OIE

Iberdrola i Danone grade najveću evropsku solarnu elektranu

iberdrola danone najveca evropska solarna elektrana

Slika: Grégory ROOSE from Pixabay

Objavljeno

27.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana snage 590 MW biće izgrađena u Španiji i to bez državnih subvencija.

Iberdrola, španska kompanija koja je po mnogim istraživanjima najveća svetska kompanija u sektoru obnovljive energije, i Danone, francuski prehrambeni gigant, potpisali su sporazum o izgradnji fotonaponske elektrane u koju će biti investirano 300 miliona evra.

Najveći solarni park u Evropi ima kapacitet od 500 MW, dok je rekorder u svetu elektrana u Indiji sa 2,245 GW

Kako je saopštila Iberdrola, elektrana će biti instalirana u zapadnoj španskoj provinciji Caceres. Energiju će isporučivati ispostavama francuske kompanije na 29 lokacija u trajanju od deset godina.

Najveći evropski solarni park Nunez de Balboa, snage 500 MW, nalazi se, takođe, u Španiji, i, takođe, ga je izgradila Iberdrola. Najveća svetska solarna elektrana je Bhadla u Indiji, sa kapacitetom od 2,245 GW.

Iberdrola i Danone potpisali su korporativni ugovor o otkupu električne energije

Reč je o korporativnom ugovoru o otkupu električne energije (corporate power purchase agreement – PPA). Inače, Španija je najveće svetsko tržište za solarne projekte bez državnih subvencija. Od 2,6 GW novih solarnih elektrana u 2020, čak 1,5 GW se odnosilo na korporativne ugovore o otkupu električne energije.

Početak rada elektrane, koja će nositi naziv Francisco Pizarro, opet po španskom konkvistadoru, kao i Nunez de Balboa, očekuje se aprila 2022. godine.

Iberdrola ima samo 1 GW u solaru

Iberdrola upravlja sa elektranama na zelenu energiju snage 32 GW, od čega je 18 GW u vetroparkovima, 13 GW u hidroelektranama, a samo 1 GW u solaru i drugim tehnologijama. Na ugovore o otkupu električne energije odnosi se 6,5 GW.

Investicija će pomoći francuskoj kompaniji Danone da ostvari zacrtani cilj da do 2050. ima neto nulte emisiije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Masdar-Taaleri-soalrna-elektrana

Masdar i Taaleri Energia grade solarnu elektranu od 65 MW u Grčkoj

07 May 2021 - Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Finska firma Taaleri Energia će zajedno graditi solarnu elektranu u Grčkoj, snage 65 MW.

Manastiri Svetoj Gori 21 solarnu elektranu

Manastiri na Svetoj Gori dobijaju 21 solarnu elektranu

07 May 2021 - Sedamnaest od 20 manastira na Svetoj Gori biće opremljeno fotonaponskim postrojenjima. Hilandar nije uključen u projekat.

EU 2030 udeo energije obnovljivih izvora 38 40

EU želi da do 2030. udeo energije iz obnovljivih izvora dostigne 38% do 40%

06 May 2021 - EU u nacrtu Direktive o obnovljivoj energiji predviđa podizanje učešća obnovljivih izvora u energetskom miksu na 38 do 40 procenata najkasnije do 2030. godine

Jaha Solar krovni fotonaponski 2 1 MW Kosovu

Jaha Solar će instalirati krovni fotonaponski sistem od 2,1 MW na Kosovu*

06 May 2021 - Maloprodajni lanac i proizvođač hrane Abi iz Prizrena potpisao je sporazum o izgradnji krovnog fotonaponskog sistema maksimalne snage 2,13 megavata