OIE

EFT juri koncesiju u BiH za projekat solarne elektrane od 60 MW

EFT juri koncesiju u BiH za solarnu elektranu od 60 MW

Foto: Skeeze, Pixabay

Objavljeno

03.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Posao treba da bude sklopljen posle formalnog nadmetanja. Jedan domaći medij piše da je Vlada Republike Srpske u BiH odluku o planu solarne elektrane donela 16. januara.

EFT grupa u vlasništvu Vuka Hamovića otvorila je sebi put za izgradnju fotonaponskog sistema na 133 hektara u Skrobotnom kod Bileće u Bosni i Hercegovini, javlja Capital.ba. Projekat je navodno za 60 megavata i godišnju proizvodnju od 84 gigavat-sata. Republika Srpska, manji od dva entiteta koji sačinjavaju BiH, odobrila je plan za instaliranje solarne elektrane.

U članku je dodato da je odluka donesena na sastanku kabineta 16. januara u Banjaluci. U saopštenju posle sednice o tome nije bilo pomena, ali vlada jeste pokrenula rečenu proceduru i proglasila poseban interes nad nepokretnostima u svom vlasništvu u toj opštini.

Ovaj medij navodi da je inicijativa došla iz kompanije EFT International Investments Holding Ltd, registrovane u Londonu. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva dobilo je zadatak da pripremi teren za koncesiju u formi nadmetanja, piše u izveštaju.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva dobilo je zadatak da pripremi teren za koncesiju u formi nadmetanja

Jedna od lokalnih firmi u grupi je EFT Rudnik i termoelektrana Stanari doo. Termoelektranu od 300 megavata, s kojom je i rudnik uglja, sagradio je pre tri godine Dongfang Electric Corp. iz Kine. Taj kompleks u BiH je 2018. imao prihod od 196 miliona maraka ili 100,1 milion evra, a od toga je dobit bila 40 miliona maraka.

Glavni operativni ogranak je Energy Financing Team AG, sa sedištem u Švajcarskoj. Holding kompanija EFT Investments Ltd. je na Kipru, a filijale u BiH su u strukturi pod ispostavom EFT (Holdings) ApS iz Danske.

EFT u ovoj balkanskoj zemlji ima ogranke za trgovinu strujom i kompleks koji čine termoelektrana i rudnik uglja

Hamović kontroliše i Energy Financing Team doo, koji trguje električnom energijom. Firmin portfelj u ovoj zemlji uključuje struju iz obnovljivih izvora i usluge arbitraže. Ta ćerka kompanija je registrovana upravo u Bileći, gradiću na jugu BiH kod kojeg EFT želi da postavi solarne ploče za komercijalnu proizvodnju velikog obima. Njen promet je 2018. bio 91,2 miliona maraka, a profit je izašao na 166.000 maraka.

Treba pomenuti da su postupci istog ministarstva 2017. bili povod za policijsku istragu. Ono je prethodne godine izuzelo koncesionare koji istovremeno upravljaju termoelektranama i rudnicima od obaveze plaćanja naknade za korišćenje uglja. Petar Đokić je još uvek na njegovom čelu.

Ista medijska kuća je u to vreme pisala da je korist za EFT bila barem sto miliona maraka. Štaviše, zatim je za koncesionare koji plaćaju za korišćenje prirodnih resursa opšta naknada srezana na pola procenta sa 3,6 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

3. februar 2020. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

3. februar 2020. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

3. februar 2020. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

3. februar 2020. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru