OIE

wpd Adria namerava da investira 1,5 milijardi evra u vetroparkove snage 1,2 GW u BiH i Hrvatskoj

wpd-Adria-1,5-milijardi-evra-vetroparkovi-1,2-GW-BiH-Hrvatska

Slika: Vetropark Ponikve u Hrvatskoj (wpd Adria)

Objavljeno

13.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2019.

Komentari

0

Podeli

wpd Adria, ispostava nemačke kompanije wpd, namerava da investira 1,5 milijardi evra u integrisani sistem vetroparkova na potezu Livno-Grahovo-Knin, snage 1,2 GW, izjavio je Zoran Obradović, direktor wpd Adria, prenela je eKapija.

On je naveo da firma, čije je sedište u Dubrovniku, trenutno pribavlja dozvole za postavljanje mernih stubova na području Livna, Glamoča i Grahova, a paralelno je dobila i dozvolu za merenje u Kninu.

Plan je da wpd u BiH izgradi vetroelektrane snage 900 MW, a u Hrvatskoj još 300 MW, istakao je Obradović, koji je u nedavnom intervjuu za Balkan Green Energy News govorio o iskustvima investiranja u regionu.

Projekat bi se razvijao u fazama, plan je da prvi radovi krenu za tri do četiri godine, a da se sve završi do 2030.

Firma namerava da vetroparkove gradi prvo na lokacijama gde postoje uslovi da se odmah priključe na mrežu, a onda bi sa hrvatskim operatorom prenosnog sistema HOPS-om i operatorima u BIH – Elektroprijenosom i NOS-om radili na jačanju mreže.

wpd Adria ima četiri vetroelektrane u Hrvatskoj – dve kod Šibenika, na Pelješcu i kod Šestanovca, ukupne snage 100 MW

Procenjene investicije u mrežu su 200 miliona evra, a novac bi se mogao obezbediti iz evropskih fondova, jer je cilj stvoriti ujedinjeno evropsko tržiše električne energije, istakao je Obradović.

wpd Adria ne očekuje fid-in tarife i balansiranje, ali očekuje dobar pravni okvir za investicije.

Projekti u BiH i Hrvatskoj su dobra prilika za izvoz električne energije, s obzirom na to da će evropske zemlje imati sve veću potrebu za uvozom, dok će gašenje više od 10 GW termoelektrana i 20 GW nuklearki povećati cenu, naveo je Obradović.

wpd Adria već ima četiri vetroparka u Hrvatskoj – dva kod Šibenika, na Pelješcu i kod Šestanovca, ukupne snage 100 MW. Trenutno radi na merenju potencijala vetra za vetropark u opštini Ravno, na krajnjem jugu FBiH. Elektrana bi trebalo da ima snagu od 50 MW, a radovi bi mogli početi za tri godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

13. jun 2019. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

13. jun 2019. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

13. jun 2019. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

13. jun 2019. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC