UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

Zaev: Struja mora da poskupi zbog ulaganja u zelenu energiju

Zaev Struja poskupi ulaganja zelenu energiju

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

24.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da troškovi na ime instalacije fotonaponskih postrojenja, vetroparkova i elektrana na gas podrazumevaju povećanje računa za struju.

U okviru razvoja sektora energetike, Vlada Severne Makedonije će osnovati fond za obnovljivu energiju, izjavio je za Slobodnu TV premijer Zoran Zaev. “Želimo zelenu energiju – cena električne energije će otići naviše”, naglasio je.

Zaev je predstojeće povećanje računa za struju pripisao investicijama u fotonaponske pogone, vetrofarme i elektrane na gas i izjavio da građani treba da znaju da je za njih potreban novac. Spoljna politika, promena ustava i ostale aktivnosti usmereni su ka podizanju životnog standarda, investicijama, otvaranju radnih mesta i mogućnostima za građane, dodao je.

U pripremi je paket investicija od više milijardi evra, tvrdi Zaev

Vlada sprema investicioni plan vredan “milijarde evra” uključujući infrastrukturu i energetiku i želi da razgovara s opozicijom u cilju pokretanja tih aktivnosti, otkrio je Zaev.

Vlada će pokušati da omogući zatvaranje termoelektrana na ugalj pre nego što je planirano

“Najvažnije investicije tokom pandemije su u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, uštedu energije i digitalizaciju. Mi smo stoga usredsređeni na to, kao i ostatak sveta”, podvukao je premijer.

On je ukazao na planiranu saradnju s Grčkom u okviru velikog projekta za tečni prirodni gas (LNG) i izjavio da će gasovod učiniti Severnu Makedoniju tranzitnom tačkom ka Kosovu* i Srbiji i ka Zapadnoj Evropi.

To će prekinuti sadašnji monopol u snabdevanju gasom i cena tog energenta će se smanjiti, ali to će dovesti i do stabilizacije cena struje, naveo je Zaev.

Klimatske promene uzimaju danak

“Nailaze ozbiljni izazovi. Klimatske promene uzimaju danak. Moramo biti integralni deo sveta”, izjavio je Zaev. On je izrazio optimizam da će termoelektrane na ugalj REK Bitola i REK Oslomej biti zatvorene ranije nego što je planirano.

Prošle godine su organizovani masovni protesti kada je Regulatorna komisija za energetiku odlučila da povisi cene električne energije za više od sedam procenata. Iako su nominalne tarife među najnižima u Evropi, cene struje su među najvišima kad se uporede s prosečnom platom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poskupljenje struje za privredu znak da energetska tranzicija iz EU stize u Srbiju

Poskupljuje električna energija u Srbiji za privredu 20-50 odsto – šta kupci mogu da učine?

17 June 2021 - Uzrok je rast cena na evropskim berzama usled rasa cena CO2. Kupci u Srbiji se sada suočavaju sa posledicama energetske tranzicije u EU.

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

14 June 2021 - Neposredan povod je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

11 June 2021 - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.