OIE

wpd Adria namerava da investira 1,5 milijardi evra u vetroparkove snage 1,2 GW u BiH i Hrvatskoj

wpd-Adria-1,5-milijardi-evra-vetroparkovi-1,2-GW-BiH-Hrvatska

Slika: Vetropark Ponikve u Hrvatskoj (wpd Adria)

Objavljeno

13.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2019.

Komentari

0

Podeli

wpd Adria, ispostava nemačke kompanije wpd, namerava da investira 1,5 milijardi evra u integrisani sistem vetroparkova na potezu Livno-Grahovo-Knin, snage 1,2 GW, izjavio je Zoran Obradović, direktor wpd Adria, prenela je eKapija.

On je naveo da firma, čije je sedište u Dubrovniku, trenutno pribavlja dozvole za postavljanje mernih stubova na području Livna, Glamoča i Grahova, a paralelno je dobila i dozvolu za merenje u Kninu.

Plan je da wpd u BiH izgradi vetroelektrane snage 900 MW, a u Hrvatskoj još 300 MW, istakao je Obradović, koji je u nedavnom intervjuu za Balkan Green Energy News govorio o iskustvima investiranja u regionu.

Projekat bi se razvijao u fazama, plan je da prvi radovi krenu za tri do četiri godine, a da se sve završi do 2030.

Firma namerava da vetroparkove gradi prvo na lokacijama gde postoje uslovi da se odmah priključe na mrežu, a onda bi sa hrvatskim operatorom prenosnog sistema HOPS-om i operatorima u BIH – Elektroprijenosom i NOS-om radili na jačanju mreže.

wpd Adria ima četiri vetroelektrane u Hrvatskoj – dve kod Šibenika, na Pelješcu i kod Šestanovca, ukupne snage 100 MW

Procenjene investicije u mrežu su 200 miliona evra, a novac bi se mogao obezbediti iz evropskih fondova, jer je cilj stvoriti ujedinjeno evropsko tržiše električne energije, istakao je Obradović.

wpd Adria ne očekuje fid-in tarife i balansiranje, ali očekuje dobar pravni okvir za investicije.

Projekti u BiH i Hrvatskoj su dobra prilika za izvoz električne energije, s obzirom na to da će evropske zemlje imati sve veću potrebu za uvozom, dok će gašenje više od 10 GW termoelektrana i 20 GW nuklearki povećati cenu, naveo je Obradović.

wpd Adria već ima četiri vetroparka u Hrvatskoj – dva kod Šibenika, na Pelješcu i kod Šestanovca, ukupne snage 100 MW. Trenutno radi na merenju potencijala vetra za vetropark u opštini Ravno, na krajnjem jugu FBiH. Elektrana bi trebalo da ima snagu od 50 MW, a radovi bi mogli početi za tri godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane