Električna energija

Severna Makedonija dogovara isporuke gasa i električne energije kako bi prestala da koristi ugalj

severna makedonija grcka memorandum lng terminal gas elektrana

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

07.04.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2021.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija potpisala je sa Grčkom tri memoranduma o snabdevanja prirodnim gasom preko terminala za tečni prirodni gas (eng. liquified natural gas – LNG) u Aleksandrupolisu i električnom energijom iz elektrane na gas koja će biti izgrađena u blizini. Na taj način stvara uslove da sprovede svoju energetsku strategiju koja podrazumeva prestanak korišćenja uglja i prelazak na obnovljive izvore energije i gas.

Memorandume su potpisale severnomakedonske firme Nacionalni energetski resursi (NER) i Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i grčke Gastrade i Damko Energy, koja je deo kompanije Copelouzos Group.

Premijer Zoran Zaev izjavio je da je cilj vlade da sprovede zeleni scenario kao najprihvatljiviji za razvoj zemlje.

Obezbeđivanje gasa za firme i domaćinstva smanjiće njihove troškove i zagađenje, kao i poboljšati zaštitu životne sredine

Dovoljne količine gasa za firme i domaćinstva smanjiće njihove troškove i zagađenje, i poboljšati zaštitu životne sredine, izjavio je Zaev.

Severna Makedonija će sa 25 odsto učestvovati u gradnji elektrane na prirodni gas snage 800 megavata (MW) u Aleksandrupolisu. Ukupna investicija u postrojenje sa kombinovanim ciklusom procenjuje se na 380 miliona evra. Kada je reč o terminalu, zemlja planira da stekne udeo od 10% u projektu koji je vredan 370 miliona evra.

Plan je da terminal i elektrana počnu da rade do 2023. godine, naveo je Zaev.

Ugovor o snabdevanju gasom obezbediće snabdevanje u narednih 15 godina

severna makedonija grcka memorandum ner gastrade
Potpredsednik firme Gastrade Kostis Sifnaios i direktorom NER-a Bajram Redžepi

Sa grčkom kompanijom Gastrade memorandume su potpisale severnomakedonske državne firme NER i ESM. NER bi trebalo da dobije udeo u ovoj grčkoj firmi, a ESM da potpiše ugovor o rezervisanju kapaciteta terminala u narednih 15 godina.

Strane će sarađivati na formulisanju detalja oba sporazuma, saopštio je Gastrade.

NER i ESM potpisali su memorandume o LNG terminalu sa firmom Gastrade

Potpredsednik firme Gastrade Kostis Sifnaios potpisao je memorandum sa direktorom NER-a Bajramom Redžepijem i direktorom ESM-a Vaskom Kovačevskim.

Plutajuća jedinica (brod) za skladištenje i regasifikaciju tečnog prirodnog gasa (eng. floating storage regasification unit – FSRU) u blizini Aleksandrupolisa imaće kapacitet od 5,5 milijardi kubika godišnje.

Severna Makedonija namerava da termoelektranu na ugalj REK Bitola, kao i termoelektranu na naftu Negotino prebaci na gas. Takođe, država pregovara sa kompanijom GE o projektu izgradnje elektrane na prirodni gas kod Bitolja.

ESM će dobijati 25 odsto proizvodnje elektrane na gas

severna makedonija grcka memorandum esm damco energy
Direktor firme Damco Energy Christos Copelouzos i direktor ESM-a Vasko Kovačevski

Direktor ESM-a Vasko Kovačevski i Christos Copelouzos, direktor forme Damco Energy potpisali su i memorandum o saradnji za elektranu na gas, koja je planirana u blizini LNG terminala.

ESM će učestvovati sa 25% u osnovnom kapitalu firme Alexandroupolis Electricity Production, koja će biti finansijer, graditelj, vlasnik i operater elektrane. Damco Energy je trenutno njen jedini vlasnik.

Zvanično odobreni kapacitet je 662 MW, ali je izvesno da će biti povećan na 800 MW.

ESM će potpisati dugoročni ugovor o kupovini električne energije u iznosu koji će biti proporcionalan udelu ove kompanije u vlasništvu elektrane, saopštio je Damco Energy.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. april 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

7. april 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

7. april 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

7. april 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji