OIE

Wpd će u Gračacu s T. T. Energijom izgraditi vetropark od 120 megavata

Wpd Gracacu T T Energijom vetropark 120 megavata

Slika: Unsplash

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Tekol-Terijev projekat za vetropark Vučipolje prenosi se na zajedničko preduzeće koje osnivaju wpd europe i T. T. Energija. Oni su otkrili da će sistem od 120 megavata biti deo kompleksa snage jednog gigavata u pograničnom području u Hrvatskoj i BiH.

Upravo je postignut sporazum između kompanija wpd europe i T. T. Energija o razvoju projekta za vetropark u Gračacu u Hrvatskoj. Nemački partner je saopštio da se mešovito preduzeće osniva za pogon Vučipolje, koji se projektuje za kapacitet od preko 120 megavata.

Otkrio je i da će projekat na jugu Like biti građen u više faza. Na dokumentaciji za Vučipolje je do sada radila riječka kompanija za građevinarstvo i inženjering Tekol-Teri, koja kontroliše T. T. Energiju.

Prekogranični kompleks vetrofarmi

Vetropark će biti deo sistema snage više od jednog gigavata koji će wpd Adria instalirati u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, navedeno je u objavi. Lokacije elektrana na vetar su u blizini granice kod Knina, Bosanskog Grahova, Glamoča i Livna.

Direktor firme wpd Adria Zoran Obradović je predsednik upravnog odbora novog preduzeća, a Matea Markanović je postala članica borda ispred T. T. Energije

Sledeća faza za Vučipolje je ažuriranje dokumentacije, saopštila je kompanija. Direktor firme wpd Adria Zoran Obradović imenovan je za predsednika upravnog odbora novog preduzeća, a Matea Markanović je postala članica borda ispred T. T. Energije. Partneri u projektu nisu objavili finansijske pojedinosti.

U pripremi još projekata vetroelektrana

Nemačka firma je već podigla turbine snage gotovo stotinu megavata u obalnim vetroparkovima Trtar Krtolin, Orlice, Katuni i Ponikve u Hrvatskoj. Prošlog jula se sa Tekol-Terijem dogovorila da se udruže u razvoju projekta Krmpote kod Novog Vinodolskog, snage do 90 megavata.

Pre godinu dana, wpd windmanager, čije je sedište u Bremenu, preuzeo je na sebe operativno i tehničko upravljanje nad vetroelektranom Jasenice u blizini Zadra, kao i koordinaciju u upravljanju i obaveze izveštavanja. Takođe se sprema da izgradi postrojenje od 100,8 megavata u Brajićima na crnogorskoj obali.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane