Električna energija

Severna Makedonija i GE pregovaraju o gradnji gasne elektrane

Severna Makedonija General Electric gasna elektrana bitola

Zoran Zaev u termoelektrani REK Bitola (slika: Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

21.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija priprema ulaganja u nove elektrane na prirodni gas i hidroenergiju kako bi sprovela svoju nameru da postepeno prekine korišćenje uglja u energetici.

Premijer Zoran Zaev izjavio je da Vlada Severne Makedonije razgovara sa kompanijom General Electric Investment o izgradnji elektrane na gas u Bitolju, a postoji i veliko interesovanje stranih firmi za ulaganje u novu elektranu u Negotinu i u hidroelektranu Čebren.

Inače, nedavno je državna energetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) odlučila da zaustavi ulaganja u bugarsku nuklearku Belene i okrene se gasnoj elektrani u Grčkoj.

Sa kompanijom General Electric Investment razgovara se o gradnji gasne elektrane koja bi zamenila termoelektranu REK Bitola

Zaev je sada izjavio da se sa kompanijom General Electric razgovara o elektrani snage 800 MW, u koju bi bilo uloženo oko 400 miliona evra. U toku su i pregovori o novoj elektrani na gas kod mesta Negotino za koju je zainteresovano više od 50 investitora.

Severna Makedonija je oktobru najavila da planira postepeno gašenje termoelektrane REK Bitola, instalirane snage 675 MW, i njeno prebacivanje na gas iz gasovoda čija je gradnja u toku. Projekat u Negotinu odnosi se na prebacivanje termoelektrane Negotino, snage 210 MW sa mazuta na gas.

Za gradnju HE Čebren zainteresovano je deset velikih kompanija iz EU, Kine, Turske

Zaev je, takođe, izjavio da je istekao rok za podnošenje pisama o zainteresovanosti za gradnju hidroelektrane Čebren snage 333 MW.

Pristiglo je deset ponuda velikih energetskih kompanija iz Španije, Francuske, Grčke, Austrije, Turske, Kine, rekao je on, i dodao da je vrednost projekta 600-800 miliona evra.

Ukupno je za HE Čebren stiglo 67 pisama o zainteresovanosti

Nešto ranije ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi rekao je da je do 18. decembra 67 kompanija izrazilo interesovanje za izgradnju HE Čebren.

Vlada Severne Makedonije u februaru je raspisala javni poziv za prijave u pretkvalifikacionoj fazi tendera za dobijanje koncesije i učešće u javno-privatnom partnerstvu za proizvodnju električne energije iz hidroelektrana na Crnoj Reci, u okviru kojih je i HE Čebren.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

21. decembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

21. decembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. decembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. decembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.