OIE

ESM priprema gradnju solarne elektrane snage 300-350 MW, jedne od najvećih u Evropi

esm solarna elektrana 300-350 wm stip

Slika: lhzuniga from Pixabay

Objavljeno

14.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije zadužila je državnu elektroprivredu Elektrani na Severna Makedonija (ESM) da pripremi sve neophodne dokumente za izgradnju fotonaponske elektrane snage 300-350 megavata (MW). To će biti najveća solarna elektrana u zemlji i regionu, i jedna od najvećih u Evropi.

Solarna elektrana biće instalirana na zemljištu predviđenom za izgradnju teretnog aerodroma u blizini grada Štipa, investicije od koje se odustalo. Trenutno najveće solarne elektrane u Evropi nalaze se u Španiji – Nunez de Balboa (500 MW) i Mula (494), dok je treća, snage 300 MW, u Francuskoj, i zove se Cesta. Iberdrola i Danone nedavno su najavili izgradnju najveće fotonaponske elektrane u Evropi snage 590 MW u Španiji.

Planirana elektrana biće među pet najvećih u Evropi

ESM bi trebalo da pripremi studiju izvodljivosti i sve neophodne tehničke, finansijske i ekonomske analize za izgradnju fotonaponske elektrane snage 300-350 MW, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

ESM će angažovati konsultanta koji će pomoći u sprovođenju investicije

Zaključkom vlade ESM je dužan da angažuje konsultanta za pripremu tenderske dokumentacije i pomoć u sprovođenju postupka za izgradnju solarne elektrane po sistemu ključ u ruke.

Izgradnja solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji je u ekspanziji. Pre nekoliko nedelja Vlada je izabrala tursku kompaniju Fortis Energy Electric i bugarsku Solarpro Holding za izgradnju dve solarne elektrane ukupne snage 100 MW. U toku je izgradnja solarnih elektrana na privatnom i državnom zemljištu instalirane snage 56 MW, kao i postrojenja od 10 MW u rudniku uglja Oslomej.

Trenutno se grade fotonaponska postrojenja instalirane snage 66 MW, a potpisani su ugovori sa izvođačima za još 100 MW

Zemlja je zacrtala da do kraja ove godine ima solarne elektrane snage 200 MW, a do kraja 2024.  godine 400 MW kako bi udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije dostigao 50%.

Država je od izgradnje teretnog aerodroma kod Štipa odustala prošle godine jer investicija nije bila isplativa. Vlada Severne Makedonije i TAV Makedonija potpisali su 2008. ugovor o izgradnji teretnog aerodroma, investicije procenjene na 50 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

14. maj 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. maj 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. maj 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. maj 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage