OIE

EVN Makedonija otvorio solarnu elektranu s dvostranim panelima

EVN Makedonija solarnu elektranu dvostranim panelima

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

04.12.2020.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.12.2020.

Komentari

1

Podeli

Dvostrani solarni paneli proizvode dodatnu struju od odsjaja odozdo. EVN Makedonija je povezao elektranu tog tipa od 1,48 megavata na mrežu u Severnoj Makedoniji, iskoristivši javni program podsticaja.

EVN Makedonija je instalirao prvu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji koja istovremeno pravi električnu energiju od Sunčeve svetlosti i odbleska sa materijala postavljenog ispod panela, u ovom slučaju belog šljunka. Zadnja strana uređaja povećava učinak za deset odsto, saopštila je kompanija.

Ovaj distributer i snabdevač strujom sa sedištem u Austriji, koji u balkanskoj zemlji drži i 11 malih hidroelektrana ukupnog kapaciteta 47 megavata, sada je u portfelj dodao i najmodernije fotonaponsko postrojenje snage 1,48 megavata. Sagrađeno je za manje od četiri meseca u Vojšancima kod Negotina u centralnom delu Severne Makedonije.

EVN Makedonija je solarnu elektranu izgradio u okviru vladinog programa podrške

„Ovo fotonaponsko postrojenje je rezultat uspešne saradnje javnog i privatnog sektora. Ponosni smo što naša kompanija ulaže u projekte osmišljene tako da čuvaju životnu sredinu, a pogotovo zbog smanjenja zagađenosti“, izjavio je predsednik Upravnog odbora EVN-a Makedonija Stefan Peter (na slici desno).

Investitor je saopštio da će godišnja proizvodnja pogona sa dvostranim panelima biti 2,1 gigavat-sat

Projekat je deo programa Ministarstva ekonomije za premije za fotonaponske sisteme na privatnom zemljištu. EVN Makedonija je tu solarnu elektranu sa dvostranim ili bifacijalnim panelima sastavio od 4.416 ploča od po 335 vati, a projektovana je za proizvodnju 2,1 gigavat-sata godišnje.

„Imamo obilnu solarnu energiju, mi smo zemlja sa 280 sunčanih dana godišnje i najkvalitetnijim pikom solarne energije“, kazao je premijer Zoran Zaev (u centru). Dodao je da su uspostavljena javno–privatna partnerstva za fotonaponske pogone od ukupno 62,5 megavata.

Vlada planira da podigne kapacitet fotonaponskih sistema na 400 megavata, a vetroelektrana na 200 megavata

Država na ime resursa koje je ponudila očekuje barem deset odsto od solarne elektrane u Oslomeju, snage 100 megavata, po rečima predsednika vlade, koji je ukazao i na to da državni proizvođač struje Elektrani na Severna Makedonija (ESM) gradi vlastiti fotonaponski sistem od deset megavata u tamošnjem starom ugljenokopu.

Biće potpisani ugovori za još deset megavata u Oslomeju i dvadeset megavata u kompleksu termoelektrane i rudnika lignita REK Bitola, podvukao je.

Severna Makedonija namerava da plati do 35 miliona evra za četvrtinu projekta gasne elektrane u Aleksandrupolisu i 10 odsto terminala za TNG u toj grčkoj luci

„Procedure za izgradnju fotonaponskog sistema od osam megavata u Kočanima uspešno su završene.“ Na potezu od Krive Palanke do Kumanova imamo investiciju potencijalne veličine 500 miliona evra u vetroelektranu od 400 megavata. Sa stranim investitorima radimo na tri odvojena projekta s vetroturbinama od ukupno 90 megavata u Bogdancima, Demir Kapiji i Svetom Nikoli. Istovremeno se lokacija u Debarci priprema za 50 megavata, a za još sto megavata širom teritorije naše zemlje“, naveo je Zaev.

Po njegovim rečima, nacionalni cilj je dostići 400 megavata solara i 200 megavata u vetroparkovima. Što se tiče planirane investicije u Grčkoj, otkrio je da će Severna Makedonija za 30 do 35 miliona evra akvirirati udeo od 25 procenata u projektu gasne elektrane od 800 megavata u Aleksandrupolisu i 10 odsto povezanog terminala za tečni prirodni gas.

Komentara: (1)
Nikolcho Stojkovski / 01.11.2021.

To je fantasticno, moje prašanje, kako možam jas kako privatno lice da postavam takov sistem i da se priklučam na mrežata na EVN

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

4. decembar 2020. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

Tim kineskih istraživača razvio tehnologiju koja pretvara morsku vodu u vodonik

Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

4. decembar 2020. - Grupa kineskih naučnika uspela je da razvije tehnologiju za pretvaranje slane vode u vodonik bez prethodne desalinizacije

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

4. decembar 2020. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

4. decembar 2020. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?