x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

wpd i Tekol Teri grade vetropark Krmpote snage do 90 MW

03.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Lokacija budućeg vetroparka Krmpote (wpd)
wpd i Tekol Teri grade vetropark Krmpote snage do 90 MW

Kompanije wpd europe GmbH iz Bremena i Tekol Teri d.o.o. iz Rijeke osnovale su zajedničko privredno društvo, VE Krmpote, za razvoj projekta vetroparka na lokaciji Ruševo – Krmpotsko iznad Novog Vinodolskog, saopštila je kompanija wpd. Investicija se procenjuje na više od 120 miliona evra.

Vetropark Krmpote će imati do 90 MW instalisane snage na širem obuhvatu od 27 kilometara kvadratnih. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 250.000 MWh čiste energije, što će značajno doprineti smanjenju emisija štetnih gasova, zavisnosti od uvoza električne energije i tranziciji prema niskougljeničnoj ekonomiji, navedeno je u saopštenju.

Ova proizvodnja je dovoljna za podmirenje godišnjih potreba za električnom energijom više od 50,000 hrvatskih domaćinstava.

VE Krmpote je poslovanje započela potpisivanjem Memoranduma o razumevanju s Gradom Novim Vinodolskim, u kojem je istaknuta namera investitora da pri realizaciji projekta vodi računa o interesima i potrebama zajednice i doprinosi ekonomskom razvoju, dok će Grad pružiti podršku ostvarenju investicije.

Ugovor o osnivanju VE Krmpote su potpisali Andreas Chollet, prokurista wpd europe i Mato Markanović, savetnik za razvoj Tekol Terija. Memorandum o razumevanju su potpisali gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić i predsednik uprave VE Krmpote Zoran Obradović, koji je ujedno i direktor wpd Adria, regionalnog ogranka wpd europe.

Foto: Potpisivanje Memoranduma VE Krmpote i Grada Novog Vinodolskog

wpd u Hrvatskoj ima četiri vetroelektrane, a ukupno više od 4,500 MW instalirane snage u dvadeset država.

wpd namerava da investira 1,5 milijardi evra u BiH i Hrvatskoj

wpd namerava da investira 1,5 milijardi evra u integrisani sistem vetroparkova na potezu Livno-Grahovo-Knin, snage 1,2 GW, izjavio je nedavno Obradović.

Plan je da wpd u BiH izgradi vetroelektrane snage 900 MW, a u Hrvatskoj još 300 MW, istakao je Obradović, koji je u nedavnom intervjuu za Balkan Green Energy News govorio o iskustvima investiranja u regionu.

Projekat bi se razvijao u fazama, plan je da prvi radovi krenu za tri do četiri godine, a da se sve završi do 2030.

wpd Adria već ima četiri vetroparka u Hrvatskoj – dva kod Šibenika, na Pelješcu i kod Šestanovca, ukupne snage 100 MW. Trenutno radi na merenju potencijala vetra za vetropark u opštini Ravno, na krajnjem jugu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), entiteta BiH. Elektrana bi trebalo da ima snagu od 50 MW, a radovi bi mogli početi za tri godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.