OIE

Wpd će izgraditi vetropark vredan 500 miliona evra u Severnoj Makedoniji

Wpd vetropark 500 miliona evra Severnoj Makedoniji

Slika: Wpd Adria

Objavljeno

02.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija wpd je predala dokumentaciju za strateško partnerstvo za izgradnju vetroelektrane od 400 megavata, otkrio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Po njegovim rečima, investicija je vredna 500 miliona evra.

Ubrzo nakon što je najavio da je Vlada Severne Makedonije pred sklapanjem sporazuma s jednim nemačkim investitorom, premijer Zoran Zaev je rekao za TV Klan da će vetropark na potezu od Kumanova preko Starog Nagoričana do Krive Palanke podići wpd.

Postrojenje treba da ima snagu 400 megavata i koštaće 500 miliona evra, izjavio je. Zaev je ponovio da je kompanija predala dokumentaciju o strateškoj investiciji.

Prvi strateški investitor

Premijer je ranije rekao da su pregovori završeni i izrazio očekivanje da će predlog Zakona o strateškim investicijama uskoro ući u parlamentarnu proceduru.

Projekat je zamišljen bez vladinih podsticaja

„Pozitivno je to što ovde za nas nema obaveze ni za fidin tarife niti premije“, izjavio je o planu za vetroelektranu na severoistoku zemlje dok je predstavljao sedmogodišnji investicioni plan vrednosti 8,2 milijarde evra.

Pomenuti pravni okvir bi trebalo da omogući wpd-u da potpisivanjem ugovora za vetropark prvi u Severnoj Makedoniji dobije status strateškog investitora.

Planovi za ekspanziju na Balkanu

Nemačka kompanija posluje u regionu kroz svoju firmu ćerku wpd Adria. Poseduje četiri vetroelektrane u Hrvatskoj i razvija projekat Brajići u Crnoj Gori. Pored toga planira da izgradi postrojenja ukupne snage najmanje 1,2 gigavata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uključujući solarni park kod Dubrovnika.

Kako je navedeno na veb stranici wpd Adrije, zainteresovana je za ulaganja širom teritorije nekadašnje Jugoslavije i u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane