OIE

Wpd će u Gračacu s T. T. Energijom izgraditi vetropark od 120 megavata

Wpd Gracacu T T Energijom vetropark 120 megavata

Slika: Unsplash

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Tekol-Terijev projekat za vetropark Vučipolje prenosi se na zajedničko preduzeće koje osnivaju wpd europe i T. T. Energija. Oni su otkrili da će sistem od 120 megavata biti deo kompleksa snage jednog gigavata u pograničnom području u Hrvatskoj i BiH.

Upravo je postignut sporazum između kompanija wpd europe i T. T. Energija o razvoju projekta za vetropark u Gračacu u Hrvatskoj. Nemački partner je saopštio da se mešovito preduzeće osniva za pogon Vučipolje, koji se projektuje za kapacitet od preko 120 megavata.

Otkrio je i da će projekat na jugu Like biti građen u više faza. Na dokumentaciji za Vučipolje je do sada radila riječka kompanija za građevinarstvo i inženjering Tekol-Teri, koja kontroliše T. T. Energiju.

Prekogranični kompleks vetrofarmi

Vetropark će biti deo sistema snage više od jednog gigavata koji će wpd Adria instalirati u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, navedeno je u objavi. Lokacije elektrana na vetar su u blizini granice kod Knina, Bosanskog Grahova, Glamoča i Livna.

Direktor firme wpd Adria Zoran Obradović je predsednik upravnog odbora novog preduzeća, a Matea Markanović je postala članica borda ispred T. T. Energije

Sledeća faza za Vučipolje je ažuriranje dokumentacije, saopštila je kompanija. Direktor firme wpd Adria Zoran Obradović imenovan je za predsednika upravnog odbora novog preduzeća, a Matea Markanović je postala članica borda ispred T. T. Energije. Partneri u projektu nisu objavili finansijske pojedinosti.

U pripremi još projekata vetroelektrana

Nemačka firma je već podigla turbine snage gotovo stotinu megavata u obalnim vetroparkovima Trtar Krtolin, Orlice, Katuni i Ponikve u Hrvatskoj. Prošlog jula se sa Tekol-Terijem dogovorila da se udruže u razvoju projekta Krmpote kod Novog Vinodolskog, snage do 90 megavata.

Pre godinu dana, wpd windmanager, čije je sedište u Bremenu, preuzeo je na sebe operativno i tehničko upravljanje nad vetroelektranom Jasenice u blizini Zadra, kao i koordinaciju u upravljanju i obaveze izveštavanja. Takođe se sprema da izgradi postrojenje od 100,8 megavata u Brajićima na crnogorskoj obali.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. jul 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. jul 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. jul 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

24. jul 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.