OIE

EFT juri koncesiju u BiH za projekat solarne elektrane od 60 MW

EFT juri koncesiju u BiH za solarnu elektranu od 60 MW

Foto: Skeeze, Pixabay

Objavljeno

03.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Posao treba da bude sklopljen posle formalnog nadmetanja. Jedan domaći medij piše da je Vlada Republike Srpske u BiH odluku o planu solarne elektrane donela 16. januara.

EFT grupa u vlasništvu Vuka Hamovića otvorila je sebi put za izgradnju fotonaponskog sistema na 133 hektara u Skrobotnom kod Bileće u Bosni i Hercegovini, javlja Capital.ba. Projekat je navodno za 60 megavata i godišnju proizvodnju od 84 gigavat-sata. Republika Srpska, manji od dva entiteta koji sačinjavaju BiH, odobrila je plan za instaliranje solarne elektrane.

U članku je dodato da je odluka donesena na sastanku kabineta 16. januara u Banjaluci. U saopštenju posle sednice o tome nije bilo pomena, ali vlada jeste pokrenula rečenu proceduru i proglasila poseban interes nad nepokretnostima u svom vlasništvu u toj opštini.

Ovaj medij navodi da je inicijativa došla iz kompanije EFT International Investments Holding Ltd, registrovane u Londonu. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva dobilo je zadatak da pripremi teren za koncesiju u formi nadmetanja, piše u izveštaju.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva dobilo je zadatak da pripremi teren za koncesiju u formi nadmetanja

Jedna od lokalnih firmi u grupi je EFT Rudnik i termoelektrana Stanari doo. Termoelektranu od 300 megavata, s kojom je i rudnik uglja, sagradio je pre tri godine Dongfang Electric Corp. iz Kine. Taj kompleks u BiH je 2018. imao prihod od 196 miliona maraka ili 100,1 milion evra, a od toga je dobit bila 40 miliona maraka.

Glavni operativni ogranak je Energy Financing Team AG, sa sedištem u Švajcarskoj. Holding kompanija EFT Investments Ltd. je na Kipru, a filijale u BiH su u strukturi pod ispostavom EFT (Holdings) ApS iz Danske.

EFT u ovoj balkanskoj zemlji ima ogranke za trgovinu strujom i kompleks koji čine termoelektrana i rudnik uglja

Hamović kontroliše i Energy Financing Team doo, koji trguje električnom energijom. Firmin portfelj u ovoj zemlji uključuje struju iz obnovljivih izvora i usluge arbitraže. Ta ćerka kompanija je registrovana upravo u Bileći, gradiću na jugu BiH kod kojeg EFT želi da postavi solarne ploče za komercijalnu proizvodnju velikog obima. Njen promet je 2018. bio 91,2 miliona maraka, a profit je izašao na 166.000 maraka.

Treba pomenuti da su postupci istog ministarstva 2017. bili povod za policijsku istragu. Ono je prethodne godine izuzelo koncesionare koji istovremeno upravljaju termoelektranama i rudnicima od obaveze plaćanja naknade za korišćenje uglja. Petar Đokić je još uvek na njegovom čelu.

Ista medijska kuća je u to vreme pisala da je korist za EFT bila barem sto miliona maraka. Štaviše, zatim je za koncesionare koji plaćaju za korišćenje prirodnih resursa opšta naknada srezana na pola procenta sa 3,6 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

3. februar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. februar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. februar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. februar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage