OIE

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Foto: RWE

Objavljeno

22.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska kompanija RWE i Commerzbank osmislili su ideju za koju kažu da je podjednako i inovativna i razumna. Naime, ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat (GW).

RWE i Commerzbank nameravaju da osnuju „Green Mittelstand fund“ kako bi preduzećima srednje veličine u Nemačkoj ponudili mogućnost da obezbede snabdevanje zelenom električnom energijom, saopštile su dve kompanije posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju.

RWE i Commerzbank planiraju da izgrade ofšor vetropark sa instalisanim kapacitetom od jednog gigavata, a za lokaciju će konkurisati na aukcijama koje se očekuju 2023.

Vetropark će razvijati, graditi i njime upravljati kompanija RWE, koja će imati 51 odsto akcija, dok će preostalih 49 Kommerzbank ponuditi srednjim preduzećima preko fonda „Green Mittelstand“, saopštile su dve kompanije.

Firmama će biti ponuđene dve opcije za obezbeđivanje zelene struje

Firme srednje veličine imaće dve opcije. Fond će ponuditi potpisivanje dugoročnih ugovora o otkupu električne energije (eng. power purchase agreements – PPA), što je mogućnost koja je dosad mahom bila rezervisana za velike kompanije. Ideja je da se počne sa ugovorima koji se odnose na kapacitet od 5 MW, što je mera koja je, kako je navedeno, prilagođena potrebama srednjih preduzeća.

Druga opcija je da ove firme putem individualnog finansiranja i kredita postanu suvlasnici vetroparka. Postojaće i mogućnost da firme kombinuju obe opcije – ugovore o otkupu i udeo u vlasništvu, saopštili su RWE i Commerzbank.

Michael Kotzbauer, član Odbora direktora u banci Commerzbank, izjavio je da se ovim inovativnim rešenjem srednjim preduzećim omogućava pristup proizvodnji zelene električne energije iz vetroparkova na moru i doprinosi finansiranju energetske tranzicije u Nemačkoj.

Zakon o energiji vetra na moru mora biti izmenjen kako bi se omogućila ulaganja

Inače, Nemačka planira da izmeni zakon o energiji vetra na moru kako bi povećala proizvodnju obnovljive energije i dostigla klimatsku neutralnost do 2045. godine.

Ulf Kerstin, komercijalni direktor sektora za ofšor vetroparkove kompanije RWE, istakao je da koncept planiranog fonda može da podrži kompanije i energetsku tranziciju, i dodao da se električna energija iz ofšor vetroparkova može ponuditi po konkurentnim cenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

22. jun 2022. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

22. jun 2022. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

22. jun 2022. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

22. jun 2022. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice