OIE

Energetski giganti u trci za projekat hidroelektrane Čebren u Severnoj Makedoniji

deset ponuda hidroelektrane Cebren Severnoj Makedoniji

Slika: Enriquelopezgarre from Pixabay

Objavljeno

25.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije utvrđuje koje od deset prijava ispunjavaju uslove za učestvovanje na tenderu za izgradnju hidrocentrale Čebren, brane Orlov kamen i upravljanje njima i hidroelektranom Tikveš. Na spisku svetskih imena nalaze se EDF, PowerChina i grčki PPC.

Deset stranih kompanija i konzorcijuma dostavilo je prekvalifikacione ponude za projekat hidroelektrane Čebren na Crnoj reci, saopštila je Vlada Severne Makedonije. U objavi se navodi da će kvalifikovani kandidati u drugoj fazi pripremiti kompletnu dokumentaciju, zvanično za dobijanje koncesije na korišćenje vode za proizvodnju električne energije.

Odabrani partner će zasnovati javno–privatno partnerstvo sa državnim preduzećem Elektrani na Severna Makedonija (ESM) za izgradnju hidroelektrane Čebren u Novacima na jugu zemlje.

Pobednik na upravljanje dobija i hidroelektranu Tikveš

Među ponuđačima su turski konzorcijumi ENKA-Kolin i Özaltın – Yapı Merkezi. Iz Kine su prijave poslale Gezhouba i Power Construction Corp. of China (PowerChina).

Jedini mešoviti konzorcijum čine francuski Eiffage i austrijska grupa Waterlu-Andritz-Norconsult. Prijavili su se i EDF iz Francuske i konzorcijum EVN-a i Verbunda iz Austrije. Preostali ponuđači su italijanski Webuild, koji se donedavno zvao Salini Impregilo, i konzorcijumi kompanija Cobra i Cobra Hidraulika iz Španije i Public Power Corp. (PPC ili DEI) i Archirodon iz Grčke.

Prekvalifikacione ponude došle su iz kompanija iz Kine, Turske, Austrije, Italije, Francuske, Grčke i Španije

Vlada je naložila ESM-u da angažuje savetnika za transakciju koji će pripremiti dokumentaciju za drugu fazu postupka. Projektnoj firmi će biti pridodata hidroelektrana Tikveš, nizvodno na istoj reci u opštini Kavadarci, jer oba postrojenja moraju imati istog operatera, stoji u saopštenju. Njen kapacitet je 116 megavata.

Privatni partner će takođe dobiti pravo da sagradi branu na lokaciji Orlov kamen nizvodno od Čebrena, uz mogućnost postavljanja još jedne hidroelektrane na njoj. Severna Makedonija takođe planira da podigne hidrocentralu Galište, koja bi se nalazila na početku akumulacije Tikveš.

Projekat Čebren može da se proširi do ukupno 458 megavata

Poduhvat je vredan između 500 i 600 miliona evra, procenila je vlada, a u javnom pozivu je indikativna cena od 570 miliona evra.

Sistem Čebren će imati kapacitet od 333 megavata, ili 458 megavata ukoliko se na brani Orlov kamen instalira još jedna hidroelektrana. Predviđena godišnja proizvodnja je između jednog i 1,2 teravat-sata, u poređenju s ESM-ovim sadašnjim učinkom od četiri teravat-sata.

U objavi je navedeno da će postrojenje omogućiti smanjenje emisija ugljen-dioksida od 913.000 tona godišnje.

Projekat je pokretan već 13 puta u poslednjih 15 godina, ali nije daleko odmakao.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

25. decembar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. decembar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

25. decembar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

25. decembar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage