OIE

Tri tendera za solarne elektrane uskoro u Unsko-sanskom kantonu u BiH

Kadiric solarne elektrane Usko-sanski kanton fotonaponsko postrojenje

Foto: Vlada Makedonije

Objavljeno

09.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Nakon što je pre pola godine u rad pušteno prvo fotonaponsko postrojenje, Vlada Unsko-sanskog kantona je isplanirala još tri tendera, kazao je ministar privrede Nijaz Kadirić. Zamišljeno je da se raspišu za najviše nekoliko meseci, a broj zainteresovanih stranih investitora raste, po njegovim rečima.

Najzapadnija administrativna jedinica Bosne i Hercegovine je ranije otkrila da na svojoj teritoriji želi da se instaliraju solarne elektrane od 47 megavata na 80 hektara, takođe u opštini Bosanski Petrovac. Početni pogon, na 1.600 kvadratnih metara, ima 150 kilovata i 1.200 panela, a konstruisan je za proizvodnju 219 megavat-sati godišnje. Podigao ga je RSV Energy, koji je Kadiriću nedavno izrazio ambiciju da učestvuje u novim podvizima u pomenutom sektoru.

Investicija je bila 368 hiljada evra, a ministar je naredni projekat procenio na 35,8 miliona evra. RSV je registrovan u istom gradu.

Kadirić tvrdi da su se kompanije iz Austrije, Belgije i Nemačke raspitivale kod donosilaca odluka o uslovima za solarne elektrane. One se takođe zanimaju za lokalne propise, a kanton je promenio Zakon o koncesijama, dok je promena okvira za javno–privatno partnerstvo u proceduri, dodao je u izjavi koju su prenele Nezavisne novine.

Ministar privrede jednog od deset kantona što sačinjavaju Federaciju Bosne i Hercegovine naglasio je da lokalne vlasti nameravaju da olakšaju uslove za ulaganje. Drugi od dva entiteta BiH je Republika Srpska, koja je neznatno manje površine nego federacija.

Kadirić je napomenuo da je Unsko-sanski kanton rešen da privuče nezagađujuću industriju tako da bi ostao poznat po zdravoj životnoj sredini.

Pomenimo da Ivicom planira da izgradi vetrofarmu od 40 megavata u Teočaku blizu Bihaća. S kantonalnom vladom je u februaru potpisao sporazum, posle nekoliko godina razvijanja projekta. Sistem je procenjen na 120 miliona konvertibilnih maraka ili 60,4 miliona evra.

Mesihovina, prva vetroelektrana u ovoj balkanskoj zemlji, formalno je puštena u rad u martu 2018. godine. Kapacitet njenih 22 turbine je 50,6 megavata, a projektovani učinak je 165,2 gigavat-sata godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

9. januar 2020. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane na rubu propasti

9. januar 2020. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

9. januar 2020. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

9. januar 2020. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane