OIE

Propao tender za koncesiju za izgradnju solarne elektrane Ljubinje

Foto: Pixabay

Objavljeno

26.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) poništilo je odluku o dodeli koncesije za izgradnju i korišćenje solarne elektrane u Ljubinju, jer se na tender za koncesiju objavljen letos niko nije javio.

Za projekat vredan 150 miliona KM (oko 76,8 miliona evra) bila je predviđena koncesija na 50 godina, podsećaju Nezavisne novine.

Dve kompanije su najavljivale da će se boriti da dobiju ovu koncesiju. Jedna od njih je IFS Solar, na čiju inicijativu je raspisan poziv za dodelu koncesije, a koja na kraju nije konkurisala. Nezavisne novine saznaju da kompanija nije uspela da zatvori finansijsku konstrukciju za projekat.

Ipak, IFS Solar nije u potpunosti odustao od koncesije i planira da se ponovo javi čim dođe do finansiranja, navodi neimenovani izvor.

Sa druge strane, u resornom ministarstvu kažu da nije izvesno da li će i kada biti raspisan novi javni poziv.

„U skladu sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, električna energija proizvedena u solarnim elektranama veće instalisane snage od jednog MW mora se prodavati na tržištu, što je teško obezbediti. Pretpostavljamo da je to bio i razlog zbog čega nije dostavljena nijedna ponuda, odnosno zainteresovane kompanije nisu mogle da obezbede predugovor o otkupu električne energije kako je bilo definisano tenderskom dokumentacijom“, odgovaraju iz ministarstva.

Rok za dostavljanje ponuda istekao 27. jula

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva objavilo je tender za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane Ljubinje instalisane snage 65 MW, a rok za podnošenje ponuda bio je 27. juli.

Planirano je da se solarna elektrana Ljubinje gradi na površini od oko 80 hektara, dok je očekivana godišnja proizvodnja od približno 104 GWh električne energije, koja bi se prodavala na tržištu.

Od budućeg koncesionara se očekivalo da plati jednokratnu koncesionu naknadu od 300.000 KM (oko 153.000 evra), kao i koncesionu naknadu od 0,0055 KM (0,0028 evra) po kWh proizvedene električne energije.

Projekat je inicirala firma IFS Solar Ljubinje, u vlasništvu turske kompanije Capital Group.

Austrijska kompanija Schall-Invest je takođe pokazivala interesovanje za projekat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. decembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. decembar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

26. decembar 2018. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. decembar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije