OIE

Wpd će izgraditi vetropark vredan 500 miliona evra u Severnoj Makedoniji

Wpd vetropark 500 miliona evra Severnoj Makedoniji

Slika: Wpd Adria

Objavljeno

02.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija wpd je predala dokumentaciju za strateško partnerstvo za izgradnju vetroelektrane od 400 megavata, otkrio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Po njegovim rečima, investicija je vredna 500 miliona evra.

Ubrzo nakon što je najavio da je Vlada Severne Makedonije pred sklapanjem sporazuma s jednim nemačkim investitorom, premijer Zoran Zaev je rekao za TV Klan da će vetropark na potezu od Kumanova preko Starog Nagoričana do Krive Palanke podići wpd.

Postrojenje treba da ima snagu 400 megavata i koštaće 500 miliona evra, izjavio je. Zaev je ponovio da je kompanija predala dokumentaciju o strateškoj investiciji.

Prvi strateški investitor

Premijer je ranije rekao da su pregovori završeni i izrazio očekivanje da će predlog Zakona o strateškim investicijama uskoro ući u parlamentarnu proceduru.

Projekat je zamišljen bez vladinih podsticaja

„Pozitivno je to što ovde za nas nema obaveze ni za fidin tarife niti premije“, izjavio je o planu za vetroelektranu na severoistoku zemlje dok je predstavljao sedmogodišnji investicioni plan vrednosti 8,2 milijarde evra.

Pomenuti pravni okvir bi trebalo da omogući wpd-u da potpisivanjem ugovora za vetropark prvi u Severnoj Makedoniji dobije status strateškog investitora.

Planovi za ekspanziju na Balkanu

Nemačka kompanija posluje u regionu kroz svoju firmu ćerku wpd Adria. Poseduje četiri vetroelektrane u Hrvatskoj i razvija projekat Brajići u Crnoj Gori. Pored toga planira da izgradi postrojenja ukupne snage najmanje 1,2 gigavata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uključujući solarni park kod Dubrovnika.

Kako je navedeno na veb stranici wpd Adrije, zainteresovana je za ulaganja širom teritorije nekadašnje Jugoslavije i u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. jun 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. jun 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. jun 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

2. jun 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine