Električna energija

Devet kompanija i konzorcijuma prošlo u drugu fazu tendera za gradnju HE Čebren

cebren hidroelektrana tender druga faza

Crna reka (slika: Petrovskyz https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)

Objavljeno

17.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije odabrala je devet konzorcijuma i kompanija koje su se kvalifikovale za drugu fazu tendera za dodelu koncesije za korišćenje voda koja podrazumeva izgradnju hidroelektrane (HE) Čebren na Crnoj reci i upravljanje postojećom HE Tikveš.

HE Čebren trebalo bi da ima kapacitet od 333 MW, dok se investicija procenjuje na 570 miliona evra. Informacija o uspešnoj fazi pretkvalifikacije, kao i činjenica da su u igri ostali energetski giganti poput kompanija EDF i PowerChina, mogu se smatrati kao dobar razvoj situacije, imajući u vidu da je u proteklih 15 godina svih 13 tendera za izgradnju HE Čebren propalo.

Uslove za pretkvalifikaciju nije ispunio samo konzorcijum Eiffage – Vaterlu-Andritz-Norconsult

Deset kompanija i konzorcijuma podnelo je ponude u pretkvalifikacionoj fazi, a samo jedna je diskvalifikovana, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Konzorcijum Eiffage – Vaterlu-Andritz-Norconsult, koji uključuje kompanije iz Francuske i Austrije, nije uspeo da prođe prvu fazu tenderskog postupka.

Posle ocene prijava 10 učesnika tendera, komisija za ocenjivanje usvojila je listu sa devet kompanija i konzorcijuma koje ispunjavaju zahteve pretkvalifikacije, saopštila je vlada.

Na spisku su turski konzorcijumi ENKA-Kolin i Ozaltin – Yapı Merkezi, dve kineske kompanije Gezhouba i Power Construction Corp. (PowerChina), francuski EDF i austrijski konzorcijum EVN i Verbund, kao i Webuild (ranije Salini Impregilo ) iz Italije i konzorcijumi Cobra i Cobra Hidraulika iz Španije i Public Power Corporation (PPC) i Archirodon iz Grčke.

Projekat bi trebalo da bude sproveden kao javno-privatno partnerstvo

Vlada je naložila komisiji za ocenjivanje da obavesti kompanije i konzorcijume da su prošli fazu pretkvalifikacije i da saad sledi druga faza.

Izgradnja HE Čebren i upravljanje postojećom HE Tikveš biće ugovoreni kao javno-privatno partnerstvo (JPP) sa pobednikom na tenderu. Ideja je da se osnuje zajednička firma sa državnom kompanijom Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Rok za dostavljanje ponuda u pretkvalifikacionoj fazi, koja je započeta prošle godine, bio je prvo 3. april, a onda je prvo produžen do 5. juna, pa onda i do 18. decembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

17. mart 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

17. mart 2021. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

17. mart 2021. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

17. mart 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.