Energetska efikasnost

Priština uvodi kalorimetre u sistem daljinskog grejanja

daljinskog grejanja Pristini kalorimetre

Slika: Generalni direktori MFK Petrit Selimi (levo) i Termokosa Arsim Fetahu (desno) potpisuju memorandum (Termokos)

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat vredan deset miliona dolara omogućiće da više od 12.000 korisnika daljinskog grejanja u Prištini plaća račune po utrošku umesto po veličini grejne površine.

Milenijumska fondacija Kosova (MFK) i Termokos, koji upravlja toplanama u Prištini, potpisali su memorandum o razumevanju za instalaciju merača utroška toplote vrednih ukupno 10 miliona dolara. Ova organizacija, koja radi uz podršku federalne agencije Sjedinjenih Država Millennium Challenge Corp. – MCC, finansira projekat Prishtina HeatSave.

Cilj je uspostavljanje savremenog sistema naplate u Termokosu tako da se računi korisnicima obračunavaju u skladu sa potrošenom energijom, a ne više po veličini grejne površine. Projekat će pokriti više od 12.000 korisnika i preko 60.000 radijatora. Istraživanja i anketiranje su počeli ove godine.

Prelazak na neelektrične, čistije izvore

Sredstva za kalorimetre su osigurana u okviru RELP-a (Reliable Energy Landscape Project), a on je deo Threshold Programa. Reč je o jačanju energetske efikasnosti u domaćinstvima i prebacivanju na neelektrične i čistije izvore grejanja. Uključuje probne modele za podsticaje te radove na izolaciji objekata.

Kalorimetri se uvode u nameri da se potrošnja grejanja smanji 30 odsto

Dosadašnje iskustvo iz primene u drugim gradovima trebalo bi da pomogne Termokosu i domaćinstvima da smanje potrošnju toplotne energije do 30 procenata i omoguće širenje mreže daljinskog grejanja u Prištini, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor komunalne kompanije Arsim Fetahu rekao je da će građani dobiti pravičan obračun troškova.

Projekat za kvalitet vazduha

Između ostalog, MFK je prošlog meseca potpisao memorandum s Ministarstvom ekonomije i životne sredine Kosova* o projektu Dig Data: Air Quality Challenge.

Četiri finaliste: Internews Kosova, Rea, Bonevet and Llogarite, počinju s implementacijom svojih inovativnih projekata s naglaskom na uzroke zagađenosti vazduha te posledice, rizike i prevenciju. MCC podržava borbu protiv siromaštva na globalnom nivou tako što odobrava bespovratna sredstva, iz kojih se finansiraju i napori za jačanje rasta privrede i kapaciteta institucija.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije