OIE

Nemačka spremila 72 milion evra grantova i kredita za zelenu energiju i ekologiju na Kosovu*

nemacka kosovo pomoc obnovljiva energija otpadne vode

Slika: Ministarstvo finansija Kosova*

Objavljeno

12.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovo* će od Nemačke dobiti 72,1 milion evra u okviru bilateralnog programa razvojne saradnje za projekte koji uključuju prečišćavanje otpadnih voda, poboljšanje energetske efikasnosti i obnovljive izvore.

U naredne dve godine ovaj iznos biće investiran u tri sektora – modernizaciju kosovskog energetskog sektora, evrointegracije i održivi ekonomski razvoj.

Termokos će dobiti kredit od 24 miliona evra za solarno-termalni sistem

Od ukupnog iznosa bespovratna sredstva čine 34 miliona evra, dok su ostatak dugoročni zajmovi koje subvencioniše nemačka vlada.

Firma Termokos, zadužena za daljinsko grejanje u Prištini, dobiće kredit od 24 miliona evra za solarno-termalni projekat, dok će se operator prenosnog sistema KOSTT zadužit 13,5 miliona evra za modernizaciju mreže.

KOSTT će investirati 13,5 miliona evra u modernizaciju mreže

Podrška procesu integracije u EU uključuje projekte za poboljšanje kanalizacione mreže i upravljanje otpadnim vodama u skladu sa standardima EU.

Nemačke investicije povećaće udeo solarne energije u energetskom miksu

U energetskom sektoru, nemačke investicije će poboljšati energetsku efikasnost i povećati udeo obnovljive energije, uglavnom solarne energije, saopštilo je Ministarstvo finansija Kosova*.

Nemačka će nastaviti sa ulaganjima u obnovljive izvore, kanalizaciju i odlaganje otpada

Ambasador Nemačke na Kosovu* Jorn Rohde rekao je da je njegova zemlja najveći bilateralni donator i investitor na Kosovu*.

Nemačka će nastaviti sa značajnim ulaganjima u javnu infrastrukturu, fokusirajući se na obnovljivu energiju, kanalizaciju i odlaganje otpada, dodao je on.

Ministarka finansija Hykmete Bajrami rekla je da Kosovo* radi na transformaciji ekonomije i institucija u skladu sa standardima EU.

Od 1999. Nemačka je uložila više od 660 miliona evra u razvoj Kosova* kroz bilateralnu saradnju, saopšilo je Ministarstvo.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

12. decembar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. decembar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. decembar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. decembar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage