OIE

Grčki naftaši se šire na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Grcki naftasi energije obnovljivih izvora

Slika: Unsplash

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hellenic Petroleum je od EBRD-a zatražio zajam od 75 miliona evra za fotonaponski projekat od 204 megavata, a njegov domaći konkurent Motor Oil kupio je vetroelektranu od 40 megavata. Ti veliki grčki proizvođači i distributeri fosilnih goriva okreću se energiji iz obnovljivih izvora kako se energetska tranzicija zahuktava.

Usled pada troškova na ime opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, čak su i grčki operateri rafinerija i benzinskih pumpi napravili značajne korake u pravcu zelenih investicija i diverzifikacije. Dve najveće domaće firme u toj oblasti tako se usklađuju s većim delom privrede na Starom kontinentu, dok Evropska unija uvodi mere protiv zagađenja i za ublažavanje klimatskih promena.

Solarni paneli zamenjuju kapacitete na ugalj

Hellenic Petroleum, koji proizvodi i prodaje naftne derivate, dogovara se s Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu od 75 miliona evra. Kompanija s manjinskim državnim udelom namerava da sredstva iskoristi za izgradnju kompleksa fotonaponskih elektrana snage 204 megavata.

Projekat u Zapadnoj Makedoniji, kupljen od juwi Holdinga, poveden je pod EBRD-ov program Greek Renewable Energy Framework – GREF. U toj regiji je najveći deo kapaciteta proizvodnje struje iz uglja u zemlji, uz pripadajuće kopove, a celokupni sistem treba da se ugasi pre 2028. godine.

Hellenic Petroleum pokušava da instalira fotonaponski kompleks koji će zameniti eksploataciju uglja u Zapadnoj Makedoniji za dobijanje električne energije

EBRD je saopštio da projekat solarnih elektrana, jedan od najvećih u Jugoistočnoj Evropi, donosi uštedu u emisijama ugljen-dioksida od 187.000 tona godišnje i da će pokriti potražnju 75.000 domaćinstava u Grčkoj. Rečeni instrument finansiranja „nadopunjuje tržišni jaz u finansiranju“, dodao je.

Hellenic Petroleum posluje u šest zemalja, uključujući petrohemiju i istraživanja nalazišta ugljovodonika. Primarni listing mu je na Atinskoj berzi akcija, a sekundarni na Londonskoj berzi akcija.

Zajednički projekat zelene energije s PPC Renewablesom

Bord direktora državne kompanije PPC Renewables dao je preliminarno zeleno svetlo dogovoru po kojem će Motor Oil Hellas učestvovati u razvoju vetroelektrane kapaciteta sto megavata, izvestio je Energypress. Privatni operater rafinerija i trgovac energentima biće partner u projektu na neimenovanom ostrvu. Toj vetrofarmi će trebati konekcija s kopnom.

Akviriranje vetroelektrana

Motor Oil je takođe objavio da je završio preuzimanje vetroelektrane od 40 megavata na severu Grčke. Dodao je da je transakcija izvršena preko njegove podružnice Teforto Holdings, koja je kupila sve deonice firme Kellas Wind Farm.

Napomenućemo da je prerađivač fosilnih goriva u julu akvirirao sistem od tri megavata za proizvodnju struje od vetra u centralnoj Grčkoj. Prodao ju je Opountia Eco Wind, a u obema je udeo imao Delta Techniki. Motor Oil sad u obnovljivim izvorima ima preko sto megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. avgust 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. avgust 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. avgust 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

18. avgust 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine