OIE

Solarna elektrana Trebinje 1, vetropark Hrgud u ERS-ovom planu nabavki

Solarna elektrana Trebinje 1 vetropark Hrgud u ERS-ovom planu nabavki

Foto: Alicja, Pixabay

Objavljeno

30.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Jedan od tri državna proizvođača električne energije u Bosni i Hercegovini zacrtao je omanje tendere za ovu godinu u dva velika projekta. To su solarna elektrana Trebinje 1 od sto megavata, za koju je nabavka zakazana u poslednjem kvartalu, i vetroelektrana od 48 megavata, sa stavkom upisanom do kraja marta. Treća velika investicija je 8,9 miliona konvertibilnih maraka za planirani kompleks od tri hidroelektrane.

Solarna energija i paneli vredni 950.000 konvertibilnih maraka ili 485.000 evra uključeni su u ovogodišnji operativni plan javnih nabavki u sklopu aktivnosti u delu gde je fotonaponska elektrana Trebinje 1.

Poduhvat procenjen na 136 miliona maraka, što je ravno 69,4 miliona evra, izvodi ERS, tačnije Mješoviti holding Elektroprivreda Republike Srpske matično preduzeće ad. On je pod kontrolom manjeg entiteta Bosne i Hercegovine.

Raspored stavlja nabavku dobara i usluga tek u četvrto tromesečje. Postrojenje je predviđeno da se delom finansira iz zajma, stoji u dokumentu. Na prošlogodišnjoj licitaciji, parcela od 195 hektara u Zupcima data je u najam. Solarna elektrana treba da bude na zemljištu u vlasništvu Grada Trebinja.

Mesto je 12 kilometara od gradskog područja i dva kilometra od regionalnog puta.

Strategija s osloncem na EBRD

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, ranije je najavio da će pogon od stotinu megavata zauzeti 150 hektara i da će kompanija uložiti 150 miliona. On je nagovestio da će Evropska banka za obnovu i razvoj, EBRD, finansirati izgradnju i da kredit treba da se vrati tek kad Trebinje 1 počne da isporučuje struju.

Firma računa na proizvodnju 147,7 gigavat-sati godišnje. Petrović je, pored pomenutog, izjavio za Balkan Green Energy News da bi kapacitet u konačnici mogao biti veći.

Predstojeće investicije u Hrgud

Rečeni plan uključuje tender do kraja tekućeg kvartala za vetroturbine u Hrgudu. U polje je upisano 2,72 miliona maraka, a za celu vetrofarmu 126,12 miliona. Javno preduzeće navodi da je deo izdataka iz pozajmice i donacije.

Nemačka je odobrila 200.000 evra kofinansiranja za procenu uticaja na životnu sredinu i društvo – izveštaj za koji se koristi engleski akronim ESIA, i za druge usluge. Razvojna banka KfW iz te zemlje obezbedila je 64 miliona evra. Po podacima iz studije izvodljivosti, brzina vetra na visini od 79,5 metara od zemlje je šest do osam metara u sekundi.

U nacrtu za Hrgud u Berkovićima, četrdeset kilometara severozapadno od Trebinja, ima 16 tornjeva s ukupno 48 megavata, projektovanih za 126 gigavat-sati godišnje. ERS treba da udari put od šest kilometara po kojem će se dovesti oprema.

Neprecizirani paket za Gornju Drinu

Preostala veća investicija na spisku je 8,9 miliona maraka sopstvenih sredstava za Hidroelektroenergetski sistem – HES Gornja Drina, zakazanih da se potroše u prvom kvartalu. Budući kompleks ima tri dela: Foča, Paunci i Buk Bijela. Namena nabavke nije precizirana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

30. januar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

30. januar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

30. januar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. januar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu