OIE

Uskoro počinje izgradnja vetroparka Hrgud, prvog u Republici Srpskoj

Uskoro pocinje izgradnja vetroparka Hrgud, prvog u Republici Srpskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Prvi vetropark u Republici Srpskoj, Hrgud, trebalo bi da bude završen za četiri godine. Ugovor o dodeli zajma u iznosu od 60 miliona evra za njegovu izgradnju potpisali su ministar finansija Bosne i Hercegovine i direktor Nemačke KfW Razvojne banke za BiH.

Ovaj vetropark u Berkovićima imaće, prema projektu, instaliranu snagu 48 MW, dok je procenjena godišnja proizvodnja električne energije 126 GWh. Rok otplate kredita je 15 godina sa grejs periodom od čeitiri godine i fiksnom kamatnom stopom.

Projektom će rukovoditi Elektroprivreda Republike Srpske, rekao je ministar finansija Bosne i Hercegovine, Vjekoslav Bevanda, na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon potpisivanja ugovora, prenosi SeeNews.

Ovaj kredit je krajem prošle godine, nakon što ga je odobrila Skuština Republike Srpske, bio predmet spora a opozicija je najavila i tužbu Ustavnom sudu zbog neregularnosti. Rukovodstvo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) kasnije je navelo da je kredit koji  Republika Srpska (RS) uzima kod nemačke banke KfW za izgradnju vetroelektrane Hrgud u Berkovićima jedan od povoljnijih.

Na taj način je rukovodstvo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) odgovorilo na optužbe opozicije da je odluka o zaduživanju nezakonita.

Kredit za izgradnju vetroelektrane Hrgud je državni kredit za koji garancije daje RS, što ga čini povoljnijim kada se uporedi kamatna stopa sa kamatom kod komercijalnih banaka, izjavio je taad za Glas Srpske direktor ERS-a za implementaciju projekata finansiranih od strane međunarodnih finansijskih institucija Milorad Živković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. novembar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

9. novembar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

9. novembar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. novembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora