OIE

Izabrana dva privatna partnera za izgradnju dve solarne elektrane na rudarskim kopovima Oslomej

oslomej solarne elektrane tender Fortim Energy Electric Solarpro Holding

Slika: Martina Janochová from Pixabay

Objavljeno

22.04.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da turski Fortis Energy Electric i bugarski Solarpro Holding izgrade dve solarne elektrane, snage po 50 megavata (MW), u napuštenim kopovima rudarsko-energetskog kompleksa REK Oslomej.

Fortis Energy Electric i Solarpro Holding dali su, kako je saopšteno, najbolje ponude za gradnju elektrana po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) sa državnom elektroprivredom Elektrani na Severna Makedonija (ESM), u čijem sastavu je REK Oslomej. Dve firme izabrane su na ponovljenom tenderu, raspisanom početkom februara.

Kao javni partner u ovim JPP projektima ESM će dobiti oko 18% električne energije proizvedene u dve elektrane

Na kopovima REK Oslomej ove kompanije će izgraditi dve fotonaponske elektrane, snage po 50 MW, a javni partner ESM će dobiti 18,51 odsto električne energije koju proizvede Fortis Energy Electric i 18,010% električne energije koju proizvede Solarpro Holding, saopštila je Vlada.

U okviru REK Oslomej posluje elektrana na ugalj Oslomej snage 125 MW, koja će uskoro biti zatvorena. Sa dve nove solarne elektrane, na kopovima ovog kompleksa biće ukupno tri fotonaponske elektrane jer je u novembru 2019. ESM potpisao sporazum sa kompanijom Girisim Elektrik o gradnji elektrane snage 10 MW.

Pobednik na tenderu odlučen je licitiranjem na aukciji

Solarpro Holding AD iz Sofije je saopštio da je izabran za partnera za uspostavljanje JPP za izgradnju, upravljanje i prenos solarne elektrane na lokaciji kopova REK Oslomej.

Izabrani smo posle licitiranja na aukciji, u konkurenciji tri međunarodne kompanije, saopštio je Solarpro.

Solarpro će zaposliti 50 rudara sa napuštenih kopova uglja

Konstantin Nenov, izvršni direktor firme Solarpro Holding, izjavio je da je pobednička ponuda, od 18 odsto električne energije koju će dobijati ESM, čak 80% veća od početne, koja je bila 10 odsto. Kompanija će ponuditi 50 radnih mesta bivšim rudarima što je bio uslov za učestvovanje na tenderu, pored udela u proizvodnji energije, dodao je on.

Firme sve više traže zelenu energiju i dugoročne korporativne ugovore o otkupu energije

Solarna elektrana na kopovima je druga investicija firme Solarpro u Severnoj Makedoniji. Na tenderu za izgradnju solarnih elektrana na državnoj zemlji firma je dobila pravo da izgradi elektranu snage 10 MW u selu Manastirec, kod Makedonskog Broda.

Solarpro trenutno ima solarne elektrane snage 700 MW, dok je 150 MW u izgradnji i 500 MW je u razvoju. Kompanija nudi usluge u sektoru obnovljive energije, uključujući balansiranje i skladištenje energije.

Kompanije žele da se zaštite od nestabilnosti na tržištu električne energije

Sa elektranom u Oslomeju, Solarpro će imati 80 MW u kapacitetima u Severnoj Makedoniji.

To će nam omogućiti da zadovoljimo potrebe industrije za zelenom energijom, rekao je Aleksandar Petreski, izvršni direktor Solarpro Holdinga u Severnoj Makedoniji. On je istakao da firme sve više traže zelenu energiju i dugoročne korporativne ugovore o otkupu električne energije sa fiksnom cenom kao način da se zaštite od nestabilnosti na tržištu električne energije.

Solarpro u Severnoj Makedoniji snabdeva 450 firmi koje su združene u balansnoj grupi.

Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

03 августа 2022 - Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 firme Professio Energia su među prvima dobrovoljno izašle iz mehanizma podsticaja kroz fidin tarife