OIE

wpd Adria namerava da investira 1,5 milijardi evra u vetroparkove snage 1,2 GW u BiH i Hrvatskoj

wpd-Adria-1,5-milijardi-evra-vetroparkovi-1,2-GW-BiH-Hrvatska

Slika: Vetropark Ponikve u Hrvatskoj (wpd Adria)

Objavljeno

13.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2019.

Komentari

0

Podeli

wpd Adria, ispostava nemačke kompanije wpd, namerava da investira 1,5 milijardi evra u integrisani sistem vetroparkova na potezu Livno-Grahovo-Knin, snage 1,2 GW, izjavio je Zoran Obradović, direktor wpd Adria, prenela je eKapija.

On je naveo da firma, čije je sedište u Dubrovniku, trenutno pribavlja dozvole za postavljanje mernih stubova na području Livna, Glamoča i Grahova, a paralelno je dobila i dozvolu za merenje u Kninu.

Plan je da wpd u BiH izgradi vetroelektrane snage 900 MW, a u Hrvatskoj još 300 MW, istakao je Obradović, koji je u nedavnom intervjuu za Balkan Green Energy News govorio o iskustvima investiranja u regionu.

Projekat bi se razvijao u fazama, plan je da prvi radovi krenu za tri do četiri godine, a da se sve završi do 2030.

Firma namerava da vetroparkove gradi prvo na lokacijama gde postoje uslovi da se odmah priključe na mrežu, a onda bi sa hrvatskim operatorom prenosnog sistema HOPS-om i operatorima u BIH – Elektroprijenosom i NOS-om radili na jačanju mreže.

wpd Adria ima četiri vetroelektrane u Hrvatskoj – dve kod Šibenika, na Pelješcu i kod Šestanovca, ukupne snage 100 MW

Procenjene investicije u mrežu su 200 miliona evra, a novac bi se mogao obezbediti iz evropskih fondova, jer je cilj stvoriti ujedinjeno evropsko tržiše električne energije, istakao je Obradović.

wpd Adria ne očekuje fid-in tarife i balansiranje, ali očekuje dobar pravni okvir za investicije.

Projekti u BiH i Hrvatskoj su dobra prilika za izvoz električne energije, s obzirom na to da će evropske zemlje imati sve veću potrebu za uvozom, dok će gašenje više od 10 GW termoelektrana i 20 GW nuklearki povećati cenu, naveo je Obradović.

wpd Adria već ima četiri vetroparka u Hrvatskoj – dva kod Šibenika, na Pelješcu i kod Šestanovca, ukupne snage 100 MW. Trenutno radi na merenju potencijala vetra za vetropark u opštini Ravno, na krajnjem jugu FBiH. Elektrana bi trebalo da ima snagu od 50 MW, a radovi bi mogli početi za tri godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

13. jun 2019. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

13. jun 2019. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

13. jun 2019. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupa za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

13. jun 2019. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru