OIE

Republika Srpska dodelila EFT-u koncesiju za solarnu elektranu u Bileći

Srpska EFT-u koncesiju za solarnu elektranu u Bileci

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.05.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2020.

Komentari

0

Podeli

Firma Vuka Hamovića će potpisati ugovor za fotonaponsko postrojenje od 60 megavata, pošto je nadmetanje zvanično završeno. Vlasti su formalnostima za projekat počele da se bave u januaru, nakon što je EFT uputio zahtev da mu se omogući da izgradi solarnu elektranu u Bileći.

Vlada Republike Srpske je donela rešenje o sklapanju sporazuma sa EFT International Investments Holding Ltd.-om o izgradnji fotonaponskog pogona od 60 megavata na jugoistoku Bosne i Hercegovine. Firmu registrovanu u Londonu kontroliše Vuk Hamović, koji se bavi i trgovanjem električnom energijom i poseduje termoelektranu na ugalj od 300 megavata i pripadajući rudnik. Entitetsko Ministarstvo energetike i rudarstva ima zadatak da formalizuje ugovor s ovom članicom EFT grupe o koncesiji za solarnu elektranu u Bileći.

Postupak je pokrenut u januaru po zahtevu kompanije, a zatim su primane ponude. U javnom pozivu objavljenom u martu, ministarstvo je otkrilo da će EFT-u dati bonus u poenima i do deset odsto na ime predloženog tehničkog i finansijskog rešenja. Odluka donesena 30. aprila je upravo objavljena u Službenom glasniku.

Koncesionar će morati da plati jednokratnu naknadu od 700.000 konvertibilnih maraka, što je 357.000 evra, kao i 0.28 evrocenti za svaki proizvedeni kilovat-sat, a to je jednako 2,8 evra po megavat-satu.

Vlada Republike Srpske procenila je investiciju na 35,7 miliona evra

Koncesija za solarnu elektranu u Bileći trajaće 50 godina. Korišćenje opštinskog zemljišta naplaćivaće se do 10 pfeniga (5,1 evrocent) po kvadratnom metru, a za parcele u posedu Srpske neće biti dodatne naknade. Deo zemlje je u privatnom vlasništvu.

Lokacija za planiranu solarnu elektranu u Bileći je u istoimenoj opštini i u blizini veštačke akumulacije pored granice sa Crnom Gorom. Bilećko jezero je jedno od najvećih u zemlji.

Ministarstvo energetike i rudarstva najavilo je u javnom pozivu u martu da će firma dobiti dodatne poene za svoj tehnički i finansijski predlog

Očekivana godišnja proizvodnja je 84 gigavat-sata. Postrojenje će se graditi na 133 hektara pored sela Skrobotno. Vlada je investiciju procenila na 70 miliona maraka (35,7 miliona evra).

Glavni operativni ogranak grupe je Energy Financing Team AG, sa sedištem u Švajcarskoj. Holding kompanija EFT Investments Ltd. je na Kipru, a filijale u BiH su u strukturi pod ispostavom EFT (Holdings) ApS-a iz Danske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

14. maj 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

14. maj 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

14. maj 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

14. maj 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu