OIE

TENDER: Republika Srpska nudi koncesiju za gradnju solarne elektrane od 60 MW

Republika Srpska solarna elektrana koncesija

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2020.

Komentari

0

Podeli

​Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za podnošenje ponuda za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, procenjene instalisane snage 60 MW i godišnje proizvodnje od 84 GWh.

Lokalni mediji ranije su preneli da je za gradnju ove elektrane zainteresovana kompanija EFT, u vlasništvu Vuka Hamovića.

Rok za podnošenje ponuda je 13. april.

Za gradnju ove elektrane zainteresovana kompanija EFT

Na osnovu člana 16. Zakona o koncesijama i Odluke Vlade Republike Srpske o pokretanju postupka dodele koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, Ministarstvo energetike i rudarstva raspisuje javni poziv za podnošenje ponuda za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena vrednost investicije je oko 35 miliona evra

Solarna elektrana gradiće se u neposrednoj blizini naselja Skrobotno, sa desne strane regionalnog puta Trebinje  – Bileća, prema Bilećkom jezeru, na lokaciji koja je udaljena oko jedan kilometar od regionalnog puta.

Elektrana će biti instalirana na 133 hektara

Procenjena vrednost investicije, kako se navodi u pozivu, je 70 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili oko 35 miliona evra, dok će se električna energija prodavati na tržištu.

Koncesija se dodeljuje na 50 godina

Planirano je da se elektrana postavi na površini od oko 133 hektara zemljišta koje je u vlasništvu RS, Opštine Bileća i privatnih vlasnika.

Prosečna godišnja energija koja se generiše na jednom kvadratnom metru horizontalne površine na ovoj lokaciji iznosi oko 1.520 kWh

Prema raspoloživim podacima i preliminarnoj analizi potencijala sunčeve energije na ovoj lokaciji, prosečna godišnja energija koja se generiše na jednom kvadratnom metru horizontalne površine iznosi oko 1.520 kWh.

Republika Srpska dodeljuje koncesiju na period do 50 godina, a minimalna koncesiona naknada sastoji se od jednokratne koncesione naknade u iznosu od 700.000 KM i koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom KWh električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

LDK energetski i klimatski plan

EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP)

08 децембра 2021 - EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) od 2021. do 2030. sa vizijom do 2050. godine

EFT angažovao kineski Dongfang da izgradi solarnu elektranu Bileća

07 децембра 2021 - Dongfang Electric je of EFT-a dobio ugovor za solarnu elektranu Bileća, nakon što je za njega 2016. izgradio termoelektranu Stanari

Luxor Solar solarne panele Univerzitetu Sarajevu

Luxor Solar donirao solarne panele Univerzitetu u Sarajevu za praktičnu nastavu

07 децембра 2021 - Luxor Solar je za Univerzitet u Sarajevu u BiH obezbedio 90 solarnih modula koji će se koristiti za optimizaciju i istraživanja