OIE

ESM opet raspisao tender za gradnju solarne elektrane od 100 MW na kopu Oslomej

esm opet raspisao tender za gradnju solarne elektrane snage 100 MW oslomej

Slika: Bruno /Germany from Pixabay

Objavljeno

08.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Državna energetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) želi da solarnu elektranu snage 100 MW izgradi kroz javno-privatno partnerstvo.

Prvi tender za projekat fotonaponske elektrane na napuštenim kopovima rudarsko-energetskog kompleksa REK Oslomej pokrenut je pre godinu dana, ali je krajem prošle godine završen neuspešno.

Novi rok za podnošenje ponuda je sada mnogo kraći i određen je za 12. mart, navodi se u javnom pozivu.

Severna Makedonija planira da zatvori termoelektranu Oslomej, snage 125 MW i da instalira solarne elektrane u kopovima u kojima nema više zaliha lignita. To je deo namere da se obavi dekarbonizacija energetskog sektora i instalira ukupno 400 MW u solarnim elektranama.

Predmet ugovora o javno-privatnom partnerstvu je izgradnja solarne elektrane FE Oslomej instalirane snage dva puta 40 MW ili maksimalno dva puta 50 MW na području kompleksa rudnika lignita.

U novembru 2019. godine, ESM je potpisao ugovor sa turskom kompanijom Girisim Elektrik AS za instaliranje 10 MW solara u Oslomeju. Kompanija u vlasništvu države gradi još jednu elektranu iste veličine u Oslomeju.

Na prvom tenderu dostavljene su samo dve ponude

Prema lokalnim medijima, prvi tender je bio neuspešan jer dve dostavljene ponude nisu bile ispravne. Više od 40 kompanija izrazilo je nameru da pošalje ponude, ali samo dve su to zaista učinile.

Prvi tenderski postupak trajao je od februara do oktobra prošle godine, ali sada je rok mnogo kraći.

Inače, Severna Makedonija planira da do kraja marta objavi aukciju za izgradnju solarnih elektrana instalirane snage od ukupno 60 MV, potpomognutih premijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

Beogradske-elektrane-geotermalna-energija

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje