OIE

Uskoro zakup lokacije za projekat vetrofarme Brajići u Crnoj Gori od 100,8 megavata

zakup lokacije za projekat vetropark Brajici u Crnoj Gori

Foto: Geraldine Dukes, Pixabay

Objavljeno

13.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Navodno je u pregovorima usaglašeno 95 odsto. Prvi domaći komercijalni projekat vetrofarme – na 23 hektara u mestu Brajići iznad Budve, pre kraja meseca dobija nemački wpd – saznaju mediji u Crnoj Gori.

Ugovor o investiciji od 101,3 miliona evra s nemačkim investitorom i njegovim lokalnim partnerom treba da bude potpisan u martu, otkrilo je Ministarstvo ekonomije u Podgorici posle probijanja prvobitnog roka. Po svemu sudeći, wpd AG će dobiti projekat vetrofarme Brajići u Crnoj Gori, prvog takvog poduhvata na tržišnoj osnovi. Po sporazumu s državom, postojeće dve prodaju struju po fiksnoj, povlašćenoj ceni.

Posao za postrojenje na 23 hektara blizu Budve trebalo je da se sklopi pre kraja prošle godine. Vijesti su od neimenovanog izvora iz konzorcijuma doznale da je 95 procenata dogovoreno za tridesetogodišnji zakup i da pregovori još traju.

Nemačka kompanija i Vjetroelektrana Budva doo jedine su se prijavile na prošlogodišnji tender za lokaciju na jugu zemlje. Golub Senić kontroliše petinu lokalne firme odnosno četiri odsto celog projekta, dok je sve ostalo wpd-ovo.

Procedura i izgradnja vetroelektrane Brajići u Crnoj Gori mogla bi trajati tri godine jer wpd tek treba da obezbedi građevinsku dozvolu i druge papire

Ponuđen je kapacitet od 100,8 megavata, navodi se u članku. Raniji izveštaji su nagovestili da bi deo za domaće izvođače mogao biti vredan 22 miliona evra.

Pomenute novine su podsetile da Vlada Crne Gore očekuje da se vetropark, koji bi bio prvi komercijalni u zemlji, na mrežu priključi tri godine posle potpisivanja. Pre poslednjeg odlaganja, računala je da će radovi početi do jula. Investitor tek treba da traži građevinsku dozvolu i obezbedi ostalu dokumentaciju.

Zakup je navodno vredan 16,5 miliona evra za ceo period rada. Preko dvesta ljudi bi bilo potrebno da izgrade vetroelektranu. Tender je bio za najmanje 70 megavata na 1.379 hektara raspoloživog zemljišta, od kojeg je mali deo u privatnom vlasništvu. Jedan komad parcele nalazi se na teritoriji susedne opštine Bar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. mart 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

13. mart 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

13. mart 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

13. mart 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije