OIE

ESM opet raspisao tender za gradnju solarne elektrane od 100 MW na kopu Oslomej

esm opet raspisao tender za gradnju solarne elektrane snage 100 MW oslomej

Slika: Bruno /Germany from Pixabay

Objavljeno

08.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Državna energetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) želi da solarnu elektranu snage 100 MW izgradi kroz javno-privatno partnerstvo.

Prvi tender za projekat fotonaponske elektrane na napuštenim kopovima rudarsko-energetskog kompleksa REK Oslomej pokrenut je pre godinu dana, ali je krajem prošle godine završen neuspešno.

Novi rok za podnošenje ponuda je sada mnogo kraći i određen je za 12. mart, navodi se u javnom pozivu.

Severna Makedonija planira da zatvori termoelektranu Oslomej, snage 125 MW i da instalira solarne elektrane u kopovima u kojima nema više zaliha lignita. To je deo namere da se obavi dekarbonizacija energetskog sektora i instalira ukupno 400 MW u solarnim elektranama.

Predmet ugovora o javno-privatnom partnerstvu je izgradnja solarne elektrane FE Oslomej instalirane snage dva puta 40 MW ili maksimalno dva puta 50 MW na području kompleksa rudnika lignita.

U novembru 2019. godine, ESM je potpisao ugovor sa turskom kompanijom Girisim Elektrik AS za instaliranje 10 MW solara u Oslomeju. Kompanija u vlasništvu države gradi još jednu elektranu iste veličine u Oslomeju.

Na prvom tenderu dostavljene su samo dve ponude

Prema lokalnim medijima, prvi tender je bio neuspešan jer dve dostavljene ponude nisu bile ispravne. Više od 40 kompanija izrazilo je nameru da pošalje ponude, ali samo dve su to zaista učinile.

Prvi tenderski postupak trajao je od februara do oktobra prošle godine, ali sada je rok mnogo kraći.

Inače, Severna Makedonija planira da do kraja marta objavi aukciju za izgradnju solarnih elektrana instalirane snage od ukupno 60 MV, potpomognutih premijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lutrijom pobednika aukcija vetroelektrane Nemackoj

Lutrijom do pobednika aukcija za vetroelektrane u Nemačkoj

15 September 2021 - Učesnici na aukciji za tri lokacije za vetroelektrane na moru upisali su nulu u rubrici za potrebnu državnu podršku, pa su pobednici određeni nasumično

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Tijana--Gajic_CWP-Global_ESG-Lead

Održivost u kompaniji CWP Global – Zašto čak i kompanije koje se bave obnovljivim izvorima energije treba da usvoje ESG standarde

14 September 2021 - Poslovanje na način koji uključuje brigu o životnoj sredini, društvu i korporativnom upravljanju (Environmental, Social and Governance - ESG) obezbeđuje zaštitu poslovnih ulaganja i doprinosi očuvanju vrednosti kako za kompanije tako i za društvo.