OIE

Propao tender za koncesiju za izgradnju solarne elektrane Ljubinje

Foto: Pixabay

Objavljeno

26.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) poništilo je odluku o dodeli koncesije za izgradnju i korišćenje solarne elektrane u Ljubinju, jer se na tender za koncesiju objavljen letos niko nije javio.

Za projekat vredan 150 miliona KM (oko 76,8 miliona evra) bila je predviđena koncesija na 50 godina, podsećaju Nezavisne novine.

Dve kompanije su najavljivale da će se boriti da dobiju ovu koncesiju. Jedna od njih je IFS Solar, na čiju inicijativu je raspisan poziv za dodelu koncesije, a koja na kraju nije konkurisala. Nezavisne novine saznaju da kompanija nije uspela da zatvori finansijsku konstrukciju za projekat.

Ipak, IFS Solar nije u potpunosti odustao od koncesije i planira da se ponovo javi čim dođe do finansiranja, navodi neimenovani izvor.

Sa druge strane, u resornom ministarstvu kažu da nije izvesno da li će i kada biti raspisan novi javni poziv.

“U skladu sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, električna energija proizvedena u solarnim elektranama veće instalisane snage od jednog MW mora se prodavati na tržištu, što je teško obezbediti. Pretpostavljamo da je to bio i razlog zbog čega nije dostavljena nijedna ponuda, odnosno zainteresovane kompanije nisu mogle da obezbede predugovor o otkupu električne energije kako je bilo definisano tenderskom dokumentacijom”, odgovaraju iz ministarstva.

Rok za dostavljanje ponuda istekao 27. jula

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva objavilo je tender za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane Ljubinje instalisane snage 65 MW, a rok za podnošenje ponuda bio je 27. juli.

Planirano je da se solarna elektrana Ljubinje gradi na površini od oko 80 hektara, dok je očekivana godišnja proizvodnja od približno 104 GWh električne energije, koja bi se prodavala na tržištu.

Od budućeg koncesionara se očekivalo da plati jednokratnu koncesionu naknadu od 300.000 KM (oko 153.000 evra), kao i koncesionu naknadu od 0,0055 KM (0,0028 evra) po kWh proizvedene električne energije.

Projekat je inicirala firma IFS Solar Ljubinje, u vlasništvu turske kompanije Capital Group.

Austrijska kompanija Schall-Invest je takođe pokazivala interesovanje za projekat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Berlin-solar-krovovi-zgrade

Berlin uvodi obavezne solarne panele za nove zgrade od 2023.

05 March 2021 - Berlin uvodi obavezu postavljanja fotonaponskih ili solarno-termalnih sistema na krovove novoizgrađenih zgrada od 2023. godine.

milanovic coric smernice potencijal solarna energija hrvatska

Hrvatska ima potencijal da izgradi solarne elektrane snage 6,8 GW

04 March 2021 - Potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj procenjen je na 6,8 GW, od...

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

slovenija javni pozivi solar vetar grejanje 30 miliona evra

Slovenija u martu deli 30 miliona evra subvencija za obnovljive izvore energije

02 March 2021 - Ministarstvo infrastrukture planira da podsticaje odobrava samo kompanijama, preduzetnicima i zadrugama.