OIE

EFT u BiH potpisao koncesiju za solarnu elektranu Bileća od 60 megavata

EFT BiH koncesiju solarnu elektranu Bileca 60 MW

Slika: Unsplash

Objavljeno

16.07.2020.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

16.07.2020.

Komentari

1

Podeli

Energy Financing Team SE Bileća ugovorio je izgradnju svog prvog fotonaponskog postrojenja. Nakon što je ćerka firma EFT grupe pokrenula inicijativu za koncesiju da podigne solarnu elektranu Bileća od 60 megavata, Republika Srpska je u januaru pokrenula postupak.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske saopštilo je da su ministar Petar Đokić i direktor privrednog društva Energy Financing Team SE Bileća Ranko Čokorilo potpisali ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje fotonaponskog sistema. Ova firma, koja radi u okviru EFT grupe, prodavaće struju iz buduće solarne elektrane u opštini Bileća na tržištu, a ima pravo i da je izvozi.

Predviđeno je da se pogon od 60 megavata instalira u roku od tri godine, stoji u objavi. Sporazum je sklopljen na čak 50 godina.

Investicija je vredna više od 53 miliona evra

EFT Vuka Hamovića formalno je dobio koncesiju u aprilu na tenderu. Vlada u Banjaluci je saopštila da je investicija tokom trajanja koncesije procenjena na 104,4 miliona konvertibilnih maraka odnosno preko 53 miliona evra. Njena ranija procena je iznosila 70 miliona maraka (35,7 miliona evra).

Opštini Bileća sleduje 95 procenata naknade na ime učinka

Dodala je da je koncesionar uplatio jednokratnu naknadu od 700.000 maraka, što je 357.000 evra. EFT je obavezan da plaća 5,5 maraka ili 2,8 evra po megavat-satu proizvedenom u svojoj prvoj solarnoj elektrani, a Opština Bileća, koja se nalazi u Hercegovini, dobiće 95 odsto te sume, saopštilo je ministarstvo.

Godišnja proizvodnja je procenjena na 84 gigavat-sata, što odgovara naknadi od 462.000 konvertibilnih maraka (235.200 evra).

Dodatni poeni za predlog

Procedura je započeta u januaru, nakon što je kompanija izrazila interesovanje, pa je vlada proglasila poseban interes nad delom nepokretnosti u svom vlasništvu u toj opštini. Sadašnji koncesionar je dobio bonus u poenima za svoj predlog tehničkog i finansijskog rešenja.

Glavni operativni ogranak EFT International Investments Holdinga, sa sedištem u Londonu, jeste švajcarski Energy Financing Team AG. Holding kompanija EFT Investments Ltd. je na Kipru, a filijale u Bosni i Hercegovini su, u strukturi grupe, ispostave kompanije EFT (Holdings) iz Danske.

Hamovićeva kompanija posluje u BiH preko svog Energy Financing Teama i EFT Rudnika i termoelektrane Stanari

Jedna od lokalnih firmi iz grupe je EFT Rudnik i termoelektrana Stanari. Postrojenje na ugalj je snage 300 megavata, a izgradio ga je 2016. Dongfang Electric iz Kine.

Hamović kontroliše i Energy Financing Team, koji trguje strujom. Firmin portfelj u BiH uključuje struju iz obnovljivih izvora i usluge arbitraže. Ona je registrovana u Bileći.

Komentara: (1)
Rasko Radulovic / 03.08.2020.

Veliki pozdrav Za Ranka Direktora i sluzbe koje donose jeftinu energiju u nasu Hercegovinu!!!
Rasko down under!!!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

16. jul 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

16. jul 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

16. jul 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. jul 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu