OIE

TENDER: Republika Srpska nudi koncesiju za gradnju solarne elektrane od 60 MW

Republika Srpska solarna elektrana koncesija

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2020.

Komentari

0

Podeli

​Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za podnošenje ponuda za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, procenjene instalisane snage 60 MW i godišnje proizvodnje od 84 GWh.

Lokalni mediji ranije su preneli da je za gradnju ove elektrane zainteresovana kompanija EFT, u vlasništvu Vuka Hamovića.

Rok za podnošenje ponuda je 13. april.

Za gradnju ove elektrane zainteresovana kompanija EFT

Na osnovu člana 16. Zakona o koncesijama i Odluke Vlade Republike Srpske o pokretanju postupka dodele koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, Ministarstvo energetike i rudarstva raspisuje javni poziv za podnošenje ponuda za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena vrednost investicije je oko 35 miliona evra

Solarna elektrana gradiće se u neposrednoj blizini naselja Skrobotno, sa desne strane regionalnog puta Trebinje  – Bileća, prema Bilećkom jezeru, na lokaciji koja je udaljena oko jedan kilometar od regionalnog puta.

Elektrana će biti instalirana na 133 hektara

Procenjena vrednost investicije, kako se navodi u pozivu, je 70 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili oko 35 miliona evra, dok će se električna energija prodavati na tržištu.

Koncesija se dodeljuje na 50 godina

Planirano je da se elektrana postavi na površini od oko 133 hektara zemljišta koje je u vlasništvu RS, Opštine Bileća i privatnih vlasnika.

Prosečna godišnja energija koja se generiše na jednom kvadratnom metru horizontalne površine na ovoj lokaciji iznosi oko 1.520 kWh

Prema raspoloživim podacima i preliminarnoj analizi potencijala sunčeve energije na ovoj lokaciji, prosečna godišnja energija koja se generiše na jednom kvadratnom metru horizontalne površine iznosi oko 1.520 kWh.

Republika Srpska dodeljuje koncesiju na period do 50 godina, a minimalna koncesiona naknada sastoji se od jednokratne koncesione naknade u iznosu od 700.000 KM i koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom KWh električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

maja-pokrovac-solar-projekti

Pokrovac: U Hrvatskoj lakše graditi postrojenje na fosilna goriva od 10 MW nego solarno od 1 MW

17. mart 2020. - U Hrvatskoj se u industrijskim zonama mogu graditi postrojenja na fosilna goriva do 10 MW bez procene uticaja na životnu sredinu

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

17. mart 2020. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

U pustinji Atakama će biti izgrađen najveći sistem skladištenja energije na svetu

U pustinji Atakama se gradi najveći sistem za skladištenje energije na svetu

17. mart 2020. - Španski proizvođač zelene energije Grenergy započeo je izgradnju postrojenja za skladištenje energije u pustinji Atakama u Čileu

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

17. mart 2020. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.