OIE

ESM opet raspisao tender za gradnju solarne elektrane od 100 MW na kopu Oslomej

esm opet raspisao tender za gradnju solarne elektrane snage 100 MW oslomej

Slika: Bruno /Germany from Pixabay

Objavljeno

08.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Državna energetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) želi da solarnu elektranu snage 100 MW izgradi kroz javno-privatno partnerstvo.

Prvi tender za projekat fotonaponske elektrane na napuštenim kopovima rudarsko-energetskog kompleksa REK Oslomej pokrenut je pre godinu dana, ali je krajem prošle godine završen neuspešno.

Novi rok za podnošenje ponuda je sada mnogo kraći i određen je za 12. mart, navodi se u javnom pozivu.

Severna Makedonija planira da zatvori termoelektranu Oslomej, snage 125 MW i da instalira solarne elektrane u kopovima u kojima nema više zaliha lignita. To je deo namere da se obavi dekarbonizacija energetskog sektora i instalira ukupno 400 MW u solarnim elektranama.

Predmet ugovora o javno-privatnom partnerstvu je izgradnja solarne elektrane FE Oslomej instalirane snage dva puta 40 MW ili maksimalno dva puta 50 MW na području kompleksa rudnika lignita.

U novembru 2019. godine, ESM je potpisao ugovor sa turskom kompanijom Girisim Elektrik AS za instaliranje 10 MW solara u Oslomeju. Kompanija u vlasništvu države gradi još jednu elektranu iste veličine u Oslomeju.

Na prvom tenderu dostavljene su samo dve ponude

Prema lokalnim medijima, prvi tender je bio neuspešan jer dve dostavljene ponude nisu bile ispravne. Više od 40 kompanija izrazilo je nameru da pošalje ponude, ali samo dve su to zaista učinile.

Prvi tenderski postupak trajao je od februara do oktobra prošle godine, ali sada je rok mnogo kraći.

Inače, Severna Makedonija planira da do kraja marta objavi aukciju za izgradnju solarnih elektrana instalirane snage od ukupno 60 MV, potpomognutih premijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

LDK energetski i klimatski plan

EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP)

08 децембра 2021 - EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) od 2021. do 2030. sa vizijom do 2050. godine

EFT angažovao kineski Dongfang da izgradi solarnu elektranu Bileća

07 децембра 2021 - Dongfang Electric je of EFT-a dobio ugovor za solarnu elektranu Bileća, nakon što je za njega 2016. izgradio termoelektranu Stanari

Luxor Solar solarne panele Univerzitetu Sarajevu

Luxor Solar donirao solarne panele Univerzitetu u Sarajevu za praktičnu nastavu

07 децембра 2021 - Luxor Solar je za Univerzitet u Sarajevu u BiH obezbedio 90 solarnih modula koji će se koristiti za optimizaciju i istraživanja