OIE

ESM opet raspisao tender za gradnju solarne elektrane od 100 MW na kopu Oslomej

esm opet raspisao tender za gradnju solarne elektrane snage 100 MW oslomej

Slika: Bruno /Germany from Pixabay

Objavljeno

08.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Državna energetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) želi da solarnu elektranu snage 100 MW izgradi kroz javno-privatno partnerstvo.

Prvi tender za projekat fotonaponske elektrane na napuštenim kopovima rudarsko-energetskog kompleksa REK Oslomej pokrenut je pre godinu dana, ali je krajem prošle godine završen neuspešno.

Novi rok za podnošenje ponuda je sada mnogo kraći i određen je za 12. mart, navodi se u javnom pozivu.

Severna Makedonija planira da zatvori termoelektranu Oslomej, snage 125 MW i da instalira solarne elektrane u kopovima u kojima nema više zaliha lignita. To je deo namere da se obavi dekarbonizacija energetskog sektora i instalira ukupno 400 MW u solarnim elektranama.

Predmet ugovora o javno-privatnom partnerstvu je izgradnja solarne elektrane FE Oslomej instalirane snage dva puta 40 MW ili maksimalno dva puta 50 MW na području kompleksa rudnika lignita.

U novembru 2019. godine, ESM je potpisao ugovor sa turskom kompanijom Girisim Elektrik AS za instaliranje 10 MW solara u Oslomeju. Kompanija u vlasništvu države gradi još jednu elektranu iste veličine u Oslomeju.

Na prvom tenderu dostavljene su samo dve ponude

Prema lokalnim medijima, prvi tender je bio neuspešan jer dve dostavljene ponude nisu bile ispravne. Više od 40 kompanija izrazilo je nameru da pošalje ponude, ali samo dve su to zaista učinile.

Prvi tenderski postupak trajao je od februara do oktobra prošle godine, ali sada je rok mnogo kraći.

Inače, Severna Makedonija planira da do kraja marta objavi aukciju za izgradnju solarnih elektrana instalirane snage od ukupno 60 MV, potpomognutih premijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

8. februar 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

8. februar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

8. februar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

8. februar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage