OIE

Iberdrola i Danone grade najveću evropsku solarnu elektranu

iberdrola danone najveca evropska solarna elektrana

Slika: Grégory ROOSE from Pixabay

Objavljeno

27.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana snage 590 MW biće izgrađena u Španiji i to bez državnih subvencija.

Iberdrola, španska kompanija koja je po mnogim istraživanjima najveća svetska kompanija u sektoru obnovljive energije, i Danone, francuski prehrambeni gigant, potpisali su sporazum o izgradnji fotonaponske elektrane u koju će biti investirano 300 miliona evra.

Najveći solarni park u Evropi ima kapacitet od 500 MW, dok je rekorder u svetu elektrana u Indiji sa 2,245 GW

Kako je saopštila Iberdrola, elektrana će biti instalirana u zapadnoj španskoj provinciji Caceres. Energiju će isporučivati ispostavama francuske kompanije na 29 lokacija u trajanju od deset godina.

Najveći evropski solarni park Nunez de Balboa, snage 500 MW, nalazi se, takođe, u Španiji, i, takođe, ga je izgradila Iberdrola. Najveća svetska solarna elektrana je Bhadla u Indiji, sa kapacitetom od 2,245 GW.

Iberdrola i Danone potpisali su korporativni ugovor o otkupu električne energije

Reč je o korporativnom ugovoru o otkupu električne energije (corporate power purchase agreement – PPA). Inače, Španija je najveće svetsko tržište za solarne projekte bez državnih subvencija. Od 2,6 GW novih solarnih elektrana u 2020, čak 1,5 GW se odnosilo na korporativne ugovore o otkupu električne energije.

Početak rada elektrane, koja će nositi naziv Francisco Pizarro, opet po španskom konkvistadoru, kao i Nunez de Balboa, očekuje se aprila 2022. godine.

Iberdrola ima samo 1 GW u solaru

Iberdrola upravlja sa elektranama na zelenu energiju snage 32 GW, od čega je 18 GW u vetroparkovima, 13 GW u hidroelektranama, a samo 1 GW u solaru i drugim tehnologijama. Na ugovore o otkupu električne energije odnosi se 6,5 GW.

Investicija će pomoći francuskoj kompaniji Danone da ostvari zacrtani cilj da do 2050. ima neto nulte emisiije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

27. januar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

27. januar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

27. januar 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

27. januar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu