugo, preneo je gorepomenuti nemački portal.

Iz RWE-a su naveli da je sigurnost snabdevanja trenutni prioritet

Ministarstvo ekonomije države Severna Rajna Vestfalija dodatno je pojasnilo paradoksalnu situaciju o odluci da se proširi zona i obim eksploacije kako bi se rekultivisali kopovi, zatvorio rudnik Garzweiler i napustilo korištenje uglja.

„Ako bi Lutzerath bio sačuvan, obim proizvodnje potreban za održavanje sigurnosti snabdevanja u narednih osam godina ne bi mogao biti postignut, a stabilnost površinskog kopa ne bi mogla biti zagarantovana i neophodna rekultivacija ne bi mogla biti sprovedena,” naveli su u saopštenju.

Ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da su u toku pregovori sa operaterima drugih nemačkih rudnika uglja i osam termoelektrana na ugalj o postepenom ukidanju ovog fosilnog energenta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. oktobar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. oktobar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. oktobar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

24. oktobar 2022. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine