OIE

Wpd će izgraditi vetropark vredan 500 miliona evra u Severnoj Makedoniji

Wpd vetropark 500 miliona evra Severnoj Makedoniji

Slika: Wpd Adria

Objavljeno

02.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija wpd je predala dokumentaciju za strateško partnerstvo za izgradnju vetroelektrane od 400 megavata, otkrio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Po njegovim rečima, investicija je vredna 500 miliona evra.

Ubrzo nakon što je najavio da je Vlada Severne Makedonije pred sklapanjem sporazuma s jednim nemačkim investitorom, premijer Zoran Zaev je rekao za TV Klan da će vetropark na potezu od Kumanova preko Starog Nagoričana do Krive Palanke podići wpd.

Postrojenje treba da ima snagu 400 megavata i koštaće 500 miliona evra, izjavio je. Zaev je ponovio da je kompanija predala dokumentaciju o strateškoj investiciji.

Prvi strateški investitor

Premijer je ranije rekao da su pregovori završeni i izrazio očekivanje da će predlog Zakona o strateškim investicijama uskoro ući u parlamentarnu proceduru.

Projekat je zamišljen bez vladinih podsticaja

„Pozitivno je to što ovde za nas nema obaveze ni za fidin tarife niti premije“, izjavio je o planu za vetroelektranu na severoistoku zemlje dok je predstavljao sedmogodišnji investicioni plan vrednosti 8,2 milijarde evra.

Pomenuti pravni okvir bi trebalo da omogući wpd-u da potpisivanjem ugovora za vetropark prvi u Severnoj Makedoniji dobije status strateškog investitora.

Planovi za ekspanziju na Balkanu

Nemačka kompanija posluje u regionu kroz svoju firmu ćerku wpd Adria. Poseduje četiri vetroelektrane u Hrvatskoj i razvija projekat Brajići u Crnoj Gori. Pored toga planira da izgradi postrojenja ukupne snage najmanje 1,2 gigavata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uključujući solarni park kod Dubrovnika.

Kako je navedeno na veb stranici wpd Adrije, zainteresovana je za ulaganja širom teritorije nekadašnje Jugoslavije i u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica