Životna sredina

Zelena agenda za Zapadni Balkan podržana na regionalnom samitu u Sofiji

Zelena agenda za Zapadni Balkan samitu Sofiji

Slika: Republic of Bulgaria Council of Ministers

Objavljeno

10.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarski premijer Boyko Borissov izjavio je da su se zemlje Jugoistočne Evrope koje nameravaju da se priključe Evropskoj uniji složile sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan. U Sofiji je u okviru Berlinskog procesa organizovan samit, na kojem je predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev bio ravnopravni domaćin.

Vodeći zvaničnici i zvaničnice Evropske unije, njenih članica i šefovi vlada zemalja Jugoistočne Evrope učestvovali su danas na samitu u Sofiji. Organizovan je u okviru Berlinskog procesa. Premijer Bugarske Boyko Borissov izjavio je da su lideri država regiona koje rade na priključenju EU prihvatili Zelenu agendu za Zapadni Balkan.

„Želimo da ljudi ovde imaju bolje prihode i hoćemo da zadržimo te ljude u regionu“, izjavio je.

https://youtu.be/o410pROa3ng

Ogroman potencijal za rast i zapošljavanje

Prihvatanje akcionog plana za zajedničko tržište u regionu i pomenuta agenda podstaći će rast privrede i, istovremeno, rešavanje neke od povezanih izazova u oblastima životne sredine i zdravstva te omogućiti ogroman potencijal za razvoj i otvaranje radnih mesta, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, koji je s Borissovim bio domaćin sastanka.

Zajedničko regionalno tržište je faza u pridruživanju Jedinstvenom evropskom tržištu.

Zaev: Ušli smo u novu fazu saradnje

Zaev je naglasio da će garantni fond za Zapadni Balkan omogućiti 20 milijardi evra investicija, uz planirane grantove od devet milijardi evra. „Ušli smo u novu fazu saradnje“, podvukao je.

Korak ka privredi bez emisija CO2

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je na napretku u tranziciji ka privredi bez emisija ugljen-dioksida i to u vreme udarca pandemije oboljenja COVID-19. „Morate da sarađujete jedni s drugima. Ne zaboravite to. Veoma je važno“, izjavila je.

„Morate da sarađujete jedni s drugima“, kazala je zapadnobalkanskim vladama nemačka kancelarka Angela Merkel

Ova inicijativa je deo Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. On treba da se sprovede kroz fondove IPA III. Zelena agenda za Zapadni Balkan je nacrt za klimatsku akciju, cirkularnu ekonomiju, biodiverzitet, održivi sistem za snabdevanje hranom i ruralna područja i borbu protiv zagađenja.

Razvojni plan Evropske unije otvara mogućnosti za zelenu tranziciju

U pomenutom razvojnom planu određeni su projekti na polju održivog transporta, čiste energije, životne sredine i klime, digitalizacije, ljudskog kapitala i privatnog sektora. Neke od ključnih oblasti su obnovljivi izvori energije, odbacivanje uglja, masovna energetska obnova zgrada (Renovation Wave) i upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Sastanku su prisustvovali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, potpredsednik tog tela i njegov visoki predstavnik za inostrane poslove i bezbednosnu politiku Josep Borell i komesar za susedstvo i proširenje EU Olivér Várhelyi.

Na samitu, koji je zbog pandemije virusa korona u najvećem delu održan preko video-veze, bili su i predstavnici Regionalnog saveta za saradnju, Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

10. novembar 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

10. novembar 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

10. novembar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

10. novembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin