OIE

Nemačka Severnoj Makedoniji odobrila 80,5 miliona evra povoljnih kredita za energetiku

Nemacka Severnoj Makedoniji 80 5 miliona evra kredita energetiku

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

15.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Nemačka razvojna banka KfW je za Vladu Severne Makedonije spremila paket pozajmica od 80,5 miliona evra po povoljnim uslovima za projekte u energetici kao i grant od 2,4 miliona evra za sektor obnovljivih izvora.

Elektrani na Severna Makedonija (ESM) su sklopile sporazum s razvojnom bankom Nemačke KfW, koja je odobrila 2,4 miliona u bespovratnim sredstvima za studije izvodljivosti i drugu dokumentaciju za projekte energije iz obnovljivih izvora predviđene proizvodnje 650 gigavat-sati godišnje. Premijer Zoran Zaev je izjavio da je današnje potpisivanje otvorilo pristup jeftinim kreditima ukupne vrednosti 80,5 miliona evra za projekte državne energetske kompanije.

Zaev: Najprihvatljiviji je zeleni scenario

Nemačka podrška ima presudan značaj za ubrzavanje tempa energetske tranzicije i smanjenje emisija ugljenika, u skladu sa nacionalnom Strategijom za razvoj energetike do 2040, dodao je. To podrazumeva snažnu volju i posvećenost zelenom scenariju, koji je najprihvatljiviji za razvoj Severne Makedonije, kaže Zaev i ističe da će to koristiti privredi i životnoj sredini, po Zaevljevim rečima.

Deo granta će biti iskorišćen za nadogradnju ESM-ovog elektroenergetskog i grejnog kompleksa Energetika u Gazi Babi

Nemačka je u poslednjih 20 godina finansirala razvojne projekte u Severnoj Makedoniji sa preko 500 miliona evra, od čega više od polovine u energetici, podsetio je. Ukazao je na primer vetroelektrane Bogdanci i naglasio da je KfW obezbedio sredstva i za njeno proširenje.

Ambasadorka Anke Holstein je izjavila da Nemačka jasno vidi prednosti energije iz obnovljivih izvora i mera kakve Severna Makedonija preduzima u reformisanju energetskog sektora.

REK Bitola će uvesti solarni termalni sistem za daljinsko grejanje

Nepovratna sredstva od 2,4 miliona evra biće iskorišćena za izradu studija izvodljivosti, uticaja na životnu sredinu i socijalnih implikacija projekata zelene energije.

ESM namerava da iskoristi grant za razvoj solarnih parkova ukupne snage preko 140 megavata u kompleksu ugljenokopa i termoelektrane REK Bitola, kao i za uvođenje solarnog termalnog sistema za daljinsko grejanje u toj oblasti, za obnovu velikih hidroelektrana, budući vetropark u Miravcima i modernizaciju i nadogradnju elektroenergetskog i grejnog kompleksa Energetika u Gazi Babi u Skoplju, saopštila je vlada. Kompanija za sledećih pet godina ima u planu projekte iz obnovljivih izvora vredne do 600 miliona evra.

Nemačka je s Kosovom* u decembru potpisala sličan sporazum.

 

ISPRAVKA: Iz članka je izbrisana informacija da će kredit biti iskorišćen i za prebacivanje elektrana sa uglja na gas. KfW je pojasnio da „u principu ne finansira ikakve investicije u proizvodnju struje iz gasa“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. februar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

15. februar 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

15. februar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. februar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora