Životna sredina

Cena emisija CO2 u EU skočila – zagađivanje vazduha je najskuplje od 2006.

Cena emisija CO2 EU zagadivanje vazduha

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Troškovi proizvođača energije i vlasnika fabrika na ime emisija gasova s efektom staklene bašte nakratko su dostigli najviši nivo u poslednjih 14 godina. Kako EU pooštrava propise za zaštitu okoline, zagađivači trpe jer raste cena emisija CO2, što čini zelene tehnologije isplativijima.

Neizvesnost i posledice mera zabrane kretanja širom sveta radi sprečavanja širenja virusa korona opustošili su privredu, ali tržište dozvola za emisije se u Evropi oporavilo s ekstremno niskih nivoa zabeleženih u martu. Industrijski proizvođači u Evropskoj uniji, uključujući energetski sektor, plaćaju srazmerno onome koliko zagađuju. Troškovi ispuštanja ugljenika za decembar popeli su se u unutardnevnom trgovanju i do 30,8 evra po toni ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2), što je rekord od 2006. godine i blizu najviše cene do sada.

S jačanjem standarda Evropske unije i zemalja članica za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte i podsticajima za čista rešenja i korišćenje obnovljivih izvora energije, stara tehnologija postaje skuplja.

Sektor uglja čekaju teške odluke

Proizvođači uglja i termoelektrane koje koriste to štetno gorivo trpe najveći udarac. Takve firme se sve više zatvaraju, a svakodnevno se pojavljuju planovi za napuštanje uglja.

Cena sertifikata za ispuštanje CO2 skočila je na 30,8 evra po toni, što je blizu dosadašnje rekordne vrednosti

Za to vreme, Srbija i Bosna i Hercegovina ne odustaju od ulaganja u nove elektrane na lignit. Kako vreme prolazi, čak su i projekti rekonstrukcije sve slabije izvodljivi, mada neka zagađujuća postrojenja mogu da se prebace na druga goriva.

Drugde po Balkanu, radi poređenja, članice EU Rumunija i Grčka rade na pretvaranju kopova uglja u gigantske solarne elektrane, a Severna Makedonija je pokrenula sličan plan.

Tržišni faktori

Pomenuti skok cene CO2, u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU ETS, podudario se sa vremenskom prognozom nepovoljnom za vetroelektrane. To znači da bi se privreda i domaćinstva za svoje potrebe okrenuli onima koji zagađuju više i podstakli potražnju za dozvolama za ispuštanje štetnih gasova.

Trejderi ukazuju i na ogromni finansijski stimulans, koji su vlade i centralne banke odobrile u odgovoru na krizu s oboljenjem COVID-19, kao faktor koji usmerava investitore u rizičnija ulaganja. Tako akcije na berzama u poslednje vreme snažno rastu uprkos pesimističnim ekonomskim predviđanjima i padu potrošnje energenata. S druge strane, Evropska komisija misli da podrži uglavnom projekte koji ne utiču loše na klimatske uslove.

Kako propisi za zaštitu životne sredine u EU postaju zahtevniji i proizvođači energije napuštaju ugalj, industrijalci osećaju veći finansijski pritisak da obustave delatnosti što uzrokuju velike emisije CO2. Ipak, na struju još uvek odlaze dve trećine ispuštenih gasova s efektom staklene bašte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. jul 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. jul 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. jul 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. jul 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji