Električna energija

HEAL pozvao lidere sa Zapadnog Balkana da sprovedu Zelenu agendu

zelena agenda zapadni balkan heal sofija

Slika: Tagausbeuter from Pixabay

Objavljeno

09.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Neprofitna organizacija Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (eng. Health and Environment Alliance – HEAL) pozvala je šefove država u regionu da usvoje i primene Zelenu agendu za Zapadni Balkan kako bi sprečili dalje ugrožavanje zdravlja stanovništva i zaustavili zagađenje životne sredine.

Organizacija HEAL im je to poručila u otvorenom pismu samo dan pre sastanka šefova država regiona Zapadnog Balkana u Sofiji u okviru Berlinskog procesa.

Inače, Evropska komisija je u oktobru predstavila smernice za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, koja je predviđena Evropskim zelenim planom, i najavila njeno usvajanje na novembarskom samitu u Sofiji.

Ozelenjavanje Zapadnog Balkana mora da se zasniva na četiri principa

U pismu liderima Zapadnog Balkana HEAL kaže da će iz zdravstvene perspektive ozelenjavanje regiona i rešavanje neprihvatljivo visokog zagađenja doneti mnoge koristi, kao što je smanjenje broja obolelih od raka, smanjenje srčanih i plućnih bolesti, kao i obezbeđivanje zdravog razvoja za decu.

Regija bi trebalo da usvoji obavezujuće rokove za prestanak proizvodnje električne energije iz uglja i da okonča subvencionisanje fosilnih goriva

HEAL je pozvao lidere u regionu da proces ozelenjavanja zasnuju na sledećim principima i akcijama: usvojene mere i finansiranje ne smeju da izazivaju bilo kakvo zagađenje, standardi za kvalitet vazduha moraju se uskladiti sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, države moraju da usvoje obavezujuće rokove za prestanak proizvodnje električne energije iz uglja i mora se zaustaviti finansiranja fosilnih goriva iz javnih fondova.

Zagađenje iz 16 zastarelih termoelektrana u regionu odgovorno je za 3.900 prevremenih smrti

Nedavna analiza ove organizacije pokazala je da 16 zastarelih elektrana na ugalj u regionu svake godine izazove 3.900 preuranjenih smrtnih slučajeva, 8.500 slučajeva bronhitisa kod dece i druge hronične bolesti, što stvara zdravstvene troškove od 11,5 milijardi evra, navodi se u pismu.

HEAL je, takođe, savetovao osnivanje nacionalnih međuministarskih radnih grupa u kojima bi bili predstavnici ministarstava zaštite životne sredine, zdravlja i klimatskih promena kako bi se olakšala primena Zelene agende za Zapadni Balkan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. novembar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

9. novembar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

9. novembar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. novembar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji