OIE

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Foto: RWE

Objavljeno

22.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska kompanija RWE i Commerzbank osmislili su ideju za koju kažu da je podjednako i inovativna i razumna. Naime, ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat (GW).

RWE i Commerzbank nameravaju da osnuju „Green Mittelstand fund“ kako bi preduzećima srednje veličine u Nemačkoj ponudili mogućnost da obezbede snabdevanje zelenom električnom energijom, saopštile su dve kompanije posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju.

RWE i Commerzbank planiraju da izgrade ofšor vetropark sa instalisanim kapacitetom od jednog gigavata, a za lokaciju će konkurisati na aukcijama koje se očekuju 2023.

Vetropark će razvijati, graditi i njime upravljati kompanija RWE, koja će imati 51 odsto akcija, dok će preostalih 49 Kommerzbank ponuditi srednjim preduzećima preko fonda „Green Mittelstand“, saopštile su dve kompanije.

Firmama će biti ponuđene dve opcije za obezbeđivanje zelene struje

Firme srednje veličine imaće dve opcije. Fond će ponuditi potpisivanje dugoročnih ugovora o otkupu električne energije (eng. power purchase agreements – PPA), što je mogućnost koja je dosad mahom bila rezervisana za velike kompanije. Ideja je da se počne sa ugovorima koji se odnose na kapacitet od 5 MW, što je mera koja je, kako je navedeno, prilagođena potrebama srednjih preduzeća.

Druga opcija je da ove firme putem individualnog finansiranja i kredita postanu suvlasnici vetroparka. Postojaće i mogućnost da firme kombinuju obe opcije – ugovore o otkupu i udeo u vlasništvu, saopštili su RWE i Commerzbank.

Michael Kotzbauer, član Odbora direktora u banci Commerzbank, izjavio je da se ovim inovativnim rešenjem srednjim preduzećim omogućava pristup proizvodnji zelene električne energije iz vetroparkova na moru i doprinosi finansiranju energetske tranzicije u Nemačkoj.

Zakon o energiji vetra na moru mora biti izmenjen kako bi se omogućila ulaganja

Inače, Nemačka planira da izmeni zakon o energiji vetra na moru kako bi povećala proizvodnju obnovljive energije i dostigla klimatsku neutralnost do 2045. godine.

Ulf Kerstin, komercijalni direktor sektora za ofšor vetroparkove kompanije RWE, istakao je da koncept planiranog fonda može da podrži kompanije i energetsku tranziciju, i dodao da se električna energija iz ofšor vetroparkova može ponuditi po konkurentnim cenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izraelski Nofar Energy solarni park 26 MW Ada

Izraelski Nofar Energy gradi solarni park od 26 MW u opštini Ada

22. jun 2022. - Nofar Energy je postavio kamen temeljac za solarni park of 26 megavata u opštini Ada. Činiće ga dve celine, povezane na distributivnu mrežu.

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište potopljeno Bilećkim jezerom

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište pod Bilećkim jezerom

22. jun 2022. - Opština Nikšić će za svoje zemljište pod veštačkim Bilećkim jezerom dobijati naknadu od 600.000 evra godišnje

saudijska arabija vetar marubeni najniza cena ppa ugovor

Saudijska Arabija potpisala PPA ugovor sa najnižom cenom struje iz vetra na svetu

22. jun 2022. - Cena je rezultat poslovnog dogovora Saudijske kompanije za nabavku električne energije i japanske firme Marubeni

saraorci solar avr powerchina

AVR i PowerChina otvorili solarnu elektranu snage 9,9 MW u Srbiji

22. jun 2022. - Otvaranjem elektrane snage 9,9 MW izjednačen je kapacitet trenutno najvećeg fotonaponskog postrojenja u Srbiji