UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

TENDER: Republika Srpska nudi koncesiju za gradnju solarne elektrane od 60 MW

Republika Srpska solarna elektrana koncesija

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2020.

Komentari

0

Podeli

​Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za podnošenje ponuda za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, procenjene instalisane snage 60 MW i godišnje proizvodnje od 84 GWh.

Lokalni mediji ranije su preneli da je za gradnju ove elektrane zainteresovana kompanija EFT, u vlasništvu Vuka Hamovića.

Rok za podnošenje ponuda je 13. april.

Za gradnju ove elektrane zainteresovana kompanija EFT

Na osnovu člana 16. Zakona o koncesijama i Odluke Vlade Republike Srpske o pokretanju postupka dodele koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, Ministarstvo energetike i rudarstva raspisuje javni poziv za podnošenje ponuda za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena vrednost investicije je oko 35 miliona evra

Solarna elektrana gradiće se u neposrednoj blizini naselja Skrobotno, sa desne strane regionalnog puta Trebinje  – Bileća, prema Bilećkom jezeru, na lokaciji koja je udaljena oko jedan kilometar od regionalnog puta.

Elektrana će biti instalirana na 133 hektara

Procenjena vrednost investicije, kako se navodi u pozivu, je 70 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili oko 35 miliona evra, dok će se električna energija prodavati na tržištu.

Koncesija se dodeljuje na 50 godina

Planirano je da se elektrana postavi na površini od oko 133 hektara zemljišta koje je u vlasništvu RS, Opštine Bileća i privatnih vlasnika.

Prosečna godišnja energija koja se generiše na jednom kvadratnom metru horizontalne površine na ovoj lokaciji iznosi oko 1.520 kWh

Prema raspoloživim podacima i preliminarnoj analizi potencijala sunčeve energije na ovoj lokaciji, prosečna godišnja energija koja se generiše na jednom kvadratnom metru horizontalne površine iznosi oko 1.520 kWh.

Republika Srpska dodeljuje koncesiju na period do 50 godina, a minimalna koncesiona naknada sastoji se od jednokratne koncesione naknade u iznosu od 700.000 KM i koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom KWh električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Obezbedjeno finansiranje za Bogoslovec - prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji

Obezbeđeno finansiranje za Bogoslovec – prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji

18 June 2021 - Projekat snage 36 MW u vlasništvu firme BNB Kompani i Fonda za zeleni razvoj finansiraće Erste grupa, lokalne banke i austrijska banka OeEB.

Enlight K2-Wind dobio gradjevinsku dozvolu za vetropark Pupin snage 95,5 MW

Enlight K2-Wind dobio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin

16 June 2021 - Vetropark je jedan u nizu onih koji će biti izgrađeni u drugom krugu investicija u energiju vetra, kada se očekuje priključenje elektrana snage 2,7 MW:

Vattenfall bojler Evropi

Vattenfall će instalirati najveći evropski bojler na struju iz obnovljivih izvora

15 June 2021 - Vattenfall će koristiti obnovljivu energiju za skladištenje toplotne energije u Amsterdamu. Bojler će imati snagu od 150 megavata i biće najveći u Evropi.

CWP Global na Pesteru gradi prvu veliku solarnu elektranu u Srbiji

CWP Global na Pešteru gradi prvu veliku solarnu elektranu u Srbiji

14 June 2021 - U blizini Sjenice početkom 2023. godine započeće gradnja solarne elektrane snage 50 MW u koju će biti investirano 40 miliona evra.