OIE

Interenergo pustio u rad vetropark od 10 megavata u Jasenicama

Interenergo pustio u rad vetropark od 10 megavata u Jasenicama

Foto: Jose Antonio Alba, Pixabay

Objavljeno

23.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Načelnik male opštine je objasnio da se lokalne vlasti oslanjaju na energiju iz obnovljivih izvora u privrednom razvoju. Treba da se podigne još jedan ovakav vetropark, a takođe i fotonaponska elektrana od pet megavata, kaže Martin Baričević. On je ukazao na mogućnost da se instalira reverzibilna hidroelektrana i postrojenje na gas za proizvodnju struje.

Pet turbina od po dva megavata zvanično je u blizini Zadra pustila kompanija ćerka austrijske firme Kelag-Kärntner Elektrizitäts AG. Vetropark je vredan 15 miliona evra. Enercon iz Nemačke je dopremio svoje sisteme E-70.

Interenergo doo sa sedištem u Sloveniji računa na 21,5 gigavat-sati godišnje. Po njegovim proračunima, to odgovara potrošnji 6.200 domaćinstava. Ideja je stara preko dve decenije, po rečima Martina Baričevića, koji vodi lokalnu samoupravu u Jasenicama.

On je objasnio da je lokacija u nekadašnjem industrijskom pogonu i da je bilo prepreka od statusa vlasništva do manjka poverenja među investitorima, preneo je ezadar. Zvaničnik opštine sa tek nekoliko naselja pored mora naveo je da se tamo u privrednom razvoju oslanjaju na energiju iz obnovljivih izvora.

Slovenački Interenergo, kojeg kontroliše Kelag, računa na 21,5 gigavat-sati godišnje

Baričević je izjavio da bi trebalo da se izgradi još jedan vetropark, takođe na pet stubova. Ambicije uključuju solarnu elektranu s kapacitetom od pet megavata, kazao je.

Opština traži da se deo sa bazenima sa toksičnom lužinom u nekadašnjoj fabrici glinice sanira, a predsednik vlade Andrej Plenković je obećao da će to biti rešeno, naveo je Baričević. On je otkrio nameru da se oni iskoriste za reverzibilnu hidroelektranu, gde bi druga akumulacija bila na Velebitu.

Parcela u vlasništvu susednog Obrovca može da se iskoristi za elektranu na gas, napomenuo je načelnik. Njemu na toj poziciji teče šesti mandat. Premijer je prisustvovao ceremoniji.

Kelag radi u okviru holdinga Kärntner Energieholding Beteiligungs GmbH. Za operativno i tehničko upravljanje nad vetroelektranom Jasenice, kao i za koordinaciju u upravljanju i obaveze izveštavanja, od jula je zadužen wpd windmanager iz Bremena.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

23. januar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. januar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

23. januar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

23. januar 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine