Životna sredina

Cena emisija CO2 u EU skočila – zagađivanje vazduha je najskuplje od 2006.

Cena emisija CO2 EU zagadivanje vazduha

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Troškovi proizvođača energije i vlasnika fabrika na ime emisija gasova s efektom staklene bašte nakratko su dostigli najviši nivo u poslednjih 14 godina. Kako EU pooštrava propise za zaštitu okoline, zagađivači trpe jer raste cena emisija CO2, što čini zelene tehnologije isplativijima.

Neizvesnost i posledice mera zabrane kretanja širom sveta radi sprečavanja širenja virusa korona opustošili su privredu, ali tržište dozvola za emisije se u Evropi oporavilo s ekstremno niskih nivoa zabeleženih u martu. Industrijski proizvođači u Evropskoj uniji, uključujući energetski sektor, plaćaju srazmerno onome koliko zagađuju. Troškovi ispuštanja ugljenika za decembar popeli su se u unutardnevnom trgovanju i do 30,8 evra po toni ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2), što je rekord od 2006. godine i blizu najviše cene do sada.

S jačanjem standarda Evropske unije i zemalja članica za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte i podsticajima za čista rešenja i korišćenje obnovljivih izvora energije, stara tehnologija postaje skuplja.

Sektor uglja čekaju teške odluke

Proizvođači uglja i termoelektrane koje koriste to štetno gorivo trpe najveći udarac. Takve firme se sve više zatvaraju, a svakodnevno se pojavljuju planovi za napuštanje uglja.

Cena sertifikata za ispuštanje CO2 skočila je na 30,8 evra po toni, što je blizu dosadašnje rekordne vrednosti

Za to vreme, Srbija i Bosna i Hercegovina ne odustaju od ulaganja u nove elektrane na lignit. Kako vreme prolazi, čak su i projekti rekonstrukcije sve slabije izvodljivi, mada neka zagađujuća postrojenja mogu da se prebace na druga goriva.

Drugde po Balkanu, radi poređenja, članice EU Rumunija i Grčka rade na pretvaranju kopova uglja u gigantske solarne elektrane, a Severna Makedonija je pokrenula sličan plan.

Tržišni faktori

Pomenuti skok cene CO2, u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU ETS, podudario se sa vremenskom prognozom nepovoljnom za vetroelektrane. To znači da bi se privreda i domaćinstva za svoje potrebe okrenuli onima koji zagađuju više i podstakli potražnju za dozvolama za ispuštanje štetnih gasova.

Trejderi ukazuju i na ogromni finansijski stimulans, koji su vlade i centralne banke odobrile u odgovoru na krizu s oboljenjem COVID-19, kao faktor koji usmerava investitore u rizičnija ulaganja. Tako akcije na berzama u poslednje vreme snažno rastu uprkos pesimističnim ekonomskim predviđanjima i padu potrošnje energenata. S druge strane, Evropska komisija misli da podrži uglavnom projekte koji ne utiču loše na klimatske uslove.

Kako propisi za zaštitu životne sredine u EU postaju zahtevniji i proizvođači energije napuštaju ugalj, industrijalci osećaju veći finansijski pritisak da obustave delatnosti što uzrokuju velike emisije CO2. Ipak, na struju još uvek odlaze dve trećine ispuštenih gasova s efektom staklene bašte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.