Električna energija

HEAL pozvao lidere sa Zapadnog Balkana da sprovedu Zelenu agendu

zelena agenda zapadni balkan heal sofija

Slika: Tagausbeuter from Pixabay

Objavljeno

09.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Neprofitna organizacija Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (eng. Health and Environment Alliance – HEAL) pozvala je šefove država u regionu da usvoje i primene Zelenu agendu za Zapadni Balkan kako bi sprečili dalje ugrožavanje zdravlja stanovništva i zaustavili zagađenje životne sredine.

Organizacija HEAL im je to poručila u otvorenom pismu samo dan pre sastanka šefova država regiona Zapadnog Balkana u Sofiji u okviru Berlinskog procesa.

Inače, Evropska komisija je u oktobru predstavila smernice za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, koja je predviđena Evropskim zelenim planom, i najavila njeno usvajanje na novembarskom samitu u Sofiji.

Ozelenjavanje Zapadnog Balkana mora da se zasniva na četiri principa

U pismu liderima Zapadnog Balkana HEAL kaže da će iz zdravstvene perspektive ozelenjavanje regiona i rešavanje neprihvatljivo visokog zagađenja doneti mnoge koristi, kao što je smanjenje broja obolelih od raka, smanjenje srčanih i plućnih bolesti, kao i obezbeđivanje zdravog razvoja za decu.

Regija bi trebalo da usvoji obavezujuće rokove za prestanak proizvodnje električne energije iz uglja i da okonča subvencionisanje fosilnih goriva

HEAL je pozvao lidere u regionu da proces ozelenjavanja zasnuju na sledećim principima i akcijama: usvojene mere i finansiranje ne smeju da izazivaju bilo kakvo zagađenje, standardi za kvalitet vazduha moraju se uskladiti sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, države moraju da usvoje obavezujuće rokove za prestanak proizvodnje električne energije iz uglja i mora se zaustaviti finansiranja fosilnih goriva iz javnih fondova.

Zagađenje iz 16 zastarelih termoelektrana u regionu odgovorno je za 3.900 prevremenih smrti

Nedavna analiza ove organizacije pokazala je da 16 zastarelih elektrana na ugalj u regionu svake godine izazove 3.900 preuranjenih smrtnih slučajeva, 8.500 slučajeva bronhitisa kod dece i druge hronične bolesti, što stvara zdravstvene troškove od 11,5 milijardi evra, navodi se u pismu.

HEAL je, takođe, savetovao osnivanje nacionalnih međuministarskih radnih grupa u kojima bi bili predstavnici ministarstava zaštite životne sredine, zdravlja i klimatskih promena kako bi se olakšala primena Zelene agende za Zapadni Balkan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.