Električna energija

Zaev: Struja mora da poskupi zbog ulaganja u zelenu energiju

Zaev Struja poskupi ulaganja zelenu energiju

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

24.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da troškovi na ime instalacije fotonaponskih postrojenja, vetroparkova i elektrana na gas podrazumevaju povećanje računa za struju.

U okviru razvoja sektora energetike, Vlada Severne Makedonije će osnovati fond za obnovljivu energiju, izjavio je za Slobodnu TV premijer Zoran Zaev. „Želimo zelenu energiju – cena električne energije će otići naviše“, naglasio je.

Zaev je predstojeće povećanje računa za struju pripisao investicijama u fotonaponske pogone, vetrofarme i elektrane na gas i izjavio da građani treba da znaju da je za njih potreban novac. Spoljna politika, promena ustava i ostale aktivnosti usmereni su ka podizanju životnog standarda, investicijama, otvaranju radnih mesta i mogućnostima za građane, dodao je.

U pripremi je paket investicija od više milijardi evra, tvrdi Zaev

Vlada sprema investicioni plan vredan „milijarde evra“ uključujući infrastrukturu i energetiku i želi da razgovara s opozicijom u cilju pokretanja tih aktivnosti, otkrio je Zaev.

Vlada će pokušati da omogući zatvaranje termoelektrana na ugalj pre nego što je planirano

„Najvažnije investicije tokom pandemije su u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, uštedu energije i digitalizaciju. Mi smo stoga usredsređeni na to, kao i ostatak sveta“, podvukao je premijer.

On je ukazao na planiranu saradnju s Grčkom u okviru velikog projekta za tečni prirodni gas (LNG) i izjavio da će gasovod učiniti Severnu Makedoniju tranzitnom tačkom ka Kosovu* i Srbiji i ka Zapadnoj Evropi.

To će prekinuti sadašnji monopol u snabdevanju gasom i cena tog energenta će se smanjiti, ali to će dovesti i do stabilizacije cena struje, naveo je Zaev.

Klimatske promene uzimaju danak

„Nailaze ozbiljni izazovi. Klimatske promene uzimaju danak. Moramo biti integralni deo sveta“, izjavio je Zaev. On je izrazio optimizam da će termoelektrane na ugalj REK Bitola i REK Oslomej biti zatvorene ranije nego što je planirano.

Prošle godine su organizovani masovni protesti kada je Regulatorna komisija za energetiku odlučila da povisi cene električne energije za više od sedam procenata. Iako su nominalne tarife među najnižima u Evropi, cene struje su među najvišima kad se uporede s prosečnom platom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

24. maj 2021. - Vlada Srbije je Uredbu usvojila u četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

24. maj 2021. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa

viktor andonov cebren

Andonov: Reverzibilna hidroelektrana Čebren ubrzaće razvoj obnovljivih izvora energije u Severnoj Makedoniji

24. maj 2021. - Gostujući u emisiji WIN WIN, Viktor Andonov je rekao da je gradnja ove elektrane, snage 333 MW, planirana šest decenija

hrvatska geothermalna energija tender istrazna polja

Pet novih dozvola za istraživanje geotermalnih izvora u Hrvatskoj

24. maj 2021. - Temperatura na svim lokacijama omogućuje proizvodnju električne energije, dok je ukupni potencijal oko 600.000 MWh