UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

RSV Energy planira gradnju solarne elektrane snage 47 MW u BiH

Slika: Facebook/Nijaz Kadiric

Objavljeno

03.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Firma RSV Energy iz Bosanskog Petrovca planira da u solarnu elektranu snage 47 MW, koja će se prostirati na 80 hektara u blizini ovog mesta, investira oko 70 miliona konvertibilnih maraka (oko 35,8 miliona evra).

Ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Nijaz Kadirić objavio je na svom Facebook profilu da se sastao sa zastupnikom Zlatkom Hujićem i vlasnicima fotonaponske elektrane u Krnjeuši, predstavnicima firma RSV Energy. Oni su, kako je naveo Kadirić, predstavili plan izgradnje novih i većih solarnih elektrana.

U Krnjeuši je polovinom juna puštena u rad najveća solarna elektrana na području USK. Njena snaga je 150 kW, a vrednost investicije je 720.000 maraka (oko 360.000 evra). Očekivana godišnja proizvodnja ove elektrane je 219 MWh.

Solarna elektrana u Krnjeuši ima snagu od 150 kW, dok je očekivana godišnja proizvodnja 219 MWh

Kadirić je naveo da Ministarstvo priprema dokumentaciju za izgradnju fotonaponskih elektrana na 80 hektara, ukupne snage 47 MW na području opštine Bosanski Petrovac, a na osnovu iskazanog interesa investitora.

“Očekivana investicija je procenjena na 70 miliona KM. Očekujem završetak tenderske dokumentacije i potpisivanje ugovora do kraja godine”, naveo je ministar na Facebook profilu.

Kako su prenele Nezavisne novine Kadirić je ranije izjavio da je opredeljenje USK da dovede industriju koja neće biti zagađivač, kako bi kanton i u budućnosti očuvao epitet ekološkog.

On je podsetio kako je pre više od pola godine u blizini Bihaća započeta realizacija projekta izgradnje prve vetroelektrane vredne 120 miliona KM. Vlada USK i Ivicom Consulting iz Zagreba potpisali su ugovor o ovoj investiciji u februaru ove godine.

Kadirić je, takođe, najavio skore izmene Zakona o koncesijama koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija u obnovljive izvore energije (OIE).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici