OIE

Severna Makedonija najavila 3,1 milijardu evra investicija u energetiku do 2027. godine

Severna Makedonija plan oporavka zelenim projektima fondova EU

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

31.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Premijer Zoran Zaev je izjavio da će u energetiku do kraja 2027. godine biti uloženo 3,1 milijarda evra, od čega velika većina sredstava ide u energiju iz obnovljivih izvora, a ostatak na razvoj sektora gasa. Na prezentaciji Interventnog plana za investicije, vrednog ukupno 8,2 milijarde evra, istakao je projekte vetroelektrana, solarnih parkova, odvajanja i spalionice otpada i vodovoda i kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda.

Vlada Severne Makedonije je odredila 5,8 milijardi evra za javna ulaganja u okviru Interventnog plana za investicije do 2027, vrednog 8,2 milijarde evra. Od toga računa na 900 miliona do milijardu evra iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, od ukupno devet milijardi evra.

Za sprovođenje plana potrebna je i podrška opozicije, ali najviše od građana, izjavio je premijer Zoran Zaev. Među stavkama su energetska, železnička i gasna infrastruktura, upravljanje otpadom, vodovod, kanalizacija i prerada otpadnih voda. Privatne investicije, bespovratna sredstva EU, koncesije i javno-privatna partnerstva zajedno čine 4,2 milijarde evra.

Za energetiku je namenjeno 3,1 milijarda evra, a 504 miliona je za komunalnu infrastrukturu uključujući zaštitu životne sredine: razdvajanje čvrstog otpada, prečistače za otpadne vode i druge projekte.

Trka s EU u gašenju elektrana na ugalj

Interventni plan za investicije za oporavak od posledica pandemije oboljenja COVID-19 u velikom delu se poklapa s pravcem Evropskog zelenog dogovora i fondova koje je za tu svrhu zamislila Evropska unija. Ona priprema pomenutih devet milijardi evra za zemlje Zapadnog Balkana, a one su podržale strateški pristup EU potpisivanjem Sofijske deklaracije u novembru.

Zaev ističe da će u sedmogodišnjem periodu biti dovoljno investicija u energiju iz obnovljivih izvora da Severna Makedonija može da pogasi sve elektrane na ugalj pre mnogih članica EU i to bez otpuštanja radnika. Ta ulaganja donose troškove za građane, ali država će pomoći siromašnima da plaćaju račune, a struja ove godine ne bi trebalo da poskupi, izjavio je.

Priprema za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage preko jednog gigavata

Vlada je završila pregovore s jednim nemačkim investitorom o instaliranju vetroparka od 400 megavata, a investicija je vredna 500 miliona evra, otkrio je Zaev i naveo da država neće odobriti nikakav podsticaj. Kompanija već upravlja vetroelektranama od 500 megavata na Balkanu, a ukupno ima pet gigavata, dodao je.

U starom rudniku uglja u kompleksu REK Oslomej će u okviru javno-privatnog partnerstva biti instaliran solarni park od 100 megavata za 70 miliona evra, kaže premijer. U narednih par nedelja počeće izgradnja fotonaponskog postrojenja od 10 megavata u istom kraju, finansiranog iz vladinih sredstava, izjavio je Zaev. Izvođač je turska kompanija Girişim Elektrik.

Neimenovani nemački investitor je ugovorio podizanje vetroelektrane od 400 megavata

EU će podržati projekat druge solarne elektrane od 10 megavata u Oslomeju i još dve u termoenergetskom kompleksu REK Bitola od po deset megavata, po premijerovim rečima. Zaev je napomenuo da su investicije ukupno vredne 28 miliona evra.

Planirani fotonaponski sistemi u Makedonskom Brodu, opštini Sveti Nikole, Negotinu, Brvenici i drugim mestima imaće ukupnu snagu 60 megavata, a budžet za projekte iznosi 40 miliona evra, rekao je. U sledećih par meseci očekuje se početak izgradnje solarnih elektrana domaćih kompanija u Kočanima vrednih pet miliona evra, ističe Zaev.

Jedan od najvećih fotonaponskih pogona u Evropi planiran je za izgradnju u Štipu

Kad je reč o planu instalacije fotonaponskog pogona od 300 do 350 megavata u Štipu na 477 hektara, rekao je da će vlada verovatno odlučiti da ga finansira u potpunosti i to bez zaduživanja. Za taj poduhvat zadužena je državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Procenjen je na 200 miliona evra.

EFT iz Srbije je među potencijalnim ulagačima u sektoru solarnih parkova

Severna Makedonija namerava da uloži 25 miliona evra u pogon za proizvodnju čelika s fotonaponskom elektranom od 50 megavata. Vrednost projekta je 250 miliona evra, a oprema će biti nemačka, kaže Zaev.

Dalje, po njegovim rečima, EFT iz Srbije je predao dokumentaciju za solarni park od 70 megavata u mestu Sveti Nikole, procenjen na više od 50 miliona evra.

Spalionica otpada bez dima

Procedura je završena za vetropark od 30 megavata u Bogdancima, projekat slovenačkih i austrijskih investitora vrednosti 50 miliona evra, kazao je. U Svetom Nikoli se isto sprema podizanje vetroelektrane, snage 36 megavata i vredne 60 miliona evra, a projekat vodi domaći investitor, navodi premijer. On je rekao da očekuje da turska kompanija na leto počne radove na instaliranju vetroelektrane od 30 megavata u Demir Kapiji i da projekat košta 50 miliona evra.

Zaev kaže da će turski investitor graditi vetroelektranu od 30 megavata u Demir Kapiji

Vlada sedam ili osam meseci pregovara s investitorom iz Luksemburga koji je spreman da uloži 336 miliona evra u gasifikaciju otpada plazma procesom, odnosno bez sagorevanja kiseonika i dima, rekao je Zaev, ne imenujući ni tu kompaniju. U investiciju ulaze vozila za prevoz otpada, transfer stanice, kontejneri i asfaltiranje pet kilometara puta do sela Dubrovo kod Negotina, napomenuo je.

Zaev je izjavio da je projekat hidroelektrane Čebren, uz izgradnju još jedne brane, procenjen na 600 miliona evra, a da očekuje da će ESM imati udeo od 30 procenata. On je još pomenuo projekat elektrane na drvnu biomasu u Krivoj Palanci i rekao da će postrojenje od 12 megavata koštati 50 miliona evra.

Evropa pokriva pola troškova za sistem za preradu otpadnih voda u prestonici

Do kraja godine treba da počne gradnja pogona za preradu otpadnih voda u Skoplju vrednog 136 miliona evra, a vlada očekuje grant od 70 miliona evra od EU, kazao je premijer. Slični projekti su predviđeni za Bitolj, Kičevo i Tetovo. Za fabriku za sortiranje i preradu otpada u Svetom Nikoli, za istočni i severoistočni region, namenjeno je 37 miliona evra, a Zaev kaže da bi radovi takođe mogli da počnu pre kraja decembra.

Severna Makedonija treba da podigne nekoliko brana za akumulacije, a projekti su vredni ukupno 100 miliona evra, naveo je.

U domenu gasa, u planu je postavljanje kogenerativnog postrojenja od 54 megavata u Kliničkom centru u Skoplju, kaže Zaev. Privatni projekat je procenjen na 20 miliona evra.

Severna Makedonija će se osloniti na gas

Država želi da zameni deo kapaciteta termoelektrana na ugalj gasnim pogonima. Uložiće 32 miliona evra u udeo od 10 odsto u terminalu za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu u Grčkoj i 25 odsto u budućoj gasnoj elektrani tamo. Terminal vredi 360 miliona evra, od čega 178 miliona pokriva EU, kaže Zaev.

Za REK Bitola je predviđena izgradnja elektrane na gas od 200 megavata, koja će koštati 100 miliona evra, uz još toliki kapacitet u drugoj fazi, krajem decenije. Za termoelektranu na mazut TEC Negotino čeka se studija izvodljivosti pre odluke o modelu investicije od 300 miliona evra u izgradnju dva bloka od 300 i 330 megavata. To će verovatno biti javno-privatno partnerstvo, tvrdi Zaev.

Za gasnu infrastrukturu određeno je 200 miliona evra iz državne kase i ulaganja od ukupno 300 miliona evra preko JPP-ova i koncesija, napominje Zaev.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

31. maj 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

31. maj 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

31. maj 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

31. maj 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu