OIE

Izabrana dva privatna partnera za izgradnju dve solarne elektrane na rudarskim kopovima Oslomej

oslomej solarne elektrane tender Fortim Energy Electric Solarpro Holding

Slika: Martina Janochová from Pixabay

Objavljeno

22.04.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da turski Fortim Energy Electric i bugarski Solarpro Holding izgrade dve solarne elektrane, snage po 50 megavata (MW), u napuštenim kopovima rudarsko-energetskog kompleksa REK Oslomej.

Fortim Energy Electric i Solarpro Holding dali su, kako je saopšteno, najbolje ponude za gradnju elektrana po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) sa državnom elektroprivredom Elektrani na Severna Makedonija (ESM), u čijem sastavu je REK Oslomej. Dve firme izabrane su na ponovljenom tenderu, raspisanom početkom februara.

Kao javni partner u ovim JPP projektima ESM će dobiti oko 18% električne energije proizvedene u dve elektrane

Na kopovima REK Oslomej ove kompanije će izgraditi dve fotonaponske elektrane, snage po 50 MW, a javni partner ESM će dobiti 18,51 odsto električne energije koju proizvede Fortim Energy Electric i 18,010% električne energije koju proizvede Solarpro Holding, saopštila je Vlada.

U okviru REK Oslomej posluje elektrana na ugalj Oslomej snage 125 MW, koja će uskoro biti zatvorena. Sa dve nove solarne elektrane, na kopovima ovog kompleksa biće ukupno tri fotonaponske elektrane jer je u novembru 2019. ESM potpisao sporazum sa kompanijom Girisim Elektrik o gradnji elektrane snage 10 MW.

Pobednik na tenderu odlučen je licitiranjem na aukciji

Solarpro Holding AD iz Sofije je saopštio da je izabran za partnera za uspostavljanje JPP za izgradnju, upravljanje i prenos solarne elektrane na lokaciji kopova REK Oslomej.

Izabrani smo posle licitiranja na aukciji, u konkurenciji tri međunarodne kompanije, saopštio je Solarpro.

Solarpro će zaposliti 50 rudara sa napuštenih kopova uglja

Konstantin Nenov, izvršni direktor firme Solarpro Holding, izjavio je da je pobednička ponuda, od 18 odsto električne energije koju će dobijati ESM, čak 80% veća od početne, koja je bila 10 odsto. Kompanija će ponuditi 50 radnih mesta bivšim rudarima što je bio uslov za učestvovanje na tenderu, pored udela u proizvodnji energije, dodao je on.

Firme sve više traže zelenu energiju i dugoročne korporativne ugovore o otkupu energije

Solarna elektrana na kopovima je druga investicija firme Solarpro u Severnoj Makedoniji. Na tenderu za izgradnju solarnih elektrana na državnoj zemlji firma je dobila pravo da izgradi elektranu snage 10 MW u selu Manastirec, kod Makedonskog Broda.

Solarpro trenutno ima solarne elektrane snage 700 MW, dok je 150 MW u izgradnji i 500 MW je u razvoju. Kompanija nudi usluge u sektoru obnovljive energije, uključujući balansiranje i skladištenje energije.

Kompanije žele da se zaštite od nestabilnosti na tržištu električne energije

Sa elektranom u Oslomeju, Solarpro će imati 80 MW u kapacitetima u Severnoj Makedoniji.

To će nam omogućiti da zadovoljimo potrebe industrije za zelenom energijom, rekao je Aleksandar Petreski, izvršni direktor Solarpro Holdinga u Severnoj Makedoniji. On je istakao da firme sve više traže zelenu energiju i dugoročne korporativne ugovore o otkupu električne energije sa fiksnom cenom kao način da se zaštite od nestabilnosti na tržištu električne energije.

Solarpro u Severnoj Makedoniji snabdeva 450 firmi koje su združene u balansnoj grupi.

Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...