OIE

Iberdrola i Danone grade najveću evropsku solarnu elektranu

iberdrola danone najveca evropska solarna elektrana

Slika: Grégory ROOSE from Pixabay

Objavljeno

27.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana snage 590 MW biće izgrađena u Španiji i to bez državnih subvencija.

Iberdrola, španska kompanija koja je po mnogim istraživanjima najveća svetska kompanija u sektoru obnovljive energije, i Danone, francuski prehrambeni gigant, potpisali su sporazum o izgradnji fotonaponske elektrane u koju će biti investirano 300 miliona evra.

Najveći solarni park u Evropi ima kapacitet od 500 MW, dok je rekorder u svetu elektrana u Indiji sa 2,245 GW

Kako je saopštila Iberdrola, elektrana će biti instalirana u zapadnoj španskoj provinciji Caceres. Energiju će isporučivati ispostavama francuske kompanije na 29 lokacija u trajanju od deset godina.

Najveći evropski solarni park Nunez de Balboa, snage 500 MW, nalazi se, takođe, u Španiji, i, takođe, ga je izgradila Iberdrola. Najveća svetska solarna elektrana je Bhadla u Indiji, sa kapacitetom od 2,245 GW.

Iberdrola i Danone potpisali su korporativni ugovor o otkupu električne energije

Reč je o korporativnom ugovoru o otkupu električne energije (corporate power purchase agreement – PPA). Inače, Španija je najveće svetsko tržište za solarne projekte bez državnih subvencija. Od 2,6 GW novih solarnih elektrana u 2020, čak 1,5 GW se odnosilo na korporativne ugovore o otkupu električne energije.

Početak rada elektrane, koja će nositi naziv Francisco Pizarro, opet po španskom konkvistadoru, kao i Nunez de Balboa, očekuje se aprila 2022. godine.

Iberdrola ima samo 1 GW u solaru

Iberdrola upravlja sa elektranama na zelenu energiju snage 32 GW, od čega je 18 GW u vetroparkovima, 13 GW u hidroelektranama, a samo 1 GW u solaru i drugim tehnologijama. Na ugovore o otkupu električne energije odnosi se 6,5 GW.

Investicija će pomoći francuskoj kompaniji Danone da ostvari zacrtani cilj da do 2050. ima neto nulte emisiije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lutrijom pobednika aukcija vetroelektrane Nemackoj

Lutrijom do pobednika aukcija za vetroelektrane u Nemačkoj

15 September 2021 - Učesnici na aukciji za tri lokacije za vetroelektrane na moru upisali su nulu u rubrici za potrebnu državnu podršku, pa su pobednici određeni nasumično

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Tijana--Gajic_CWP-Global_ESG-Lead

Održivost u kompaniji CWP Global – Zašto čak i kompanije koje se bave obnovljivim izvorima energije treba da usvoje ESG standarde

14 September 2021 - Poslovanje na način koji uključuje brigu o životnoj sredini, društvu i korporativnom upravljanju (Environmental, Social and Governance - ESG) obezbeđuje zaštitu poslovnih ulaganja i doprinosi očuvanju vrednosti kako za kompanije tako i za društvo.