x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

RSV Energy planira gradnju solarne elektrane snage 47 MW u BiH

03.10.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Facebook/Nijaz Kadiric
RSV Energy planira gradnju solarne elektrane snage 47 MW u BiH

Firma RSV Energy iz Bosanskog Petrovca planira da u solarnu elektranu snage 47 MW, koja će se prostirati na 80 hektara u blizini ovog mesta, investira oko 70 miliona konvertibilnih maraka (oko 35,8 miliona evra).

Ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Nijaz Kadirić objavio je na svom Facebook profilu da se sastao sa zastupnikom Zlatkom Hujićem i vlasnicima fotonaponske elektrane u Krnjeuši, predstavnicima firma RSV Energy. Oni su, kako je naveo Kadirić, predstavili plan izgradnje novih i većih solarnih elektrana.

U Krnjeuši je polovinom juna puštena u rad najveća solarna elektrana na području USK. Njena snaga je 150 kW, a vrednost investicije je 720.000 maraka (oko 360.000 evra). Očekivana godišnja proizvodnja ove elektrane je 219 MWh.

Solarna elektrana u Krnjeuši ima snagu od 150 kW, dok je očekivana godišnja proizvodnja 219 MWh

Kadirić je naveo da Ministarstvo priprema dokumentaciju za izgradnju fotonaponskih elektrana na 80 hektara, ukupne snage 47 MW na području opštine Bosanski Petrovac, a na osnovu iskazanog interesa investitora.

“Očekivana investicija je procenjena na 70 miliona KM. Očekujem završetak tenderske dokumentacije i potpisivanje ugovora do kraja godine”, naveo je ministar na Facebook profilu.

Kako su prenele Nezavisne novine Kadirić je ranije izjavio da je opredeljenje USK da dovede industriju koja neće biti zagađivač, kako bi kanton i u budućnosti očuvao epitet ekološkog.

On je podsetio kako je pre više od pola godine u blizini Bihaća započeta realizacija projekta izgradnje prve vetroelektrane vredne 120 miliona KM. Vlada USK i Ivicom Consulting iz Zagreba potpisali su ugovor o ovoj investiciji u februaru ove godine.

Kadirić je, takođe, najavio skore izmene Zakona o koncesijama koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija u obnovljive izvore energije (OIE).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.