OIE

Slovenački GEN-I gradi solarnu elektranu od 17 MW u Severnoj Makedoniji

solarna-elektrana-GEN-I-Severna-Makedonija

Foto: Pixabay/mrganso

Objavljeno

05.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Slovenački GEN-I počinje gradnju svoje prve velike fotonaponske elektrane, nakon što je dobio pravo na izgradnju kapaciteta od 17 MW na državnom zemljištu u Severnoj Makedoniji. Ovim projektom kompanija ulazi u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

GEN-I Skopje, firma u Severnoj Makedoniji čiji je vlasnik Slovenački GEN-I, dobila je na tenderu 17 MW od ukupno ponuđenih 35 MW, što je najveći kapacitet dodeljen pojedinačnom investitoru. Tender za izgradnju solarnih elektrana na državnom zemljištu, koji je raspisan polovinom 2019. godine, izazvao je veoma veliko interesovanje investitora, pa se prijavilo preko 80 domaćih i stranih kompanija. Maksimalni predviđeni iznos fid-in tarife bio je 15 evra po MWh.

Prema novom modelu javnih nadmetanja za subvencije za projekte obnovljivih izvora energije, Severna Makedonija dodeljuje investitorima pravo na prodaju električnu energiju iz solarnih elektrana u periodu od 50 godina.

Solarna elektrana bi trebalo da bude spremna za rad do početka 2023. godine

Solarna elektrana koju će GEN-I izgraditi u selu Amzabegovo u opštini Sveti Nikole bi trebalo da bude spremna za rad do početka 2023. godine. Planirana godišnja proizvodnja je 25 GWh, a elektrana će snabdevati strujom Severnu Makedoniju, kao i tržišta u regionu.

GEN-I je u Sloveniji instalirao preko 1.000 fotonaponskih sistema za prozjumere

GEN-I, čija je osnovna delatnost trgovina i snabdevanje električnom energijom i prirodnim gasom, instalirao je u domaćinstvima u Sloveniji preko 1.000 fotonaponskih sistema za sopstvenu potrošnju, pod svojim brendom GEN-I Sonce.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

5. februar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. februar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

5. februar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

5. februar 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine