Električna energija

Zaev: Struja mora da poskupi zbog ulaganja u zelenu energiju

Zaev Struja poskupi ulaganja zelenu energiju

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

24.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da troškovi na ime instalacije fotonaponskih postrojenja, vetroparkova i elektrana na gas podrazumevaju povećanje računa za struju.

U okviru razvoja sektora energetike, Vlada Severne Makedonije će osnovati fond za obnovljivu energiju, izjavio je za Slobodnu TV premijer Zoran Zaev. „Želimo zelenu energiju – cena električne energije će otići naviše“, naglasio je.

Zaev je predstojeće povećanje računa za struju pripisao investicijama u fotonaponske pogone, vetrofarme i elektrane na gas i izjavio da građani treba da znaju da je za njih potreban novac. Spoljna politika, promena ustava i ostale aktivnosti usmereni su ka podizanju životnog standarda, investicijama, otvaranju radnih mesta i mogućnostima za građane, dodao je.

U pripremi je paket investicija od više milijardi evra, tvrdi Zaev

Vlada sprema investicioni plan vredan „milijarde evra“ uključujući infrastrukturu i energetiku i želi da razgovara s opozicijom u cilju pokretanja tih aktivnosti, otkrio je Zaev.

Vlada će pokušati da omogući zatvaranje termoelektrana na ugalj pre nego što je planirano

„Najvažnije investicije tokom pandemije su u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, uštedu energije i digitalizaciju. Mi smo stoga usredsređeni na to, kao i ostatak sveta“, podvukao je premijer.

On je ukazao na planiranu saradnju s Grčkom u okviru velikog projekta za tečni prirodni gas (LNG) i izjavio da će gasovod učiniti Severnu Makedoniju tranzitnom tačkom ka Kosovu* i Srbiji i ka Zapadnoj Evropi.

To će prekinuti sadašnji monopol u snabdevanju gasom i cena tog energenta će se smanjiti, ali to će dovesti i do stabilizacije cena struje, naveo je Zaev.

Klimatske promene uzimaju danak

„Nailaze ozbiljni izazovi. Klimatske promene uzimaju danak. Moramo biti integralni deo sveta“, izjavio je Zaev. On je izrazio optimizam da će termoelektrane na ugalj REK Bitola i REK Oslomej biti zatvorene ranije nego što je planirano.

Prošle godine su organizovani masovni protesti kada je Regulatorna komisija za energetiku odlučila da povisi cene električne energije za više od sedam procenata. Iako su nominalne tarife među najnižima u Evropi, cene struje su među najvišima kad se uporede s prosečnom platom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.