OIE

EVN Makedonija otvorio solarnu elektranu s dvostranim panelima

EVN Makedonija solarnu elektranu dvostranim panelima

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

04.12.2020.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.12.2020.

Komentari

1

Podeli

Dvostrani solarni paneli proizvode dodatnu struju od odsjaja odozdo. EVN Makedonija je povezao elektranu tog tipa od 1,48 megavata na mrežu u Severnoj Makedoniji, iskoristivši javni program podsticaja.

EVN Makedonija je instalirao prvu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji koja istovremeno pravi električnu energiju od Sunčeve svetlosti i odbleska sa materijala postavljenog ispod panela, u ovom slučaju belog šljunka. Zadnja strana uređaja povećava učinak za deset odsto, saopštila je kompanija.

Ovaj distributer i snabdevač strujom sa sedištem u Austriji, koji u balkanskoj zemlji drži i 11 malih hidroelektrana ukupnog kapaciteta 47 megavata, sada je u portfelj dodao i najmodernije fotonaponsko postrojenje snage 1,48 megavata. Sagrađeno je za manje od četiri meseca u Vojšancima kod Negotina u centralnom delu Severne Makedonije.

EVN Makedonija je solarnu elektranu izgradio u okviru vladinog programa podrške

„Ovo fotonaponsko postrojenje je rezultat uspešne saradnje javnog i privatnog sektora. Ponosni smo što naša kompanija ulaže u projekte osmišljene tako da čuvaju životnu sredinu, a pogotovo zbog smanjenja zagađenosti“, izjavio je predsednik Upravnog odbora EVN-a Makedonija Stefan Peter (na slici desno).

Investitor je saopštio da će godišnja proizvodnja pogona sa dvostranim panelima biti 2,1 gigavat-sat

Projekat je deo programa Ministarstva ekonomije za premije za fotonaponske sisteme na privatnom zemljištu. EVN Makedonija je tu solarnu elektranu sa dvostranim ili bifacijalnim panelima sastavio od 4.416 ploča od po 335 vati, a projektovana je za proizvodnju 2,1 gigavat-sata godišnje.

„Imamo obilnu solarnu energiju, mi smo zemlja sa 280 sunčanih dana godišnje i najkvalitetnijim pikom solarne energije“, kazao je premijer Zoran Zaev (u centru). Dodao je da su uspostavljena javno–privatna partnerstva za fotonaponske pogone od ukupno 62,5 megavata.

Vlada planira da podigne kapacitet fotonaponskih sistema na 400 megavata, a vetroelektrana na 200 megavata

Država na ime resursa koje je ponudila očekuje barem deset odsto od solarne elektrane u Oslomeju, snage 100 megavata, po rečima predsednika vlade, koji je ukazao i na to da državni proizvođač struje Elektrani na Severna Makedonija (ESM) gradi vlastiti fotonaponski sistem od deset megavata u tamošnjem starom ugljenokopu.

Biće potpisani ugovori za još deset megavata u Oslomeju i dvadeset megavata u kompleksu termoelektrane i rudnika lignita REK Bitola, podvukao je.

Severna Makedonija namerava da plati do 35 miliona evra za četvrtinu projekta gasne elektrane u Aleksandrupolisu i 10 odsto terminala za TNG u toj grčkoj luci

„Procedure za izgradnju fotonaponskog sistema od osam megavata u Kočanima uspešno su završene.“ Na potezu od Krive Palanke do Kumanova imamo investiciju potencijalne veličine 500 miliona evra u vetroelektranu od 400 megavata. Sa stranim investitorima radimo na tri odvojena projekta s vetroturbinama od ukupno 90 megavata u Bogdancima, Demir Kapiji i Svetom Nikoli. Istovremeno se lokacija u Debarci priprema za 50 megavata, a za još sto megavata širom teritorije naše zemlje“, naveo je Zaev.

Po njegovim rečima, nacionalni cilj je dostići 400 megavata solara i 200 megavata u vetroparkovima. Što se tiče planirane investicije u Grčkoj, otkrio je da će Severna Makedonija za 30 do 35 miliona evra akvirirati udeo od 25 procenata u projektu gasne elektrane od 800 megavata u Aleksandrupolisu i 10 odsto povezanog terminala za tečni prirodni gas.

Komentara: (1)
Nikolcho Stojkovski / 01.11.2021.

To je fantasticno, moje prašanje, kako možam jas kako privatno lice da postavam takov sistem i da se priklučam na mrežata na EVN

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. decembar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. decembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. decembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. decembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu