x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

TENDER: Republika Srpska nudi koncesiju za gradnju solarne elektrane od 60 MW

17.03.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
TENDER: Republika Srpska nudi koncesiju za gradnju solarne elektrane od 60 MW

​Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za podnošenje ponuda za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, procenjene instalisane snage 60 MW i godišnje proizvodnje od 84 GWh.

Lokalni mediji ranije su preneli da je za gradnju ove elektrane zainteresovana kompanija EFT, u vlasništvu Vuka Hamovića.

Rok za podnošenje ponuda je 13. april.

Za gradnju ove elektrane zainteresovana kompanija EFT

Na osnovu člana 16. Zakona o koncesijama i Odluke Vlade Republike Srpske o pokretanju postupka dodele koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, Ministarstvo energetike i rudarstva raspisuje javni poziv za podnošenje ponuda za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena vrednost investicije je oko 35 miliona evra

Solarna elektrana gradiće se u neposrednoj blizini naselja Skrobotno, sa desne strane regionalnog puta Trebinje  – Bileća, prema Bilećkom jezeru, na lokaciji koja je udaljena oko jedan kilometar od regionalnog puta.

Elektrana će biti instalirana na 133 hektara

Procenjena vrednost investicije, kako se navodi u pozivu, je 70 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili oko 35 miliona evra, dok će se električna energija prodavati na tržištu.

Koncesija se dodeljuje na 50 godina

Planirano je da se elektrana postavi na površini od oko 133 hektara zemljišta koje je u vlasništvu RS, Opštine Bileća i privatnih vlasnika.

Prosečna godišnja energija koja se generiše na jednom kvadratnom metru horizontalne površine na ovoj lokaciji iznosi oko 1.520 kWh

Prema raspoloživim podacima i preliminarnoj analizi potencijala sunčeve energije na ovoj lokaciji, prosečna godišnja energija koja se generiše na jednom kvadratnom metru horizontalne površine iznosi oko 1.520 kWh.

Republika Srpska dodeljuje koncesiju na period do 50 godina, a minimalna koncesiona naknada sastoji se od jednokratne koncesione naknade u iznosu od 700.000 KM i koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom KWh električne energije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.