OIE

wpd i Tekol Teri grade vetropark Krmpote snage do 90 MW

VE-Krmpote-wpd

Foto: Lokacija budućeg vetroparka Krmpote (wpd)

Objavljeno

03.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije wpd europe GmbH iz Bremena i Tekol Teri d.o.o. iz Rijeke osnovale su zajedničko privredno društvo, VE Krmpote, za razvoj projekta vetroparka na lokaciji Ruševo – Krmpotsko iznad Novog Vinodolskog, saopštila je kompanija wpd. Investicija se procenjuje na više od 120 miliona evra.

Vetropark Krmpote će imati do 90 MW instalisane snage na širem obuhvatu od 27 kilometara kvadratnih. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 250.000 MWh čiste energije, što će značajno doprineti smanjenju emisija štetnih gasova, zavisnosti od uvoza električne energije i tranziciji prema niskougljeničnoj ekonomiji, navedeno je u saopštenju.

Ova proizvodnja je dovoljna za podmirenje godišnjih potreba za električnom energijom više od 50,000 hrvatskih domaćinstava.

VE Krmpote je poslovanje započela potpisivanjem Memoranduma o razumevanju s Gradom Novim Vinodolskim, u kojem je istaknuta namera investitora da pri realizaciji projekta vodi računa o interesima i potrebama zajednice i doprinosi ekonomskom razvoju, dok će Grad pružiti podršku ostvarenju investicije.

Ugovor o osnivanju VE Krmpote su potpisali Andreas Chollet, prokurista wpd europe i Mato Markanović, savetnik za razvoj Tekol Terija. Memorandum o razumevanju su potpisali gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić i predsednik uprave VE Krmpote Zoran Obradović, koji je ujedno i direktor wpd Adria, regionalnog ogranka wpd europe.

Foto: Potpisivanje Memoranduma VE Krmpote i Grada Novog Vinodolskog

wpd u Hrvatskoj ima četiri vetroelektrane, a ukupno više od 4,500 MW instalirane snage u dvadeset država.

wpd namerava da investira 1,5 milijardi evra u BiH i Hrvatskoj

wpd namerava da investira 1,5 milijardi evra u integrisani sistem vetroparkova na potezu Livno-Grahovo-Knin, snage 1,2 GW, izjavio je nedavno Obradović.

Plan je da wpd u BiH izgradi vetroelektrane snage 900 MW, a u Hrvatskoj još 300 MW, istakao je Obradović, koji je u nedavnom intervjuu za Balkan Green Energy News govorio o iskustvima investiranja u regionu.

Projekat bi se razvijao u fazama, plan je da prvi radovi krenu za tri do četiri godine, a da se sve završi do 2030.

wpd Adria već ima četiri vetroparka u Hrvatskoj – dva kod Šibenika, na Pelješcu i kod Šestanovca, ukupne snage 100 MW. Trenutno radi na merenju potencijala vetra za vetropark u opštini Ravno, na krajnjem jugu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), entiteta BiH. Elektrana bi trebalo da ima snagu od 50 MW, a radovi bi mogli početi za tri godine.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom