OIE

Wpd dobio koncesiju za gradnju dva vetroparka u BiH

wpd koncesija vetroparkovi hercegbosanska zupanija BiH cadilj i Marino Brdo

Foto: Vlada Hercegbosanske županije

Objavljeno

22.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Nemačka firma wpd, koja je jedan od najaktivnijih investitora u obnovljivu energiju u regionu, dobila je koncesije za gradnju još dva vetroparka snage 264 megavata (MW) u Kantonu 10 ili Hercegbosanskoj županiji u BiH.

Koncesije za dva vetroparka Čadilj i Marino Brdo predstavlja početak realizacije regionalnog sistema vetroelektrana snage 1,2 gigavata (GW) u BiH i Hrvatskoj koji je wpd Adria najavila sredinom 2019. godine. U BiH će biti izgrađene elektrane snage 1,1 GW.

Ugovor o koncesiji za gradnju vetroparkova Čadilj i Marino Brdo potpisala je firma Vjetroelektrane dah planine sa Vladom Hercegbosanske županije. Ova firma, čiji je direktor Zoran Obradović, je u vlasništvu kompanije wpd.

Vlada je saopštila da je ugovor potpisan nakon usvajanja predloga Odluka o određivanju koncesionara, odobravanju ugovora o koncesiji i ovlašćenju resornog ministarstva. Vetroparkovi će se nalaziti na prostoru opština Glamoč i Bosansko Grahovo.

Godišnje koncesijska naknada je 1,75 odnosno 1,78 odsto od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije

Ugovor je u ime Vlade Hercegbosanske županije potpisala ministarka ekonomije Dijana Puzigaća.

Koncesionaru je dodeljena koncesija za izgradnju vetroparka Čadilj, smeštenog na području opštine Glamoč, ukupne instalirane snage od 138 MW, za koju je određena jednokratna koncesijska naknada u iznosu od 62.236 konvertibilnih maraka (oko 31.000 evra). Godišnja koncesijska naknada obračunavaće se u iznosu od 1,75 odsto ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Wpd je dobio i koncesiju za izgradnju vetroparka Marino Brdo, koji će biti izgrađen u opštini Bosansko Grahovo, snage 126 MW, za koju je određena jednokratna koncesijska naknada u iznosu od 56.330 maraka (28.000 evra). Godišnja koncesijska naknada obračunavaće se u iznosu od 1,78 odsto od ukupnog bruto prihoda.

Wpd: očekujemo uskoro nove rezultate u vezi sa regionalnim sistemom vetroelektrana

Ugovori su sklopljeni na period od 30 godina isključivo u u svrhu proizvodnju električne energije u vetroelektranama, saopštila je Vlada.

Wpd je saopštio da se za regionalni projektni sistem, koji se razvija u BiH i Hrvatskoj, uskoro očekuju nove dobre vesti jer su ispunjeni preduslovi za sticanje pravne sigurnosti i nastavak razvoja i na drugim lokacijama.

Wpd u Crnoj Gori gradi vetropark Brajići, a u Severnoj Makedoniji vetroelektranu snage 400 MW. Kompanija u regionu ima četiri vetroparka u Hrvatskoj ukupne snage 100 MW, a prvi je izgrađen još 2006. Nedavno je potpisala i prvi komercijalni ugovor o otkupu električne energije (PPA) u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

22. jul 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

22. jul 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

22. jul 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

22. jul 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.