OIE

TENDER: Republika Srpska nudi koncesiju za gradnju solarne elektrane od 60 MW

Republika Srpska solarna elektrana koncesija

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2020.

Komentari

0

Podeli

​Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za podnošenje ponuda za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, procenjene instalisane snage 60 MW i godišnje proizvodnje od 84 GWh.

Lokalni mediji ranije su preneli da je za gradnju ove elektrane zainteresovana kompanija EFT, u vlasništvu Vuka Hamovića.

Rok za podnošenje ponuda je 13. april.

Za gradnju ove elektrane zainteresovana kompanija EFT

Na osnovu člana 16. Zakona o koncesijama i Odluke Vlade Republike Srpske o pokretanju postupka dodele koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, Ministarstvo energetike i rudarstva raspisuje javni poziv za podnošenje ponuda za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena vrednost investicije je oko 35 miliona evra

Solarna elektrana gradiće se u neposrednoj blizini naselja Skrobotno, sa desne strane regionalnog puta Trebinje  – Bileća, prema Bilećkom jezeru, na lokaciji koja je udaljena oko jedan kilometar od regionalnog puta.

Elektrana će biti instalirana na 133 hektara

Procenjena vrednost investicije, kako se navodi u pozivu, je 70 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili oko 35 miliona evra, dok će se električna energija prodavati na tržištu.

Koncesija se dodeljuje na 50 godina

Planirano je da se elektrana postavi na površini od oko 133 hektara zemljišta koje je u vlasništvu RS, Opštine Bileća i privatnih vlasnika.

Prosečna godišnja energija koja se generiše na jednom kvadratnom metru horizontalne površine na ovoj lokaciji iznosi oko 1.520 kWh

Prema raspoloživim podacima i preliminarnoj analizi potencijala sunčeve energije na ovoj lokaciji, prosečna godišnja energija koja se generiše na jednom kvadratnom metru horizontalne površine iznosi oko 1.520 kWh.

Republika Srpska dodeljuje koncesiju na period do 50 godina, a minimalna koncesiona naknada sastoji se od jednokratne koncesione naknade u iznosu od 700.000 KM i koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom KWh električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

Beogradske-elektrane-geotermalna-energija

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje